sex hikaye

Profilt bővít a Filmmúzeum

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2004. július 9. péntek, 16:19

rendezés  


egy oldalon
4-1  /  4


 
2004. július 13. kedd, 01:23 4. | torolt felhasznalo
bocsánat pontosítok: ez a korszak még <b>nem</b> temelt annyi mozgóképet
 
előzmény: torolt felhasznalo #3
 
 
2004. július 13. kedd, 01:22 3. | torolt felhasznalo
Igen, ez nekem is furcsa volt, főleg, mivel ez a korszak még termelt annyi mozgóképet, mint az évezred vége, ahol az egyes műfajokon belül is sok a "korfestő" átfedés ezért. Ezek a darabok pl. a muikavédelmi filmek, szép nagy lukat hagynak maguk után. Nekünk középiskolában egy csomó lyen, már akkor is múzeális darabot vetítettek (pl. munkavédelmi filmeket), és merem állítani, bűn lenne veszni hagyni őket. Korfestés és környezetrajz terén nincsen párjuk (jelmezeswe és díszletesek is nyugodtan rájuk járhatnak), és ha egyszer elégetik őket, nem termelődnek újra, ez a történelem ostoba radírozása. Szóval, ha az archívum és a filmmúzeum sem tudja már befogadni, a vasipari oktatófilmekből pár köbméterniyt én el tudok raktározni itthon a spájzban, nehogy kidobják őket!!!
 
2004. július 12. hétfő, 19:14 2. | torolt felhasznalo
GRATULÁLOK A MAGYAR NEMZETI FILMARCHÍVUM FŐGYŰJTŐ IGAZGATÓJÁNAK!
Ilyen még volt soha. Sehol.
Olyan már igen, hogy a felügyeleti szerv, az állam nem ad eleget a gondtalan feldolgozásra, lásd erről az Angol Filmintézet mostani botrányát saját felügyeletével a neten (http://enjoyment.independent.co.uk/film/news/story.jsp?story=530666): az angol nemzeti filmarchívum vezetői, kurátorai és a legnevesebb filmesek, filmtörténészek pánikban tiltakoznak költségvetésük megkurtítása ellen, mert így egy példánnyal kevesebbet tudnak megőrizni minden egyes filmből az utókor számára! (Tehát, természetesen, nem egyetlen egy példányban lévő filmdokumentumok kiszórásáról van szó, mint nálunk!) De ami a lényeg: az angol archívum ágál az állammal szemben a filmek védelméért, ellentétben velünk, ahol maga az archívum kezdeményezi és viszi véghez önként (bár, láthatóan, a felügyeleti szerv hallgatólagos beleegyezésével) a végzetes filmritkítást saját tulajdonú filmörökségében. Ez elképzelhetetlen a művelt világban!
GRATULÁLOK A MAGYAR NEMZETI FILMARCHÍVUM FŐGYŰJTŐ IGAZGATÓJÁNAK!
A magyar (közpénzen is forgatott) filmek teljességre törő gyűjtésére kötelezett egyetlen hazai állami filmes közgyűjtemény diadalmasan rohan a végzete felé: a Filmmúzeum kereskedelmi TV-csatorna lesz ezentúl a videókorszakot megelőző celluloid filmdokumentumok őrzője és hasznosítója (neki megéri, az állami archívumnak nem), a videókorszak utáni elektronikus anyagé pedig a NAVA. Remek! A Magyar Nemzeti Filmarchívumnak marad a többi… Azonban a Filmmúzeum csatorna hősies akciója, illetve a Filmarchívum gyakorlata, amelynek során átengedi a filmdokumentumokat „a civil szférának” – teljesen törvénytelen, hiszen a Könyvtári törvénytől kezdve, a Kötelespéldány törvényen keresztül egészen a Filmtörvényig, minden törvény betűje és „szelleme” azt sugallja, hogy a magyar filmvagyon egy és oszthatatlan, tulajdonosa az állam, miként a föld mélyéből előkerülő leleteknek, függetlenül attól, hol feküdtek és hogy ki találta meg azokat. (Egyedül az amatőrfilm kivétel, de azt sem tilos megőrizni, persze.)
GRATULÁLOK A MAGYAR NEMZETI FILMARCHÍVUM FŐGYŰJTŐ IGAZGATÓJÁNAK!
Milyen álságosnak hat ezek után a Filmhu-n közzétett Törvény után – reform előtt című „Körlevél alapelvekkel” 5., amúgy röhejes, ám cseles pontja: „A Mozgókép Törvény értelmében haladéktalanul át kell adni a nemzeti filmvagyon jogait a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak. Filmtörvény azon rendelkezését, mely ezeket a jogokat a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezelésébe utalja, az archívum elmúlt években kifejtett munkája igazolja. A filmek forgalmazására és hasznosítására pályázatot kell kiírni.” „Az elmúlt években kifejtett munkájáért” – ekkor vett nagyobb lendületet a hirtelenjében „nem gyűjtőkörbe tartozónak” titulált hatalmas filmhalmazok reflex-szerű, ellenőrizetlen kidobása vagy megtagadása –, szóval, JUTALOMBÓL kapja a jogokat a Magyar Nemzeti Filmarchívum, és nem azért, mert erre predesztinálja státusza és alapfeladata. És a „körlevélnek” ezt a pontját mukk nélkül aláírta a magyar filmszakma színe-java! Mintha nem a saját filmjeik sorsáról lenne szó. A saját múltjukról és értékeiről! (Vajh mit szólnának ehhez az angol kollégák!)
GRATULÁLOK A MAGYAR NEMZETI FILMARCHÍVUM FŐGYŰJTŐ IGAZGATÓJÁNAK!
Akik eddig nem hitték el, mekkora veszteség és kár érte az utóbbi években a Magyar Nemzeti Filmarchívumot, azok most megtudhatták a Filmmúzeum csatornától: amit ők nyertek, azt vesztette el az állam. Közel tíz év méltatlankodásom, majd lázadásom a szabálytalanul folyó „filmselejtezés” és a törvénytelen, önkényes, mindenfajta szakmai és hagyománybéli alapot („szokásjogot”) nélkülöző szelekció ellen – hiábavalónak bizonyult.
Ez lenne az érdeke a felügyeleti szerveknek? A NKÖM-nek? Az MMK-nak? És mindannyiunknak?
GRATULÁLOK A FILMMÚZEUM CSATORNA ÖTLETGAZDÁJÁNAK ÉS TULAJDONOSÁNAK!
Geréb Anna
 
2004. július 9. péntek, 16:19 1. | torolt felhasznalo
Elképesztő, hogy egy ilyen izgalmas gyüjteményt a Nemzeti Filmarchívum nem tart érfemesnek archíválásra. Esetleg fel lehetne ajánlani az MTV.-nekm ők nagyszerű músorokat készíthetnének beléőle, és lehet, hogy a nost folyó szerzői jogi per is kedvezőbben zárulna a Filmmú
zezum számára.

nka emblema 2012