sex hikaye

Kovásznai, vikingek és szerb dráma Cannes-ban

Liszka Tamás a Producers on the Move-on

2010. április 21. - filmhu
Kovásznai, vikingek és szerb dráma Cannes-ban

Az idei évben Liszka Tamást, a SzimplaFilm fiatal és hiperaktív producerét delegálja a Filmunió a Cannes-i Filmfesztivál ideje alatt zajló Producers on the Move produceri találkozóra, amely 23 fiatal európai producert, és legalább ennyi izgalmas filmtervet állít három napra az érdeklődés középpontjába. Liszka Tamás az Egill-t, a Riportré 2010-et, és Tolnai Szabolcs filmtervét, az Anna történeté-t viszi magával a Riviérára.

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy az idén engem delegál a Magyar Filmunió a magyar producerek közül”, mondta Liszka Tamás, aki olyan nevek után képviseli hazánkat a produceri találkozón, mint Angelusz Iván (Katapult), Muhi András (Inforg Stúdió), Petrányi Viktória (Mundruczó Kornél állandó producere és alkotótársa), Pusztai Ferenc (KMH Film), Hidasi Dalma (Extrem Films) és Sipos Gábor (Laokoon Film). A Producers on the Move a European Film Promotions szervezésében jön létre immár tizedik éve, azzal a céllal, hogy bemutassa a fiatal és tehetséges producereket az európai filmiparnak, és segítse őket a kapcsolatépítésben, koproducer-vadászatban.

liszka_cannes_riportre_sz1
Igor Lazin, Török Ferenc: Riportré 2010



Extra Info

Liszka Tamás életrajza

1975-ben született. Filozófiai és filmelméleti tanulmányai után színikritikákat írt, ismeretelméletet oktatott, majd megalapította az Anilogue Animációs Filmfesztivált (akkori nevén AniFest), valamint a SzimplaFilm Kft.-t, amely művészfilmeket forgalmaz idehaza, és a magyar animációt hivatott promotálni külföldön. 2004. óta a SzimplaFilm felel a Annecy-nyertes Nyócker! és az Oscar-jelölt Maestro nemzetközi megjelenéséért. Liszka Tamás a producere a Riportré 2010 című Kovásznai-reklámfilmnek, az Egill című, magyar-izlandi-francia koprodukcióban készülő egészestés animációnak, valamint Tolnai Szabolcs Anna története című szerb-magyar filmtervének.

„Ha jól tudom, animációs producer még nem vett részt Magyarországról ezen a rendezvényen, úgyhogy a saját filmterveim megismertetése és népszerűsítése mellett a magyar animációra is szeretném ráirányítani a világ figyelmét” - mesélt nagyratörő terveiről Liszka Tamás, aki szerint előnyt jelent, hogy a fórumon elsősorban élőszereplős filmtervek szerepelnek, hiszen így némiképp kilóg a sorból animációs filmtervével. Ugyanakkor rávilágított arra a tendenciára, hogy egyre több egész estés animáció szerepelt a fesztivál versenyprogramjában az utóbbi években, és immár a zsűribe is előszeretettel hívnak meg animációs rendezőket.

Bár a rendezvény honlapján és sajtóanyagában a Riportré 2010 című Kovásznai-reklámfilm van megnevezve, a SzimplaFilm vezetője három filmtervet fog népszerűsíteni a rendezvényen. „A Riportré-val azt szeretnénk elérni, hogy szerte a nagyvilágban megismerjék Kovásznai György nevét” - mondta a producer, aki ezúttal elsősorban nem a filmet akarja népszerűsíteni, hanem általa Kovásznai alkotásait, valamint a róla szóló, hamarosan megjelenő monográfiát és a Magyar Nemzeti Galériában májusban megrendezésre kerülő életmű-kiállítást.

Liszka Tamás természetesen nem hagyja itthon a 2005-óta készülő Egill-t sem, Novák Erikkel közös filmjüket, amely egy „monumentális projekt, egészen elképesztő látványvilággal”, Gauder Áron rendezésében. Bár a 3D animáció produceri háttere már nagyjából összeállt, azért némi pénz még elkélne a befejezéshez. „Hátha valaki még belelkesül, és felszáll erre a vonatra” - beszélt reményeiről a producer, aki elsősorban tesztelni szeretné a filmtervet, illetve világforgalmazót találni a vikingnek. „Abban reménykedünk, hogy most, hogy Izland bekerült a köztudatba, talán még egy holland nyugdíjas számára is izgalmas lehet a viking-mentalitás”. A film hangja már kész, jelenleg a tengeri csaták és egyéb mozgásfelvételek készítése zajlik. A Michael Madsen hangján megszólaló viking története a tervek szerint 2011-ben készülhet el.


liszka_cannes_egill_sz2
Gauder Áron: Egill


Az animációk mellett a SzimplaFilm producere egy élőszereplős játékfilmmel is előrukkol majd Cannes-ban, mégpedig a Tolnai Szabolcs (Fövenyóra) rendezésében, szerb-magyar koprodukcióban készülő Anna történeté-vel, amely Strange Forest címen kerül a nemzetközi platformra. „Nem egy vidám film, de annál érzékenyebb”, mondta a rendező az Anna történetéről, amelynek középpontjában egy anya áll, akinek fiát a koszovói határhoz rendelik szolgálatra. „Az egyedül maradt nő egy nagy lelki labirintusba kerül bele, amelybe a háború előszele és a teljes bizonytalanság sodorja” - mondta Liszka Tamás a filmtervről, amelyet a mágikus realizmus irányzata határoz meg. A kétnyelvű film forgatókönyve kész, jelenleg a szereplők felkutatása zajlik, akik nem feltétlenül a profi színészek közül kerülnek majd ki, viszont mindenképp beszélniük kell szerbül és magyarul is.

liszka_cannes_anna_sz3
Koncepciókép az Anna történeté-hez


Az efféle produceri fórumok 'rákfenéjéről', miszerint mindenki a saját filmtervéhez akar koproducert keríteni, és kevésbé nyitottak egymás terveire a résztvevők, Liszka Tamás eképp vélekedett: „Tény, hogy ez egy örök kettősség az efféle találkozók esetében, én mindenesetre nyitott vagyok a projektekre” - mondta a producer, aki előzetesen fel akarja venni a kapcsolatot a Producers on the Move résztvevőivel, hogy rendelkezzen némi háttértudással az ott bemutatásra kerülő projektekkel kapcsolatban. „A próféta producerére különösen kíváncsi vagyok, szerintem vele biztosan lesz miről beszélgetnünk” - tette hozzá.

A Producers on the Move résztvevőinek teljes listája itt olvasható!


Nézd meg a Riportré 2010-et!





nka emblema 2012