sex hikaye

A kísérleti és kisjátékfilm zsűri nyilatkozata

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2007. április 26. csütörtök, 23:31

rendezés  


egy oldalon
9-1  /  9


 
2007. április 29. vasárnap, 15:33 9. | ukiyo
Az a baj,

Hogy ez az egész alapvetően ássa alá a kommunikációba vetett bizalmat. Kommunikációról beszélek, úgy is, mint – profán módon megfogalmazva – egy üzenet eljuttatásáról, de érthetjük ez alatt a kommunikációra háruló felelősséget is, ha úgy tetszik, társadalmi felelősséget.

Nem vesszük észre, hogy az üzenet, az állítás, a vélemény vagy akár egy egyszerű mondat igazságtartalmáról nem esik szó? A kommunikáció célja vajon csak a nekünk megfelelő hatás anticipálása, és a kérdés csak ennek - szándékaink szerinti - eredményessége? Miért tulajdonít minden fél – és itt a rendezőről és a zsűriről is beszélhetünk – sokkal nagyobb jelentőséget annak, hogy változó üzenetének jelentését cicomázza annál, hogy mi az egész történet etikai tartalma? Kimondva: valótlanságok igazként való feltüntetését érzi feladatának. Az itt most mellékes, hogy – mivel a dolog követhető és viszonylag transzparens – még ezt is rosszul, ellentmondásokkal terhelve teszi.

De könyörgöm: miért nem lehet beismerni a tévedést, hétköznapi, nyilvánvaló, tiszta értelemben? Miért nem lehet azt is beismerni, ha nem ismerjük el a tévedést, ha ragaszkodunk álláspontunkhoz? Miért tűnik az egyetlen járható útnak arra használni a kommunikációt, hogy – etikai aspektusra való tekintet nélkül - anticipáljunk a reakciókra?

Mint (többé – kevésbé) kommunikációval és (legalábbis) alkotással foglalkozó ember visszautasítom, hogy ez lenne a kommunikáció feladata. Nagyon rossz stratégia, rosszul csinálva pedig - nem ráadásul, de mellesleg - nevetséges is. Aki pedig művészidentitású – jelentsen ez bármit, de pár dolgot szinte biztosan nem: a gyávaságot, a megalkuvást és a hazugságot.
 
2007. április 28. szombat, 22:55 8. | torolt felhasznalo
Hibátlan, tökéletes, kíméletlen logika. Gratulálok. Bár én tudtam volna ilyen frappánsan levezetni.

C.C.
 
előzmény: Jusmurmurandi #7
 
 
2007. április 28. szombat, 18:53 7. | Jusmurmurandi
A 38. Magyar Filmszemle feb. 6-án zárult. Mihez kellett közel 3 hónap a "zsűrinek", hogy eldöntse, lép-e az ügyben vagy sem?

Ha a "zsűriből" senkinek sem támadt gyanúja a vetítés során, hogy esetleg valamely jelenet törvénysértő módon készült, akkor a "zsűri" alkalmatlan a feladata ellátására, mert egyszerűen nincs birtokában a legelemibb szakmai ismereteknek. Azonban ekkor a zsűritagoknak bizonyítaniuk kell a szakmai alkalmatlanságukat (!), miszerint nem rendelkeznek azokkal a szakmai ismeretekkel, amelyek birtokában megítélhető lenne egy felvétel valódi volta.
Ha pedig "csak" egyszerűen szemet hunytak, akkor bűnpártolást követtek el azzal, hogy nem fogalmazták meg már akkor gyanújukat, továbbá, hogy hivatalból nem tettek büntető feljelentést.

A jogkövető magatartás eleve elvárta volna a "zsűritől" a "rendező" elszámoltatását az ügyben, hogy mutassa be bizonyítékait arra vonatkozóan, hogy a kérdéses felvétel trükk, és nem valódi. A "zsűri" ezen kötelességének nem tett eleget. A mostani nyilatkozat csak porhintés, a sajtóvisszhang reflexiójának tekinthető, ráadásul jócskán időn túli.

