sex hikaye

Lora

Lehet másképp is

2007. január 24. - Libor Anita

Bemutató: 2007. január 25.

1-1  /  2
Lora
Herendi Gábor gyakorlatilag mindenhol azt nyilatkozta, új filmje váltás lesz a Valami Amerika vonalához képest: a keserédes mosolyok mögött drámai tartalmak fognak húzódni. A sok helyen deklarált műfajváltás után egy mély és tartalmas, humorral a kellő helyeken operáló drámára számítottam. A Lora kerek, egész, nézhető, kellemes és szimpatikus alkotás, amelyet bizonyára a közönség is keblére fog ölelni.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Nem egészen azt kaptam, amit vártam, de tulajdonképpen elégedett vagyok. Kishazánkban a közönségfilm szépen lassan egyenlővé vált a garantált nézőszámot produkáló vígjátékkal, de az utóbbi időkben a szépen lassan bebukó remake-k és az arcpirító komédiák kezdték jelezni a tendencia kifulladását. Herendi a Valami Amerika zajos, majd a Magyar vándor mérsékelt sikere után úgy döntött, új zsánerben próbálja ki magát. Ha a rendező nem ódzkodna ennyire a kifejezéstől, én bátran használnám rá a melodráma terminust.

Nem lett tökéletes: a film leggyengébb pontja kétségkívül a felütés, az első tíz perc csikorog, kötés nélkül következnek egymásra a jelenetek, lassan bomlik ki a helyzetdefiníció és indul útjára a flashbackekből épülő történet. De utána behozza magát. A forgatókönyvíró Divinyi Réka becsületére legyen mondva, a sztori profin megírt, hiába ugrálunk össze-vissza az időben, múlt és jelen folyamatosan egymásba vált, a történet ennek ellenére követhető és érthető, bizonyos elemek segítik elkülöníteni egymástól az idősíkokat: hosszú haj – rövid haj, fekete ruha – színes ruha.

Lora jó film, el kell ismernem, nincs rajta mit cifrázni
A sztori egy véletlen találkozásból bomlik ki, amelynek hatására feltódulnak az emlékek három évvel azelőttről, az első találkozásról, szerelmekről és csalódásokról, ezzel párhuzamosan fut saját történetük is, ami főleg sörunikummal kevert estékből és hetedik kerületi biciklizésekből áll.

Hogy a főszereplő jó választás volt-e, és jó ötlet volt-e idehozni az Egyesült Államokból ezt a lányt - nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel felelni. Lucia Brawley bizonyára nagyon jó színésznő és sugárzó személyiség, de az utószinkron nagyon zavaró a többi, saját hangján megszólaló színész mellett, főleg, hogy Luciának egy olyan – vitathatatlanul gyönyörű hanggal rendelkező -, ám unásig ismert színésznő kölcsönzi a hangját, mint Ónodi Eszter. A rendező sok helyen nyilatkozta, hogy a koncepció az volt, hogy nem szabad sajnálni a lányt: ezt maximálisan sikerült elérni, nemcsak nem sajnáljuk, néha számomra egészen visszatetsző a viselkedése, tehát korántsem egydimenziós a mi Loránk. A másik főszereplő, Nagy Péter, ügyesen oldja meg a ráosztott feladatot, az öntörvényű, visszahúzódó Geri szerepe nem túl nagy falat, kiváló kiugrási lehetőség egy kvázi-elsőfilmes színésznek. Nincsenek nagy és beláthatatlan csavarok a történetben, mégis kettősük működik, és meg tudják tölteni tartalommal a jeleneteket.

A mellékszereplőket tekintetében már nem tudok ennyire pozitív lenni, Fekete Ernő karaktere nem állt össze nekem abból a három jelenetből, amiben komolyabb szövege is volt, nem volt mélysége a szerepének, sajnálom, szívesen megnéztem volna végre a vásznon is. Az igazi kapufa azonban Szamosi Zsófi, akinek gyakorlatilag egyetlen igazi jelenete van, és hát azt sem fogják sűrűn emlegetni.

