sex hikaye

A Kontroll indul az Oscar-díjért

Vita nélkül

2004. augusztus 26. - filmhu
A Kontroll indul az Oscar-díjért
Az Oscar-díjra nevező bizottság 2004. augusztus 26-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2005. évi "Legjobb idegennyelvű film” kategóriában Antal Nimród Kontroll című játékfilmje képviseli, jelentette a Magyar Filmunió.

"A döntés egyöntetű volt", mondta el a filmhunak Szabó Gábor, a jelölőbizottság tagja. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Schubert Gusztáv filmkritikus, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Surányi András, a Magyar Producerek Szövetségét (MPSZ) Sipos László, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Szabó Gábor és a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós képviselte.

A döntésben a film nyilvánvaló értékei mellett szerepet játszott az is, hogy a Kontroll már több fesztiválon megmérettette magát és mindenhol jól szerepelt. Antal Nimród első játékfilmje a tavalyi év legnézettebb magyar filmjeként a közönség és a szakma körében egyaránt sikereket ért el. A februári filmszemlén a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díja mellett a legjobb operatőrnek – Pados Gyula – járó elismerést, valamint a Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díjat nyerte el.

A Café Film és a Bonfire közös produkciójában készült Kontroll-t a cannes-i világpremier óta, ahol az Ifjúsági Díjjal jutalmazták, számos nemzetközi filmfesztivál tűzte műsorára. Nagy sikerrel mutatták be Brüsszelben, Karlovy Vary-ban, Jeruzsálemben, Edinburgh-ban, Koppenhágában, Szarajevóban és Montrealban többek között, Németországban a nyári „Fantasy” filmfesztivál nyitófilmjeként több német nagyvárosban láthatta a közönség. Szocsiban különdíjjal jutalmazta zsűri, Palicsban pedig elnyerte a vajdasági fesztivál fődíját július végén.

"A Legjobb idegennyelvű film kategóriájába igen sok alkotást neveznek, és az utóbbi idők nyertesei alapján látszik, hogy nem mindig a film értékei a döntőek. A díj odaítélésében szerepet játszanak politikai szempontok is", válaszolt Szabó Gábor azon kérdésünkre, hogy mekkora eséllyel indulhat a Kontroll a világ legrangosabb filmes versengésén. "Az azonban  nagy előny, hogy a Kontroll-nak már van amerikai forgalmazója", tette hozzá Szabó.

Az Oscar díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek magyarországi bemutatója 2003. október 1 – 2004. szeptember 30. között van. E kikötés értelmében a bizottság a következő filmek közül választhatott: Vagabond, Táncalak, A boldogság színe, Egy hét Pesten és Budán, Kontroll, Apám beájulna, Az ember aki nappal aludt, Magyar vándor, Mix, A mohácsi vész, Getno, Mélyen őrzött titkok, Montecarlo; Rap, Revű, Rómeó; Rom-mánia, Szezon, Argo.

Az Oscar megmérettetésre minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végéig az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. Az jelöltek listáját 2005. január 25-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 27-én 77. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theater-ben.

Bővebb információ: www.oscars.org        



Címkék

hír



nka emblema 2012