sex hikaye

Vasárnap jön az Arany Glóbusz

62 éve díjaznak a riporterek

2005. január 14. - filmhu
Vasárnap jön az Arany Glóbusz
Vasárnap, január 16-án osztják ki az idei Golden Globe-díjakat, melyek gyakran az Oscar előszobájának is bizonyulnak a későbbiek során. A díjat a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók alapították és ítélik meg. A fokozódó szórakoztatóipari versengésben a Golden Globe-ra is egyre nagyobb figyelem fordul.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) a januárban esedékes Golden Globe-díjaknak köszönheti a hírnevét a világban. Az évente megrendezett televíziós gálaműsorok között az év nagy részét a HFPA-tagok - mindannyian újságírók - azzal töltik, hogy mindenkivel interjúkat készítenek, akinek csak egy kicsi köze is van a filmkészítéshez, illetve a televíziós műsorokhoz. Céljuk, hogy minél átfogóbb képet adjanak a világnak a show-biznisz működéséről.  

A szövetség története ellentmondásos időkben, a 40-es években kezdődött. Pearl Harbor bevonta Amerikát is a II. világháborúba, az atommaghasadás kísérletei sikerrel jártak, katonák és civilek milliói haltak meg. Ezzel egyidőben pedig - különös módon - Hollywoodban azóta sem látott pezsgő filmkészítés zajlott. 

A közönség ugyanis ki volt éhezve a szórakozásra, és inkább hősöket, szórakoztató és izgalmas történeteket akart látni a vásznon, mint a fájdalom, a veszteség, a félelem és az aggódás képsorait. Akkoriban dolgozott az álomgyárban Orson Welles, Preston Sturges, Charlie Chaplin, Darryl Zanuck és Kertész Mihály is. A Casablanca mozikba kerülése például éppen egybeesett azzal, amikor a várost elfoglalták a szövetségesek.

Az események közepette egy csapatnyi külföldi újságíró kezdett együttműködni, hogy tudósításaikat saját országaikba el tudják juttatni Hollywoodból. Korábban két, külföldi újságírókat tömörítő szervezet is rövidéletűnek bizonyult, most azonban, 1943-ban, megalapították a Hollywood Foreign Press Association-t, amely a British Daily Mail számára biztosított tudósításokat. A szövetség létszáma lassanként megemelkedett, egyre szélesebb területeket tudott átfogni a szórakoztatóiparból, és a világ egyre nagyobb részét tudta ellátni információkkal.   
 
Az indulás nehezen ment, mert akkoriban Hollywood még nem ismerte fel a külföldi piac jelentőségét. (Ma már a mozifilmekből származó haszon több mint fele a tengerentúlról érkezik.) 1950-ben a kezdetben inkább szakszervezeti rendszert szigorúbb keretek közé helyezték, és létrehozták a Foreign Press Association-t, ahol a tagságnak is komoly kritériumai lettek. 1955-ben egyesült a két szervezet. 

Miután már több mint 900 újságot, magazint és rádióállomást bevontak a hálózatba, megalapították a női és férfi World Favorites (A világ kedvencei) díjat, amivel rendszeresen kitüntettek olyan sztárokat, mint Tony Curtis, Marilyn Monroe, Leslie Caron és még sokan másokat. Ezen túl speciális "Bon Voyage" ebéd-interjúkat készítettek Hollywood hírességeivel, akik éppen abba az országban készültek filmet forgatni, melyet a tudósító képviselt.

Mára, mikor a világ egyre kisebb lesz, és a nemzetközi piac létfontosságú a szórakoztatóipar számára, a non-profit alapon működő Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetsége egyike a legfontosabb hollywoodi intézményeknek. Tagjai 55 ország magazinjait és újságjait képviselik, melyek együttes olvasótábora eléri a 250 millió embert.  
 
A megjelenő cikkek mérete, tartalma és olvasói egészen különfélék. Vezető lapok is tartoznak közéjük: Európából, Latin-Amerikából, a Közel-Keletről, Ázsiából és a Csendes-óceán vidékéről. Az angliai The Daily Telegraph, a francia Le Figaro, az olasz L'Espresso vagy a The China Times éppúgy képviseli magát, mint a magyar HFPA-tag Návai Anikó által a Népszabadság. A szövetség tagjai ott vannak az amerikai és külföldi sajtóeseményeken, valamint a nemzetközi filmfesztiválokon is, ahol egyik fontos feladatuk, hogy felderítsék a Golden Globe külföldi mezőnye számára a nem angolnyelvű filmeket. Ezen túl pedig, hogy kapcsolatokat építsenek és tartsanak a rendezőkkel, színészekkel, zsűritagokkal és újságírókkal.

A szövetség éves díja, a Golden Globe végett a tagok több mint 250 hazai filmet néznek meg, valamint külföldi produkciókat, televíziós filmeket és főműsoridős sorozatokat. Az elmúlt 10 évben a HFPA több mint 4,5 millió dollár értékű díjat osztott ki a Golden Globe keretein belül.

Az idei jelöltek a legfontosabb kategóriákban:

A legjobb drámai film
 
  The Aviator
  Closer
  Finding Neverland 
  Hotel Rwanda
  Kinsey
  Million Dollar Baby 

A legjobb színésznői alakítás dráma kategóriában
 
  Scarlett Johansson (A Love Song For Bobby Long
  Nicole Kidman (Birth)
  Imelda Staunton (Vera Drake)
  Hilary Swank (Million Dollar Baby)
  Uma Thurman (Kill Bill Vol.2.)
 
A legjobb férfi színészi alakítás dráma kategóriában

  Javier Bardem (The Sea Inside)
  Don Cheadle (Hotel Rwanda)
  Johnny Depp (Finding Neverland)
  Leonardo DiCaprio (The Aviator)
  Liam Neeson (Kinsey)

Legjobb film musical illetve vígjáték kategóriában

  Egy csodálatos elme örök ragyogása
  Hihetetlen család
  Az Operaház Fantomja
  Sideways
 
A legjobb színésznő (musical/vígjáték)

  Anette Bening (Csodálatos Júlia)
  Ashley Judd (De-lovely)
  Emmy Rossum (Az Operaház Fantomja)
  Kate Winslet (Egy csodálatos elme örök ragyogása)
  Renee Zellweger (Briget Jones - Mindjárt megőrülök!)
 
A legjobb férfi színész (musical/vígjáték)

  Jim Carrey (Egy csodálatos elme örök ragyogása)
  Jamie Foxx (Ray)
  Paul Giamatti (Sideways)
  Kevin Kline (De-lovely)
  Kevin Spacey (Beyond The Sea)

A legjobb idegennnyelvű film

  Kóristák (francia)
  House Of Flying Daggers (kínai)
  Che Guevara: A motoros naplója (brazil)
  The Sea Inside (spanyol)
  A Very Long Engagement (francia)
 
A legjobb rendező

  Clint Eastwood (Million Dollar Baby)
  Marc Forster (Finding Neverland)
  Mike Nichols (Closer)
  Alexander Payne (Sideaways)
  Martin Scorsese (The Aviator)



Címkék

golden globe , hír



nka emblema 2012