sex hikaye

Vatikáni kardinális Gibson mellett

A hit győzelme

2003. szeptember 19. - filmhu
Magasrangú katolikus méltóság állt ki csütörtökön Mel Gibson  nagy vitákat kavart filmje, a The Passion mellett. A film, bár még be sem mutatták, vélelmezett antiszemitizmusa miatt rögtön a támadások kereszttüzébe került. Az katolikus méltóság szerint a film a "művészet diadala". Szerinte kár attól tartani, hogy a mű bemutatása (újabb) antiszemita hullámot gerjeszt majd
"Boldogan odaadnám a Krisztus szenvedéséről tartott szentbeszédeimet e film néhány jelenetéért", jelentette ki Dario Castrillon Hoyos, a papokat felügyelő vatikáni szervezet feje. "Minden katolikus papnak, szerte a világon, látnia kellene ezt a filmet", mondta a kardinális az Aciprensa katolikus hírügynökségnek. Hoyos egyébként még nem a film végső változatát látta.

A Rágalmazási Elleni Liga múlt hónapban kiadott közleménye szerint a film gyűlöletkeltésre alkalmas módon ábrázolja a zsidó hatóságokat és a korabeli zsidó társadalmat. Az antiszemitizmus veszélyét firtató kérdésre Castrillon Hoyos a következőket mondta: " Az antiszemitizmus, mint a rasszizmus minden formája, eltorzítja az igazságot, annak érdekében, hogy egész népcsoportokat tüntessen fel rossz színben. Ez nem az a fajta film."

Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ képviselője a filmmel kapcsolatban elmondta: az eddigi, maroknyi közönségvetítés nyomán is több tucat gyűlölködő levelet és telefonhívást kaptak.

Castrillon Hoyos szerint a film: "finom megoldásokkal ábrázolja a bűn szörnyűségét, éppúgy, mint a megbocsátás és a szeretet gyengéd erejét. Mindezt anélkül teszi, hogy megbélyegezne akermilyen csoportot, vagy uszítana ellene." Szerinte a film a "művészet és a hit diadala."

A Római Katolikus Egyház egészen az 1962-65 között tartott második vatikáni tanácskozásig elfogadta és hirdette a zsidók kollektív bűnösségét. A katolikusok csak ezután kezdtek párbeszédet a zsidó szervezetekkel.

Címkék

hír



nka emblema 2012