sex hikaye

Az adaptáció iskolája

Nyílt médiaóra Gárdos Péterrel

2009. január 31. - Harmat Eszter
Az adaptáció iskolája
Több szempontból is rendhagyó médiaórán vehettek részt szombat koradélután azok, akiknek nem volt elég az egész heti tanulás, vagy egyszerűen csak érdeklődnek az adaptáció témája iránt. A médiaóra és közönségtalálkozó sajátos egyvelegét hozó előadást telt ház előtt tartotta a Fazekas Gimnázium tanára, Osztovits Szabolcs és Gárdos Péter rendező.

Több iskolából érkeztek diákok a nyílt médiaóraként meghirdetett rendezvényre, melynek témája Gárdos Péter idei versenyfilmje, a Tréfa című adaptáció volt. A Kosztolányi Dezső novellájából készült alkotás rendezője, a film operatőre - a nézők/diákok közt helyet foglaló Seregély László, valamint ifjú szereplője, Kunics Olivér is részt vett az előadáson.

Az óra első részében Gárdos Péter osztotta meg a diákokkal az adaptáció szükségességéről és a mozgóképes átírás korlátairól alkotott véleményét. A rendező, annak ellenére, hogy két adaptáció áll már a háta mögött, úgy vélte, az irodalmi műveket lehetetlen „csonkítás” nélkül filmre vinni, és eleve kudarcra ítéltetett az az alkotó, aki pontosan meg akarja jeleníteni az eredeti mű minden rétegét a vásznon. A Tréfa adaptációjának folyamatáról elmondta, hosszú éveken keresztül érlelődött benne a novella filmre vitelének a gondolata: évekkel ezelőtt felvetette a Színház –és  Filmművészeti Egyetem rendezői osztályába járó diákjainak az ötletet, akik egyöntetűen állították, a novella legfeljebb egy kisjátékfilm alapjául szolgálhatna. A rendező számára éppen az jelentette a legizgalmasabb feladatot, hogy egy egész világot építsen fel Kosztolányi szövege köré, mely végül csak a „csontvázát” adta a most elkészült műnek.

Osztovits Szabolcs és Gárdos Péter rendező

Bár az óra helyszínét adó moziterem kevéssé volt alkalmas egy igazán interaktív előadás megtartására (az egyetlen mikrofon és a túl rövid kábel sok problémát okozott az óra során), a diákok többnyire készségesen válaszoltak a feltett kérdésekre, vagy osztották meg véleményeiket.

A beszélgetés hamar elszakadt az adaptáció témájától: a leghosszabb és talán legérdekesebb vita a rendező azon kérdése kapcsán alakult ki, hogy felfedeznek-e bármilyen párhuzamot a saját iskolai élményeik, és az 1912-ben játszódó film cselekménye között. A megszólaló diákok többsége érdekes módon inkább a különbségeket emelte ki, és úgy vélte, a filmben látott erőszak semmiképpen sem történhet meg egy mai iskolában. Az utoljára mikrofont ragadó diák szerint azonban „igenis van brutalitás, és fizikai erőszak az iskolában, csak éppen nem beszélünk róla”.

A szép lassan közönségtalálkozóvá alakuló médiaóra végén Gárdos Péter a szereplőválogatás kulisszatitkaiba is beavatta a diákokat: az angolszász hagyománnyal ellentétben – ahol egy-egy felhívásra több ezer amatőr gyerekszínész adja be jelentkezését – itthon az alkotóknak kell fellelnie az országban „megbújó” tehetségeket. A kiválasztott szereplők a forgatáson kívül együtt töltött idő alatt pontosan leképezték a film viszonyrendszerét, ugyanazt a karaktert hozták az életben, mint a filmben. „Ezek szerint jól választottunk” – mondta a rendező.

A hallgatóság

A diákok szombat délelőtt az elsők között láthatták Gárdos Péter legújabb filmjét. A Filmhu kérdésére, miszerint vajon ismerték-e az előadásokon elhangzott szakkifejezések (gegen, nagytotál, szuperközeli, szerzői film) jelentését, a diákok nemmel válaszoltak. A 11. osztályba járó tanulók elmondták, a film- és médiaismeret óra csak jövőre kap majd helyet a tanrendben, és eddig még egyáltalán nem foglalkoztak filmmel az iskola keretei között. Van mit tanulniuk tehát azoknak a fiataloknak is, akik valószínűleg számolatlan mennyiségű mozgóképes tartalmat fogyasztanak az iskola falain kívül. Nem lenne haszontalan több médiaórát tartani, legyen az zárt vagy nyílt, bármilyen témában.

(Fotó: Valuska Gábor)


nka emblema 2012