sex hikaye

A Filmművészszövetség levele a döntéshozóknak

Egységes és nyitott a szakma

2011. február 24. - filmhu
A Filmművészszövetség levele a döntéshozóknak

A Magyar Filmművészek Szövetségének Válaszmánya 2011. február 17-i ülésén elfogadott egy összefoglalót a filmszakmai egyeztetések során kikristályosodott alapértékekről, amelyeket a magyar mozgóképszakma elfogad, és amelyek a filmszakma részéről a kormányzattal való tárgyalások alapját képezik. "Kérjük a kormányzatot, hogy ezeket az alapértékeket a magyar kultúra folyamatossága érdekében vegye figyelembe." - áll a levélben, amelyet elküldtek Réthelyi Miklós, Navracsics Tibor és Fellegi Tamás minisztereknek, Szőcs Géza és Gál András Levente államtitkároknak, valamint Andrew G. Vajna  kormánybiztosnak. Alant a levelet változtatás nélkül adjuk közre.


Pro Memoria

A filmszakmai egyeztetések során kikristályosodott alapértékekről, amelyeket a magyar mozgóképszakma elfogad, és amelyek a filmszakma részéről a kormányzattal való tárgyalások alapját képezik. Kérjük a kormányzatot, hogy ezeket az alapértékeket a magyar kultúra folyamatossága, az Európai Unio audiovizuális politikája, valamint egymás kölcsönös tiszteletének jegyében vegye figyelembe.  


Konszenzus,


A magyar filmipar és filmművészet egységéről,

mely szerint az Országgyűlés által a nemzeti filmgyártásra megszavazott költségvetési összeg egyaránt támogassa a filmipart és a filmművészetet, annak elosztása a filmszakma képviselőivel egyeztetve, a nemzeti sajátosságok, valamint az Európai Unió film- és médiapolitikájának figyelembevételével történjen.   

Konszenzus,

A magyar filmipar szerepéről,

amely szerint a magyar mozgóképgyártásban a filmipar kiemelkedően kezelendő, fontos ágazat. A filmipar (és a bérmunka) tartja el a szakalkalmazottakat és az infrastruktúrát, termeli ki a piaci értékeket. Ez az ágazat nem azonosítható a magyar filmkultúra egészével. A maradandó kulturális értékeket a nemzeti filmgyártás hozza létre, amely nem elsősorban piaci értékek mentén szerveződik, és saját, hatékony eszközeivel járul hozzá a magyar társadalom, a felnövekvő nemzedékek azonosságtudatához, a nemzeti összetartozás érzéséhez.  

Konszenzus,

A magyar filmművészet szerepéről,

amely szerint nem kívánunk lemondani a magyar filmművészetről,  mert nyelvünk, kultúránk tesz minket nemzetté. A filmművészet a világnyelvvel, az erős filmiparral rendelkező nyugat-európai országokban is állami támogatásra szorul,  Magyarországon pedig a nemzeti sajátosságainkat is figyelembe vevő kiemelt védelemre. Az elmúlt évtized tapasztalata alapján a magyar filmművészetre kíváncsi volt a világ, amit a magyar film nemzetközi sikersorozata jelez.   

Konszenzus,

A magyar mozgóképszakma szegmenseinek egyenjogúságáról,

amely szerint a magyar mozgóképszakma szegmenseit a filmipar, a műfaji és a szerzői filmek, a dokumentum, a kisjáték- és az animációs filmek, a tudományos- és ismeretterjesztő filmek, a televíziós műfajok, a gyerekfilmek, valamint a mozgókép oktatásának és terjesztésének formái, a forgalmazás, a fesztiválszereplés, az artmozi hálózat, a könyvkiadás, az online és a nyomtatott sajtó jelentik. Ezen területek bármelyikének hiányában az audiovizuális és az írott kultúra egésze, a magyar kultúra teljessége, ennek következtében pedig a magyar társadalom szellemi állapota sérül.   

Konszenzus,

A magyar mozgóképszakma képviseletéről az elosztási és döntési rendszerben,

amely szerint a magyar mozgóképkultúra területeinek arányos képviselete szükséges a kormányzattal közösen kialakítandó új, több pólusú elosztási rendszerben, melyben a döntéseket nyílt pályázatok útján hozzák meg a szakma által elfogadott, köztiszteletnek örvendő szakemberek.   

Konszenzus,

Az együttműködésről,


amely szerint mi, a magyar mozgóképszakma szereplői kinyilvánítjuk, hogy együttműködni kívánunk a kultúráért felelős döntéshozókkal a magyar mozgóképgyártásra szánt költségvetési összeg minél átláthatóbb, gazdaságosabb és hatékonyabb felhasználása, saját kulturális ágazatunk sikeres működése érdekében.

Magyar Filmművészek Szövetsége
Budapest, 2011. február 17.



(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2011. február 26. szombat, 17:52#2| Harvey Weingard

Teljes és totális identitászavar, félrebeszélés, és konfabulációk!

 

Srácok!

 

Nem lenne elegánsabb ehelyett a leereszkedő hangnem helyett kérni?

 

Vagy még inkább: bizonyítani valamit.

 

Szerintetek a magyar kultúra a ti filmjeitekben él tovább?

 

TÉNYLEG?

 

Talán ha nem ellenpontozni akarnátok azt a szánalmas fost, amit Magyarországon populáris kultúrnak csúfolnak, hanem kiépíteni egyfajta valódi kultúrát, amivel eljuthattok az emberekhez, azt mondanám, hogy fontosak vagytok. De így nem tudok mást mondani: agonizáljatok tovább. A férgese aztán majd remélhetőleg elhullik, és akiben pedig megvan az akarat, és az ambíció, hogy művészi értékeket képviseljen, az meg fogja találni a módját.

 

Higgyétek el, hogy kevesen fognak sírni miattatok. Lehet, hogy nektek sem kéne. Menjetek és csináljatok filmeket inkább, ahelyett, hogy élő legendák akartok lenni.

2011. február 25. péntek, 08:18#1| Minovics

Azért ezt a „nemzeti összetartozás érzését” szerintem nem kellett volna beleírni, mert a levél címzettjei valószínűleg a nagy történelmi filmek (Munkácsy, Liszt & társai) elkészítésével gondolják a dolgot előremozdítani(nem teljesen alaptalanul), amitől ugye a filmes szakma zömének meg eleve lábrázása van. :)

Az EU-nak meg nem kéne ennyire benyalni. Egy antidemokratikus, és ami még nagyobb baj, felesleges szar az egész, ki tudja, 10 éven belül nem fog-e összeomlani? De hát mindig is voltak emberek, akiknek a „nagy testvér” (nemrég még Moszkva, ma Brüsszel – nincs nagy különbség) érdeke fontosabb volt, mint a hazájuké.


nka emblema 2012