sex hikaye

Mi ezeket a filmeket várjuk a Szemlére Vol. 1.

04 December, 2007 - filmhu
November 20-ig lehetett nevezni a 39. Magyar Filmszemlére, és várhatóan december 20-án lesz nyilvános, hogy milyen játékfilmek mérkőznek meg az Arany Orsóért. A legjobb tizenhat közé jutásért körülbelül harminc nagyjátékfilm játszik, mi áttekintjük a lehetséges bejutókat. Figyelem! Az alábbi lista nem hivatalos, csupán tájékoztató jelleggel készült.

1.) Mundruczó Kornél: Delta (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Bertók Lajos halála alapjaiban rengette meg Mundruczó Kornél készülő filmjének, a Deltának az alapjait. Sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán elkészül-e a film: Lajkó Félix főszereplésével újraforgatták filmet a Duna-deltában. Reméljük, a szemlén végre megnézhetjük a filmet, amelynek sztorija két klasszikus drámán, Shakespeare Hamlet-jén és Euripidész Elektrá-ján alapszik. "A férfi apja temetésére tér vissza, húsz év távollét után, amikor még anyja űzte el. Visszatérésekor találkozik életében először húgával, és egymásba szeretnek. Rájönnek, hogy valójában anyja és anyja szeretője ölték meg apját, ezért húgával bosszút forralnak apjának gyilkosai ellen."

IMDb
Szemlés sajtótájékoztató a Deltáról
Cineuropa-s riport a forgatásról
2004-es interjú Mundruczóval


2.) Tolnai Szabolcs: Fövenyóra (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Tolnai Szabolcs filmje is kis híján kútba esett, amikor Szerbia és Montenegró kettévált, így megszűnt az a minisztérium, amely a szerb koprodukciós fél pénzét folyósította volna. A sok viszontagság után azonban elkészült a fekete-fehér film, amely Danilo Kis azonos című regénye alapján egy kisfiú felnőtté válását, sorskeresését mutatja be, édesapjának nyomai után kutatva. A mű annyiban Borges világára emlékeztet, hogy az én- és apakeresés egy hatalmas labirintussá áll össze, amelynek kiinduló- és végpontja azonos. A Fövenyóra az első szerbiai filmszemlén elnyerte a legjobb rendezésért és hangért járó elismerést, valamint a szerbiai producerek fesztiválján a FIPRESCI kritikusok a legjobb szerb alkotásnak ítélték.


IMDb
Előzetes a készülő filmből
A szerb díjesőről szóló hírünk
Interjú Tolnai Szabolccsal




3.) Alföldi Róbert: Nyugalom(várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Szintén adaptáció Alföldi Róbert első nagyjátékfilmrendezése: a Nyugalom Bartis Attila azonos című, nagysikerű regényén alapszik. "A Nyugalom nagyon erős írás. A boldogságkeresésről szól, egy szinte tabutémának számító kapcsolat révén. (...) Mert igenis, gyűlöljük a szüleinket, mert kiszolgáltatottak vagyunk, mert meghatározzák az egész életünket, mert egy egész életen keresztül cipeljük magunkon őket. És ugyanez fordítva is igaz. Ez az ösztönös, nem választható szeretet, mennyire gúzsba köt, mennyire lehetetlenné teszi, hogy másokkal ugyanilyen szoros érzelmi kapcsolatba kerülj." - fogalmazta meg a rendező. A film főbb szerepeiben Makranczi Zalán, Gryllus Dorka, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit látható. Bartis regénye roppant népszerű német nyelvterületeken, az alkotók remélik, hogy sikerül a Berlinalén indítani a film nemzetközi karrierjét.

IMDb
A forgatásról szóló riportunk
Interjú Alföldi Róberttel
Részlet a regényből



 
4.) Fliegauf Benedek: Tejút (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Fliegauf Benedek ambient filmjét megelőzte a híre: a rendhagyó természetfilm Locarnóban debütált és megnyerte az Arany Leopárdot. A Variety kritikusa szerint a film inkább képzőművészeti alkotásként, múzeumban értelmezhető, mint filmként. Korábbi híradásokból is kiderült, hogy a filmet "egy többrétegű, metafizikus, hipnotikus utazásnak szánják, amelyben jelentős teret hagynak a nézői értelmezések számára.” Később a rendező megerősítette, hogy nem tipikus filmmel van dolgunk: "Ez a film az embert nem tekinti főszereplőnek. Itt az ember egyenrangú az őt körül vevő tájjal, környezettel. És ez nem egy tipikus játékfilmes szemszög. Ez a szemszög inkább egy alien szemszöge."