De legyen súlya egy szerelem elvesztésének

Mindezek ellenére a Lora jó film, el kell ismernem, nincs rajta mit cifrázni. De: nem vagyok elvakult művészfilm és nyomor-drukker, mégis úgy gondolom, hogy voltak ebben a filmben kihagyott lehetőségek, amelyeket a rendező nem mert kihasználni. A film által felvázolt konfliktus: testvérek és barátnők rivalizálása nem új keletű dolog, persze már mindent elmondtak róla, de legyen súlya egy szerelem elvesztésének, legyen súlya egy barátság tönkremenetelének, higgyem el, hogy tényleg nagyon fáj.

Herendi bizonyítani akart ezzel a filmmel, és bizonyított is: lehet másképp is, ő már tudja, hogyan. Megtalálta a megfelelő irányt és arányokat, sajnálom, hogy nem mert elindulni az ösvényen, csak a tapogatózó lépésekig jutott. Drukkolok Herendinek, hogy a következő filmje még jobb legyen.Címkék

premier , kritika


(8) 
1-1  /  2
Hozzászólások
8-6  /  8
2009. január 9. péntek, 11:25#8| vigikecske
Én nem értek a filmekhez oly módon, hogy teljességgel kritikát írhatnék.. főleg egy olyan filmről nem tudnék kritikát írni ami megállja a helyét a sok sikerfilm között idéznék: " mert 3* volt ua. monológ" nekem már szőrszálhasogatásnak tűnne, még jó, hogy van akinek nem. Ez egy nézhető, élvezhető, átélhető, komoly,őszinte, érzelmekkel telített FILM.Nem bohóckodnak, fetrengenek,alázzák egymást és másik baján szórakoztatják a népet. A leány annyira "tiszta", hogy nem békél sem magával sem azzal aki valaha megbántotta, kihasználta. Ez lenne a normális egyébként is , így filmben meg még jobban kiüt az igazságra való törekvés akarata, a vakság. Dávid a mai magyar "sztár", az apa egyetlen gyermeke. Péter a kirekesztett, meg nem értett, zenekedvelő,akinek a zongoráján fél pár zokni, a hűtőjében 1 üveg sör, életében senki sem játszott eddig komoly szerepet. A képzőn találkoztak...Tetszik, hogy bemutatja a magyar borokat!!! Minket reklámoz, az országunk kincsét. Régen nem láttam ilyen tartalmas filmet!!! Remélem követi majd hasonló stílusú is, nem csak a tömegcikk.
Viki
2007. február 15. csütörtök, 10:44#7| vicc
Igen láttam már őket színpadon.
Érsek O-Talizmán....jó volt
Sipis Vera nagy kedvencem lesz, miután láttam a Kamrában egy darabban Mészáros Bélával, de...

NŐIESSÉG, KISUGÁRZÁS nincs bennük. Ubrankovics..már most kiélt fejű.

Ónodi szürkülése természetesen babázása előttre teendő, remek színésznőnek tartom, de akkor is az a véleményem, hogy SZÜRKE.

Nem szeretnék Hollywoody példákkal jönni...de Scarlett Johanson, Emmy Rossum miért SUGÁROZNAK?? Miért van az, hogy ők nem tűnnek óvodásnak?
Ennyit erről.

Lora. Fekete karaktere teljes baklövés. Pedig, aki ismer...nagyon szeretem őt, de óriási csalódás volt..és nem az ő hibája.
A női fsz....hamár a fiatal lányokat említettük: Danis Lídia jó lett volna erre a szerepre....
 
Előzmény: akiboj #6
 
2007. február 8. csütörtök, 00:33#6| akiboj
"ÓVODÁSOK kerülnek ki (lsd Érsek Obádovics vagy a legújabb Ubrankovics)..."

Tortenetesen mind a ket holgy fiatal koruk ellenere (es a valoban sekelyes SZFE filmszineszi kepzes ellenere) forgatott mar filmet... Lattad mar az emlitett holgyeket szinpadon is? Tobb, mint jol jatszanak. Csakugy, mint a palyatarsaik: Martinovics, Tompos, Wegner, Sipos, Danis, Nagy...Sztem nagyon is jo szinesznok kerulnek ki az SZFE-rol, csak sajnos keves lehetoseget kapnak, hogy filmben bizonyithassanak...

"aki pedig valaha is nőises volt, az elszürkül. Lsd Ónodi."

Jol tudom hogy most szult?

'Lora'-rol: az idei magyar filmtermesbol az egyik kedvencem. Barcsak tobb ilyen szinvonalu magyar film keszulne. Barcsak.

nka emblema 2012