sex hikaye

Baleo, baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában

dokumentumfilm 40 perc, video
útifilm színes magyar

Stáb

rendező Hadzsi Imre , Pacsorasz Viktor
  forgatókönyvíró Hadzsi Imre
  producer Lőwy Gábor
     
  operatőr Poór Attila , Birgés Sándor , Weinber Ferenc
     
további stábtagok további stábtagok
  Gyártó Indomania
     
     

Szinopszis

A nyugati világban a bálnavadászatot általában elítélik az emberek. Visszatetszést kelt bennük, amikor látják a ceteket ipari méretekben tizedelő bálnavadász-hajók mészárlását. Ráadásul az ilyen események sokszor a veszélyeztetett bálnafajok védelmére hozott bálnavadászati egyezmények felrúgásával történnek felségvizeken kívüli területeken.

A bálnavadászatnak van azonban egy másik, morálisan sokkal nehezebben megítélhető válfaja Indonéziában, a Nusa Tenggara szigetvilágban. Balitól 800 kilométerre keletre, egy Lamalera nevezetű faluban az emberek évszázadok óta a bálnavadászatból élnek. A vadászati szezonban naponta kihajóznak, hogy szerencsét próbáljanak. Ha sikerül közel kerülniük egy bálnához, a szigonyos a zsákmány méretéhez képest apró lélekvesztőről veti magát annak hátára, kezében a halálos fegyverrel. Néha persze fordul a kocka, és a bálna kerül ki győztesen, akár úgy, hogy halálosan megsebesíti a szigonyost, és elsüllyeszti a hajót.

A lamalerai bálnavadászok is véres munkát végeznek, az általuk elejtett bálnák haláltusája sem szép látvány. De ők ezt azért teszik, mert nem tehetnek mást. Földjeik nem alkalmasak a növénytermesztésre, az őseik által követett tradíció pedig kötelezi őket. A bálnavadászok száma az utóbbi évékben nagyon megfogyatkozott, kevesebb hajó fut ki, és szigonyosból sincs már annyi, mint régen. Lehet, hogy egyszer ez a hagyomány is el fog tűnni, és Földünk megint szegényebb lesz egy kultúrával. Forgatócsoportunk úgy gondolta, 2003 április végén kiutazik, hogy megörökítse azt, amit később talán már nem lehet.

Cselekmény címkék

bálna, indonézia, vadászat
Értékelés
 
0 szavazat

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012