Természetesen, magának a "rendezőnek" ugyanezen okok miatt sokkal nyomatékosabban vetődik fel a büntetőjogi felelőssége. Neki (is) kötelessége lett volna a felvétel készítőjét (amennyiben nem ő maga készítette) elszámoltatni, és amennyiben a tudomására jutott, hogy a felvétel valódi, úgy megtennie a büntető feljelentést állatkínzás megalapozott gyanújával. A "rendező" nyilatkozataiból közismert, hogy tudott a felvétel valódi voltáról! Mivel ezt a tényt szándékosan elmulasztotta a hatóságokkal közölni (amit súlyosbít, hogy a felvételt saját céljaira még fel is használta), bűnpártolást követett el.

A "zsűrinek" és a "rendezőnek" a viselkedése, nomen est omen: ÁLSZENT.
 
2007. április 28. szombat, 15:24 6. | godchild82
A gyerek beismerte, hogy ők ölték meg!!!! mire várnak még, tapsra?
 
2007. április 28. szombat, 06:52 5. | oncogito
Nem, szerintem nem jöttek rá.
Amire rájöttek az az, hogy sokkal inkább csinján kell bánni az ilyen eszközökkel, hogy kevésbé legyenek tetten érhetők.
A hatás kedvéért sokmindent megtesznek.
Sok állatot pusztítottak el már kegyetlenül a filmezések miatt. És az az érzésem, fognak is.
Néhány példa:
http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/snuff494/

És az is bizonyítja, hogy nem jöttek rá semmire, hogy nyilatkozatuk utolsó mondataiban a művészi szabadságukat igyekeznek védeni, holott ezt senki nem támadta.

Mindenesetre egy valós dokumentumfilnél is többre becsülnék olyan operatőrt, aki egy esetleges balesetnél, katasztrófánál inkább segítene, semmint forgatna...
 
előzmény: -v- #4
 
 
2007. április 28. szombat, 00:18 4. | -v-
Rájöttek, de más késő...

A cica úgyis elpusztult volna, ha Ők nem szavaznak erre a filmre, sajnos. Az a dühítő, hogy pont emiatt ("szakrális téma") lett díjnyertes. Manapság művészet álnéven mindent lehet??? Mert ha igen, holnap művészet címszóval bankot fogok rabolni, hátha még díjaznak is ezután emiatt. Welcome to the U.S.A. (Holnap úgyis megvernek egy újabb tanárt valahol...)
 
2007. április 27. péntek, 13:46 3. | oncogito
Mégvalami.
Nyilatkozatuk azt sejteti, hogy úgy vélik, a közönséget lehet manipulálni. Még az is elképzelhető, hogy ideig-óráig lehet.
De ami nélkülözi az igazságot, az sokminden lehet, de művészet nem.
Tanuljanak belőle...
 
2007. április 27. péntek, 12:53 2. | oncogito
Bizony álszent dolog és nem is kicsit.
Azon kívül senki nem vitajta egy művész jogát ahhoz, hogy bemutasson szenvedést és halált.
Azt viszont igen, hogy okozzon.

És miért kell bizonyítani bármit?
Nem lehet megkérdezni a stábot?
Aki felvette ezt a borzadályt, csak tudja hogyan és miért történt?
Miért a néző bizonyítson?
Álljon ki, aki tette és vállalja. A kéz után lássuk is az arcot, aki ölt!
 
2007. április 26. csütörtök, 23:31 1. | larry_hagman
Én nem nagyon hiszek az ilyesmikben, vagyishát szerintem ez fótosopp...

komolyra fordítva a szót, szerintem egy tapasztalt filmes gárda bizonyosan rögtön látta, hogy nem trükkfelvételről van szó. persze ettől függetlenül szép gesztus elhatárolódni a dologtól, sokkal jobb, mintha nem ezt tennék.

de azért kicsit kétszínű.. álszent.. egy picikét..

nka emblema 2012