sex hikaye

Déli rózsák-Látogatóban Gyurkovics Máriánál

portréfilm fekete-fehér magyar

Szinopszis

Látogatóban Gyurkovics Máriánál

Gyurkovics Máriára, a Magyar Állami Operaház művészére, 1967-ben készült portréfilmjével emlékezünk abból az alkalomból, hogy az idén töltené be kilencvenedik születésnapját és harminc esztendeje távozott az élők sorából.
A művésznő csodálatos koloratúr-szoprán hangjára, nagyszerű színészi alakításaira valószínűleg még sok operabarát jól emlékszik. Felejthetetlen szerepei között talán a legfontosabb volt Verdi operáiban: Gilda, (Rigoletto, ezzel debütált 1937-ben), Oszkár (Az álarcosbál), Mozart operáiban: Konstanza (Szöktetés a szerájból), Zerlina (Don Juan), Éj királynője (A varázsfuvola). Donizetti Lammermoori Luciájának és Delibes Lakméjának címszerepeiben hangi adottságaival és énektudásával tűnt ki. Zenei és színészi humor jellemezte Annuska alakítását Weber Bűvös vadászában, Donizetti Don Pasqualéjában és Rossini A sevillai borbélyában.
A ragyogó művészi pályát a kitüntetések adományozása - érdemes művész (1950), Kossuth-díj (1951), kiváló művész (1954) - és az operát szerető közönség szeretete és tisztelete fémjelezte.

Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
Videó
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012