sex hikaye

4K: Nincs tér az innovációra

Beszűkült játéktér

2007. szeptember 28. - filmhu
4K: Nincs tér az innovációra
Az előző napok nagy érdeklődése után meglepően kevesen jelentek meg a 4K Kollégium konzultációján, pedig probléma is van bőven, és pénz sincs a megoldásukra.

A konzultációs hét ezennel véget ért. A Filmterjesztési Kollégium konzultációjára várhatóan október második hetében kerül sor.

Elsőként Czabán György a MAFSZ képviseletében vetette fel, hogy strukturális támogatási rendszert kellene kidolgozni a 4K Kuratórium esetében, hiszen  számos szervezet, és minden évben azonos módon megvalósuló projekt gyakorlatilag a Kollégiumhoz "tartozik", éves működésének fenntartásához  szükséges a Kuratórium támogatására. A pályázó azonban ezzel a támogatási összeggel nem tud hosszútávon számolni, évről évre csak reménykedhet a sikeres pályázatban.

Czabán javaslata egy, a megfelelő keretösszeg esetén pályázati támogatásra garanciát vállaló szándéknyilatkozati rendszer. Tóth Erzsébet főtitkár támogatta az ötletet, de Martosi Mórocz Sándor finanszírozási igazgató rámutatott, hogy a szándéknyilatkozat garanciát jelent ugyan, de jogi következménye nincsen, az Alapítvány a megfelelő keretösszeg hiányában nem vonható felelősségre, azaz további kockázati tényező a szándéknyilatkozatra felvett banki kölcsön.

Gerő Péter pályázó szerint meghívásos pályázattal kellene kiküszöbölni azt az abszurd helyzetet, hogy a 4K Kuratórium keretének hetven százaléka már előre le van osztva. Kövesdy Gábor kurátor megjegyezte, hogy az idei harmincszázalékos elvonás a 4K-t érintette a legérzékenyebben, hiszen a kötelező körök után pont az innováció területére nem maradt pénz.

A százötvenről százmilliósra csökkent keretösszegből ugyanis alig harminc millión kellett megosztozniuk az új pályázatoknak. Jelentősen beszűkült tehát a játéktér, az új projektekkel pályázóknak szinte esélye sem volt. A százmilliós keretre egyébként száz darab pályázat érkezett összesen háromszáz millió forint igénnyel.

Bényei Judit a Kollégium képviseletében elmondta, hogy nem tudnak új utakat nyitni, holott pont ez az a fórum, ahol el lehet indítani új projekteket, és az elvonás pont a szabadfelhasználású keretet érintette a legérzékenyebben. Báron György is megerősítette: a kulcsszó a működőképesség volt, a már bejáratott projektek fenntartása volt a főcél.

A 4K hibrid jellege kapcsán merült fel, hogy mennyire a Közalapítvány dolga az oktatási és képzési területek támogatása, és nem kellene-e az NKA-ra vagy az OKM-re terhelni ezt a terhet. Tóth Erzsébet főtitkár azonban kijelentette, hogy a Mozgókép Közalapítvány szívügyének érzi a képzés és az oktatás kérdését, hiszen a Közalapítvány tevékenysége nélkül még ma sem lenne mozgókép oktatás Magyarországon.

A strukturális átalakítás tehát szükséges, a 4K alól legjobban kilógó lóláb a mozgóképgyártáshoz kapcsolódó kísérleti filmes terület. Megoldás lehet a kísérleti filmek esetleges átcsoportosítása, a valaha szintén ide tartozó kisjátékfilmes pályázat is önállósult két éve, jelenleg egy, a 4K és a Játékfilmes Kollégium által közösen felállított grémium dönt a pályázatokról.

A konzultációs hét ezennel véget ért. A Filmterjesztési Kollégium konzultációjára várhatóan október második hetében kerül sor.



Címkék

beszámoló



nka emblema 2012