IMDb
Interjú Fliegauf Benedekkel
Az Arany Leopárd híre
A Variety kritikája




5) Dettre Gábor: A tabló(Romazsaru/Hangyaégetés) (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Az utolsó pillanatban vonták vissza a 38. Magyar Filmszemléről az akkor még Romazsaru illetve Hangyaégetés címen futó filmet, amely Kertész Ákos A gyűlölet ára című regényéből készült. A bemutatást akadályozta, hogy Dettre Gábor rendező és Kántor László producer nem tudott megállapodni a film vetítési hosszát illetően. A megoldás az lett, hogy a végül A tabló címre keresztelt műből a kétórás moziváltozat mellett lesz egy négyszer ötvenperces miniszéria a televíziók műsorán.

IMDb
2004-es interjú Dettrével
Hová lett a Romazsaru?
A tabló címen került elő a Romazsaru




6.) Tarr Béla: A londoni férfi  (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Jelen állás szerint nem Tarr Béla hányatatott sorsú filmje nyitja a 39. Magyar Filmszemlét, ezért a filmet gyártó TT Filmműhely külön bemutatót rendez A londoni férfi számára. Mi azért reméljük, hogy valamilyen formában bemutatásra kerül a Georges Simenon krimijéből készült film, amely a 60. Cannes-i Filmfesztiválon kezdte meg nemzetközi fesztiválkarrierjét.

IMDb
A londoni férfi hányatatott sorsa
Kritikai visszhang a nemzetközi sajtóban
Nem A londoni férfi nyitja a szemlét




7.) Pater Sparrow: 1 (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

A rendező első egészestés mozijának kiindulópontja Stanislav Lem Az emberiség egy perce című esszéje, s amelyben egy rendhagyó bűneset ügyében egy rendhagyó hatóság, a jövő- és képzeletbeli valóságvédelmi hivatal nyomoz. A rendhagyó filmről még azt is sikerült kiderítenünk, hogy: "A formabontó sci-fi almanachszerűen, híranyagok, fikció és narráció segítségével mutatja be, mi történik az emberiséggel egy perc leforgása alatt. A rendező eklektikus vizuális formanyelvet kíván használni szokatlan, újszerű alkotásában."

IMDb
Stanislav Lem
Pater Sparrow filmográfia





8.) Moldoványi Ferenc: Egy másik bolygó (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

A dokumentum-játékfilm a három különböző kontinensen forgott: Kongó és Mexikó után Kambodzsában fejeződtek be a felvételek. A zeneszerző Szemző Tibor, az operatőri feladatokat Máthé Tibor végzi. A rendhagyó és titokatos, dokumentum és fikciós elemeket keverő filmről még annyit sikerült kiderítenünk, hogy 16 milliméteres Kodak filmre forgott, amelyet az alkotók 35 mm-re nagyítva és Dolby Stereo hanggal szeretnék bemutatni a filmet, méghozzá a játékfilmes versenyprogramban. 

IMDb
Jön a szemlére az Egy másik bolygó
Készül az Egy másik bolygó

9.) Lakatos Róbert: Bahrtalo (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Az alkotók a korábban azonos címmel leforgatott, 25 perces dokumentumfilmet egészítik ki egészestés nagyjátékfilmmé, amelyből rövidített TV-változat is készül. A neorealista komédiában ausztriai és romániai szerencsétlenkedéseik után Egyiptomba is elkísérhetjük a két főszereplőt, Lórit és Lalit, akik még mindig a „nagy üzletet” tervezgetik.

A Channel 4 műsorán a Bahrtalo
A szinopszis
Interjú Lakatos Róberttel

10.) Almási Tamás: Márió, a varázsló (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Almási Tamás, a neves dokfilmes a játékfilmezés felé fordult. A Márió, a varázsló története szerint 1990-91 környékén egy olasz cipőkonszern igazgatója - őt Franco Nero alakítja - érkezik az eldugott zempléni faluba, amelynek élete ezzel teljesen megváltozik. A helybéliek munkát, jobblétet remélnek a gazdag külfölditől, sőt, egyikük gyengéd érzelmeket táplál iránta. A nőt a Friss levegő édesanya szerepében is látott Nyakó Júlia játssza. A 15 évet átfogó történet sajátos műfaji keveréket alkot, egyszerre szociografikus és a valóságtól kissé elemelt, ugyanakkor expresszív módon mutatja be a rendszerváltás óta eltelt életünket. A Thomas Mann-féle eredeti mű motívumait Halász Margit használta fel.

IMDb
Interjú Almási Tamással
Doku mellett játékkal jön Almási




Folytatása következik.