sex hikaye

A Filmvilág februári számából

Tim Burton, Hét főbűn, Dovzsenko

2008. január 31. - filmhu
A Filmvilág februári számából
Tim Burton morbid és mágikusan fantasztikus, Amerika fonákját mutató világa mellett David Fincher Hetedik-jével a hét főbűn mélységeit fürkésző univerzumát vehetjük szemügyre. Eizenstein és Pudovkin mellett a harmadik zseni, Dovzsenko, a gúzsba kötött lírikus munkásságát tekinthetjük át.

TIM BURTON
Ki látta előre, hogy a Walt Disney-filmek fiatal grafikusából lesz majd a horror dalnoka, a hátborzongató filmek apostola, az elkényeztetett gyerekek krampusza, a jelenkori mozi legbizarrabb géniusza? Tim Burton excentrikus, költői és karneváli világa a Disney-féle „tündérvilág” fonákja: ő mutatja meg morbid és mágikusan fantasztikus visszáját mindannak, ami Amerikában normálisnak számít.

HÉT FŐBŰN
A Hetedik sorozatgyilkosa egy haragvó Isten követének, a végzet megtestesítőjének, a végítélet apostolának tartja magát, akire az a sors méretett, hogy teozófus terminátorként beteljesítse a felsőbb hatalom elrendelését a kárhozatra jutott emberiségen. Műfaji variációk a hét főbűnre.

DOVZSENKO
Dovzsenko a harmadik az Eizensteinnel és Pudovkinnal alkotott híres „orosz rendezőtriászban”. És talán mindmáig a legrejtélyesebb közülük. Festői képei, szabálytalan, aszimmetrikus beállításai, lassú tempója, misztikus-allegorikus történetei szokatlanok a szovjet filmben. A hatalom mindvégig gyanakodva figyelte a lázadó zsenit.



Címkék

hír



nka emblema 2012