sex hikaye

69 nevezés érkezett az I. Magyar Forgatókönyv Börzére

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2008. június 13. péntek, 12:03

rendezés  


egy oldalon
13-1  /  33


 
2008. augusztus 1. péntek, 09:55 13. | f.r.a.n.k.
Egri Lajos THE ART OF DRAMATIC WRITING könyvére mondják, hogy az egyik legfontosabb mű a témában.

sok forgatókönyvírónak is van blogja stb., ahol vannak okos dolgok, ha tudsz angolul.

egy írás a scriptsecrets-en az önkényes/logikátlan cselekményvezetésről a Vantage Point kapcsán:
http://www.scriptsecrets.net/tips/tip330.htm
 
előzmény: Minovics #11
 
 
2008. július 30. szerda, 17:47 12. | Estevez
Minovics:
Már van rá egy-két kísérlet.
Az egyik a Hogyan írjunk közönségfilmet? című.

Ők terjesztik ezután, lap alján a béna bannerben ott az info:
http://www.mtfsze.hu/

Nem igazán tankönyv jellegű, inkább mindenkinek szól. Nem annyira biblia, mint inkább antológia.
 
előzmény: Minovics #11
 
 
2008. július 29. kedd, 13:37 11. | Minovics
OK, köszi!

Ez csak érintőlegesen tartozik ide, de rég meg akartam kérdezni.
Szóval, ha a forgatókönyvírás ennyire "szabályozott" dolog (olyan értelemben, hogy van egy szigorúan techikai, formális része), miért nem jelenik meg egy ilyen tárgyú - mondjuk így - tankönyv magyarul? Tankönyvön azt értem, hogy mondjuk egy érettségizett ember mindent meg tud belőle érteni.
Szerintem ez nem csak az alkotóknak, hanem a "fogyasztóknak" is hasznos lenne, szóval talán ízlésformáló szerepe is lehetne... Érdeklődés biztos lenne rá, meg kiadó is.
Csak azért is kérdezem, mert érzésem szerint ezek olyan ismeretek, amiket jórészt önállóan is el lehet sajátítani...
Egyébként idegennyelvű szakirodalom van olyan, amiben nagyjából minden össze van foglalva? Ezt meg magam miatt kérdezem, meg azért, hogy ezt a könyvet még "meg kéne írni", vagy csak le kéne fordítani?
 
előzmény: f.r.a.n.k. #10
 
 
2008. július 29. kedd, 02:04 10. | f.r.a.n.k.
a zsűri remélem tudatosítja, hogy sötét témáik ellenére az Oldboy, Chugyeogja közönségsikerük mellett szakmai sikert is arattak (szélesebb réteg/minőségi újszerűség). egyáltalán nem a gyenge idegzetűeknek ajánlott, de aki még nem látta, tegyen vele próbát. ezzel nem azt mondom, hogy sorozatgyilkos magyar film, az ami kell, de ha producer helyében lennék, nem dobnám ki elolvasás nélkül.

Minovics, minden megítélés szubjektív. ha egy sztori teljesíti az alapvető követelményeket, azon túl minden szkriptről egyéni ízlés dönt. viszont ezeknek a követelményeknek vannak szintjei. van három felvonás, karakter-ív, theme. ezek minden szakmailag valamire tartott filmben megvannak (ha a karakter-ív nem változik, abban az esetben az megjelenik a theme-ben: az lesz a veszte). ezeken túl van twist, reversal és a több értelmezési réteg. ezek megléte vagy hiánya ami az objektív értékmérő. a jó dolog, hogy még az első hármat sem olyan egyszerű összehozni, és az viszonylag könnyen megállapítható egy szkriptről.
 
2008. június 15. vasárnap, 11:33 9. | Minovics
szelkiója=szelekciója
 
2008. június 15. vasárnap, 11:31 8. | Minovics
Nem tudom, milyen kritériumok alapján és hogyan fog történni a forgatókönyvek szelkiója, de remélem ezek a kritérimok elég objektivek ahhoz, hogy ne érhesse a zsűri tagjait az a vád, hogy a saját tanítványaikat részesítették előnyben az elbiráláskor.
Vagy erre az analizis jelenti a garanciát?
 
2008. június 15. vasárnap, 10:34 7. | screen
Azt persze csak viccnek szántam, hogy "mégis mivel próbálkozzanak az írók..?"
Felesleges. Minden "potenciális" producernek, rendezőnek van egy jó pár forgatókönyv a fiókjában (ez is már régi nóta...)
Ez a kiírás valamiféle "kötelező" dolog lehet, mint a gazdaságban a kötelező tendereztetés.. A lényege az hogy "úgysem tudsz olyat írni amibe ne tudnék bele kötni, de azért várjuk tovább az ötleteket..."

