sex hikaye

A legbátrabb város (A legbátrabb város)

documentary feature
B & W Hungarian

Crew

director Gábor Matúz
  screenwriter Gábor Matúz
  producer Gábor Matúz
     
  director of photography Dávid Schödl
  music Bence Bükki
     
     

Cast

Gábor Urmai
  Narrátor Gyula Szersén
  István Kelemen
  János Csabai
  Jászai László ifj.
     
more cast további szereplők

Synopsis

A film egy kiemelkedő, ám a jelentőségéhez képest széles körben még kevéssé ismert eseményről szól: 1919. január 29-én a helybéli polgárok (vasutasok, iparosok, kereskedők, orvosok, tanárok, diákok) és a környékben állomásozó katonák néhány egysége kiverte Balassagyarmatról a várost két hét óta megszállva tartó cseh csapatokat. A honmentő akció jó néhány halálos áldozatot is követelt, és sokan megsebesültek az összecsapásokban.

Az akkor alakulóban lévő csehszlovák állam antant parancsnokság alatt álló hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat (az Ipoly folyót), s foglalta el Nógrád vármegye székhelyét, hogy majdani határait még délebbre tolja, s ezzel kész helyzet elé állítsa a nagyhatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon. A példaértékű városi összefogás azonban megakadályozta, hogy a cseh légió katonái hosszú távra berendezkedjenek az Ipoly bal partján, s ezzel megmentettek egy darabka Magyarországot a jövőnek. (Tették ezt "az akkori magyar (!) kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére".) A dicső emlékek mellett tehát máig kézzelfogható eredménye van a kiontott vérnek, ezt a győzelmet senki idegen hatalom nem írta felül, Balassagyarmat ma is Magyarország része.

Ám nem csupán a korabeli balassagyarmati történésekkel ismerkedhetnek meg a nézők. A film segítségével ugyanis bepillantást nyerhetünk az első világháború utáni hónapok világpolitikai boszorkánykonyhájába éppúgy, miként megidéződik Ady Endre temetése, hiszen a költőt éppen 1919. január 29-én, tehát a gyarmati honmentő harcok napján helyezték végső nyugalomra az ország fővárosában, Budapesten.

Felvidék cseh bekebelezése ellen sok helyütt próbálkoztak meg fegyveres ellenállás szervezésével a túlnyomórészt magyarok által lakott országrész polgárai, nemritkán akár nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, de ezek a vállalkozások - különböző okokra visszavezethetően - mindenhol kudarcba fulladtak. Kizárólag Balassagyarmaton járt sikerrel az összefogás.

pictures
No picture
Video
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!