sex hikaye

80 éves a Hófehér és Mézga Aladár alkotója

Boldog születésnapot, Nepp József!

2014. június 23. - filmhu
80 éves a Hófehér és Mézga Aladár alkotója

Ma tölti be nyolcvanadik életévét Nepp József rajzfilmrendező, a magyar animációs filmművészet kimagasló alakja, Gusztáv, Hófehér, és Mézga Aladár megalkotója.

A Csepelen született Nepp József az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán szerzett diplomát 1957-ben. Ezután a Pannónia Filmstúdióhoz került és innen is ment negyven évvel később nyugdíjba. Végigjárta a szamárlétrát, háttértervezőből lett 1961-ben rendező. A sokoldalú művész jelenleg is foglalkozik filmzenék komponálásával, háttérfestéssel, animációval, forgatókönyvírással is, és tanított az Iparművészeti Főiskolán.

 Mézga család - Távszervíz

Első önálló munkája, a Szenvedély modern, szellemes, könnyed stílusú mű, amelynek hőse a kisember a maga hétköznapi botladozásaival. Dolgozott Macskássy Gyula Peti-sorozatában, majd 1964-1968 között Dargay Attilával és Jankovics Marcellal közösen készítette minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmsorozatát, a Gusztávot. A pálcikalábú és karú, gyér hajú, felismerhetetlen foglalkozású, jellegtelen arcú rajzemberke meghódította a világot - alig van földrész, ahol ne vetítették volna. A sorozat egyes részei a főhős jellemének egy-egy gyenge vonását mutatják be, ő a jellegzetes kisember, akinek mulatságos kalandjai tipikus hibákat, közismert magatartásformákat karikíroznak ki szatirikus éllel, a gegek valóságos zuhatagával.

 Hófehér

Nepp József az egyik alkotója az ugyancsak méltán népszerű Mézga család sorozatnak is, amely terjedelmében és dialógusaiban már a megrendelő televízió igényeihez alkalmazkodott. A családfő Mézga Géza alakjában, viselkedésében nem nehéz felismerni Gusztáv jellemző gyengéit. A Mézga család könyv alakban is megjelent 2003-ban. Szintén fogalommá vált a Dr. Bubó sorozat, amelyet a hetvenes évek közepén készített.

 Gusztáv önellátó

Nepp József az animáció "mindeneseként" igen sok forgatókönyvet írt (köztük például a Macskafogóét, Az erdő kapitányáét), de minden részterületen kollégái rendelkezésére állt. 1973-ban animátora lett az első egész estés magyar rajzfilmnek, a János vitéznek. Szintén egész estés rajzfilm a régi mesét más nézőpontból, kiforgatva elmesélő Hófehér (1983) és a Gréti (1986) is, amelyben egy nőstény német juhászkutya meséli el, hogyan szelídítette meg gazdáit.

 Macskafogó

Tevékenységéért számos elismerésben részesült. 1967-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1974-ben érdemes művész lett, 1981-ben kiváló művész címet vehetett át, 1999-ben Kossuth-díjjal jutalmazták sokoldalú filmművészeti munkásságát; 2006-ban A Magyar Mozgókép Mestere lett.

(forrás: MTI)






nka emblema 2012