sex hikaye

A Filmvilág júniusi számából

Párizs ’68,  Indiana Jones, Ken Russell

2008. május 30. - filmhu
A Filmvilág júniusi számából
A Filmvilág júniusi számában folytatódik a '68-as sorozat, ahogy az Indiana Jones-franchise is. Indy immár több, mint negyedszázada mutatja, hogy a tudomány nem csak az elefántcsonttoronyban művelhető foglalatosság. Valamint Ken Russellt, a brit filmművészet meghatározó alakját és műveit ismerheti meg alaposan az olvasó.

PÁRIZS ’68
Mi volt a francia ’68? Elszigetelt esemény? Forradalom? Lázadás? Mozgalom? Politikai (társadalmi, netalán kulturális) válság? 1968 májusának barikádharcos párizsi diáktüntetői a különféle antikapitalista ideológiák mellett a papa moziját elsöprő francia Új Hullámnak is édes gyermekei voltak.

INDIANA JONES
Indy személyisége meghasad, mint Dr. Jekyllé és Mr. Hyde-é. Mintha nem is ugyanaz a személy lenne a piramisok mélyére ereszkedő, vérszomjas beduinokkal, szadista nácikkal hadakozó kalandor és az öltönyös-csokornyakkendős professzor. Miközben azt tanítja, hogy az archeológia egzakt tudomány, kalandjai során a démoni erők kincseskamráját nyitogatja.   

KEN RUSSELL
Ken Russell a modern brit filmművészet első számú fenegyerekének számít mindmáig: soha egyetlen angol rendező nem rendelkezett annyi botrányfilmmel, mint a Szerelmes asszonyok, az Ördögök és a Tommy alkotója. Életműve a modernizmus hiányzó láncszeme a klasszikus brit tömegfilm és az angol új-barokk posztmodern között.



Címkék

hír



nka emblema 2012