sex hikaye

Bognár Péter: Fontos filmek nem kerülnek moziba

a topikot nyitotta: Bolond Pierrot | 2010. június 7. hétfő, 13:04

rendezés  


egy oldalon
3-1  /  3


 
2010. június 8. kedd, 07:33 3. | Bolond Pierrot

A legutóbbi kedves film az "Egy lányról", de miért is ez lett a magyar címe? persze az eredeti cím olyan iskolás lett volna: Az élet iskolája. De nem lett volna frappánsabb "Egy angol lány és a kontinens"-nek elkeresztelni!?

És, amikorís címeknek semmi köze a tartalomhoz:

Nicholas Ray: Ok nélkül lázadó helyett Haragban a világgal (ki van haragban kivel?)

Michel Deville: A felolvasónő helyett Ártatlan gyönyör (jaj!)

 
előzmény: JA #2
 
 
2010. június 7. hétfő, 17:51 2. | JA

Soha nem értettem, hogy ki indította el a magyarosított filmcímek szánalmasan kisszerű de mégis minden józan megfontolást maga alá tipró lavináját.

Barton Fink = Hollywoodi lidércnyomás

Hogy csak az egyik legostobább fa...sá.ot említsem.

Itt kezdődik a néző lealázása, önállóságának semmibevétele.

A magyar forgalmazó úgy gondolkodik: a címnek a néző szájába kell rágnia a tartalom lényegét, esetleg a mondanivalót. (???)

Alig hiszem, hogy az amerikai forgalmazók számára kevésbé lenne fontos a bevétel, de úgy tűnik, hogy jobban bíznak a néző intelligenciájában, az emberi sorsok iránti érzékeny kíváncsiságában. Vagy mi magyar nézők lettünk ennyire kiégettek, hogy egy névvel már nem lehet bennünk kíváncsiságot és érdeklődést kelteni a név mögött rejlő emberi történet, sors iránt?

Ha így van, az elég szomorú.

Ha viszont csak a forgalmazók baromsága az egész, akkor ideje lenne észre térniük.

Egyébként a cím mintha beletartozna a jogvédett tartalomba. Ridley Scott-nak egy zsák dollárt kellett fizetnie a Blade Runner címért, ami eredetileg egy, az alpműtől független elbeszélés címe volt. Megtetszett neki a cím, és úgy gondolta megérte. Magyarországon mi lett ebből? Szárnyas fejvadász. Innen tudni, miről is szól a film. Hahaha!

:-(((

Janisch Attila

 
hozzászólások száma: 1 | előzmény: Bolond Pierrot #1
 
 
2010. június 7. hétfő, 13:04 1. | Bolond Pierrot
A helyzet egyre katasztófálisabb, hiszen már Woody Allen "új" filmjét Whatever Wors sem merik (?) behozni hozzánk... vagy az (500) nap nyár, ill. Egy ember és kutyája című filmek is (csak) DVD jelenthetnek meg (rögtön). Az elbaltázott címverzióik is csak az ötletszegénységet, szűklátókörüséget bizonyítják...
 
hozzászólások száma: 1
 

nka emblema 2012