sex hikaye

A Friss levegő nyert a Filmünnepen

Gazdára lelt az Arany Benjámin

2006. október 8. - filmhu
A Friss levegő nyert a Filmünnepen
Kocsis Ágnes első filmje nyerte a Pécsi Nemzetközi Filmünnep fődíját, az ötezer euróval járó Arany Benjámint. A szlovén Sírugrók nyerte a legjobb férfi alakítás és a legjobb operatőr díját, a román Iszonyú viszonyok főszereplőjéé lett a legjobb női alakítás díja. Húszezren vettek részt a fesztivál programjain.

A szombat esti ünnepi gálaműsoron adták át a 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep díjait. A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep zsűrije az Arany Benjámin díjat Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjének ítélte az alkotás őszinte, egyszerű és tiszta cselekményvezetéséért. Indoklásuk szerint a humánus ábrázolásnak köszönhetően a karakterek hitelessé válnak, és feltárul egy sérült anya és a lánya közötti kapcsolat valódi drámaisága, egy osztályfüggő gazdasági és szociális problémákkal terhelt környezetben. A film a drámai feladatnak megfelelő atmoszférát teremt és hű az ábrázolt témához a mozgóképművészet valamennyi területén. A Geller Szabolcs - Malovecz Ildikó alkotta szobrot 5000 euró pénzjutalommal együtt adták át.

Erős, meggyőző, megérintő alakítás
Iszonyú viszonyok - Ioana Barbu
A Legjobb Operatőr díját a Zsűri Simon Tanseknek ítélte a „Sírugrók/ Od groba do groba” című filmért. "Ahelyett, hogy személyes stilisztikai ujjlenyomat létrehozásán fáradozna az operatőr, a film fényképezését bölcsen, és nagyvonalúan állítja a film gazdag és színes világának a szolgálatába. Rugalmasan és gondosan vagy éppen meleg, emberi atmoszférát teremt, vagy pedig átvált erőteljes, drámai hangnembe, ha erre van szükség. Egyedülálló módon segíti a filmet abban, hogy a film képi világa a nézőt magával ragadja." - olvasható az állásfoglalásukban.



A Legjobb Férfi Színész díját Gregor Bakovic kapja a „Sírugrók/ Od groba do groba” című film Perojának sikeres és energikus megformálásáért, amelynek során a nehéz időket átélve a személyiségének összetett rétegeit mutatja be, az életigenlés és a kétségbeesés közötti skálán.

A Legjobb Női Színész díját Ioana Barbu kapja, a „Love Sick/ Iszonyú viszonyok” című filmben nyújtott erős, meggyőző, megérintő alakításért, amellyel a film Alex nevű szereplőjét formálta meg, aki váratlan életstílusok és érzések váltakozó időszakán megy keresztül.

A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep diákzsűrije Jan Hryniak moziját, a "Harmadik" című filmet tüntette ki, míg a Közönségdíjat Jan Cvitkovic "Sírugrók" c. filmje érdemelte ki. A Nemzetközi Filmkritikusok díját Ognjen Sivilicic "Bocs a Kung fuért" c. filmje kapta, míg a Duna TV különdíját Radoslav Spassov "Ellopott szemek" c. mozijának nyújtották át. A Sláger Rádió különdíját „A metróból szeretettel” című mű kapta.

Az életigenlés és a kétségbeesés
Gregor Bakovic - Sírugrók
A díjátadót a Pécsi Nemzeti Színházban tartották. A ceremóniát ünnepi gálaműsor kísérte, amelyet Sas Tamás filmrendező állított színpadra. A Pécsi Nemzeti Színház művészei és a világhírű Pécsi Szimfonietta az elmúlt ötven év filmzenei hangulatait idézték fel a kétórás gálaműsor keretében. A műsort Kaszás Géza és Kovács Patrícia színművészek vezették.

A 2006. október 2-7. között megtartott Filmünnep hat napján, hat különböző helyszínen 14 ország nagyjátékfilmjei mérettették meg magukat. Összesen 40 nagyjátékfilmet mutattak be mintegy 90 vetítésen, a rendezvényen 135 kísérőprogramot élvezhettek a fesztivállátogatók. Összesen mintegy húszezren vettek részt a Filmünnep rendezvényein, ami a tavalyi rendezvény látogatószámának a háromszorosa.



Címkék

hír



nka emblema 2012