 
2008. június 14. szombat, 22:38 6. | torolt felhasznalo
Van benne igazság, de ne lihegd túl. Fogd fel úgy, hogy egyszerűen diszkréten azt fogalmazták meg, hogy "művészfaszságokkal kíméljenek minket". Szerintem csak ennyi, és nem több. Vagy hogy "közönségfilm-könyveket" várnak, csak nem merik leírni, mert akkor kitör a hiszti, hogy olyan nincs, mert "minden film a közönségnek készül". Nem az a lényeg, hogy minél több nézőt, ne ezt értsd belőle, hanem, hogy nézőt, és nem köldöknézőt. Ennyi. Műfaji könyvet, vagy Charlie Kaufman-t, vagy egyéb amerikai indie-t várnak, ami nem az esztétáknak lesz csemege, hanem vagy egy nagyon széles közönségnek, vagy egy rétegközönségnek, aki azt a műfjat szereti. De Te is tudod, hogy politikailag korrekt megfogalmazást kell produkálniuk, hogy ne legyen sértődés...
 
előzmény: screen #5
 
 
2008. június 14. szombat, 20:38 5. | screen
"A kiválasztás során előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek a szélesebb nézőközönséget kívánják megszólítani minőségi, újszerű módon."

Ettől a mondattól mindig libabőrös leszek... de komolyan...

Ez azt jelenti hogy egy filmnek két hónap alatt kell bevinni 101 ezer tini korú nézőt a moziba...? Na de akkor nem minőségi és nem újszerű...

Vagy azt jelenti hogy a film hozza el Ulánbátorból a "nagy fehér jurta" díjjat...? Akkor viszont nem a szélesebb nézőközönséget kívánja megszólítani...

De ezt már annyiszor, de annyiszor....
(az igazság az hogy az utóbbi egy évben Én már uj dolgot nem mondok csak ismétlem a régi nótát..)

MÉGIS MIVEL PRÓBÁLKOZZANAK AZ ÍRÓK...? DE KOMOLYAN...? (már csak azért kérdezem hogy ne essenek a "van sapka nincs sapka" csapdájába
 
2008. június 13. péntek, 16:59 4. | f.r.a.n.k.
a triggerstreet-nél nem tudom pontosan hogyan csinálják, lehet h tévedek.
 
előzmény: f.r.a.n.k. #3
 
 
2008. június 13. péntek, 16:56 3. | f.r.a.n.k.
ez nagyszerű hír.

a közösségi osztályzást nem javaslom, mert az ilyenek félre szoktak csúszni (triggerstreet, zoetrope példák erre). ha mindenképpen akarjátok, akkor ellensúlyozásként ha sikerülne összehozni, jó lenne szkriptdoktori véleményezés (mondjuk kedvezményes áron, mivel ez ugye jó üzlet nagyszámú érdeklődés esetén) vagy pontszámozás. még a triggerstreet csinálja úgy ezt a kiajánlást, hogy a jó pontszámú szkripteket saját olvasójuk ítéli meg recommended/consider/pass.
 
előzmény: torolt felhasznalo #2
 
 
2008. június 13. péntek, 15:40 2. | torolt felhasznalo
remélhetőleg erre megoldás lesz a szintén a fadein által épített internetes forgatókönyves piactér, ahová bármely alkotó ingyen föltöltheti majd magyar nyelvű könyvét az adatbázisba. itt műfajok szerint rendezve rátalálhat az érdeklődő producer/rendező, a közösség osztályzatai szerinti legjobb könyveket pedig közvetlenül is kiajánljuk periodikus hírlevelünkben. kb. októberre elindul.

a forgatókönyv börze egy pitch fórum -- olyan műfaj, ahol - érthető, praktikus okokból - csak korlátozott számú könyvet tudunk prezentálni, melyek átmentek egy szakmai szűrőn - ez pedig egyfajta minőségi biztosítást is jelent a jó sztorikat kereső producereknek/rendezőknek.

üdv,
lb - fadein
 
előzmény: f.r.a.n.k. #1
 
 
2008. június 13. péntek, 12:03 1. | f.r.a.n.k.
ez remek dolog, de egy baj van vele: a mennyiségkorlát. az, hogy melyik szkript kerüljön producer elé, az nem az olvasó / előzsűri dolga. tudom, hogy ez most egy ilyen konstrukció, de érdemes lenne olyanban gondolkozni, ami az összes szkript (amelyiket az olvasók arra érdemesnek ítélnek) a producerek látókörébe kerülhessen és ő dönthesse el, melyiket akarja tovább fejleszteni.
13-1  /  33

nka emblema 2012