sex hikaye

A Filmvilág márciusi számából

Neowestern, Ozu, magyar krimi

2008. március 4. - filmhu
A Filmvilág márciusi számából
Amerika, Távol-Kelet és hazánk területére kalauzol a Filmvilág márciusi száma. A nyugat egyik legjellegzetesebb műfaja, a western feltámadása és Yasujiro Ozu japán rendezőről készült írás mellett a hátrányos helyzetű magyar krimiről olvashatunk.

Neowestern
A western reménytelenül avíttnak látszó műfaja az elmúlt években új életre kelt. A zsánert egy zseniálisan egyszerű felismerés támasztotta föl: a vadnyugat ma is létezik. És persze 9/11 sokkja, ami arra kényszerítette Amerikát és Hollywoodot, hogy újraértelmezze mítoszait.

Ozu
A hangulat, a „jugen” a lényeg a nó-ban is, és nagy japán rendező, Yasujiro Ozu (1903–1963) filmjeiben is: eseménytelen filmjeivel a mozi hazug drámaiságát akarta tagadni. A kaotikusnak látott külvilág nem érdekelte, csak egy dolog izgatta: az emberi lélek belső dinamikája.

Magyar krimi
A 70-es, 80-as években alig készült zsánerfilm, a krimi, a vígjáték, a melodráma mind a mai napig megsínyli ezt a mostoha bánásmódot: ritkák az igazán jól megcsinált és népszerű műfaji filmek. Sokan még mindig azt hiszik, csak a szórakozásból maradtunk ki, pedig egyebek mellett ezért sem vagyunk ott a Tarantino, Coen, Lynch, Cronenberg, Wong Kar-wai jelezte fősodorban.



Címkék

hír



nka emblema 2012