sex hikaye

A München már Magyarországon

Spielberg megérkezett

2005. augusztus 10. - filmhu
A München már Magyarországon
Az Oscar-díjas rendező Steven Spielberg pénteken este, csalódást okozva a helyi sajtónak, elhagyta Málta szigetét – olvasható a The Times of Malta oldalán. Spielberg anélkül utazott el, hogy - korábbi ígéretéhez híven -nyilatkozott volna a máltai média képviselőinek. A világhírű rendező az elmúlt két hónapban a Földközi-tengeri szigeten forgatott részleteket legutóbbi filmjéhez, és már Magyarországon tartózkodik, de egyelőre az itteni produkciós partnernél is teljes a hírzárlat.

A München munkacímmel készülő produkció az 1972-es mücnheni olimpián történt túszdráma következményeivel foglalkozik, az akkori NSZK-ban rendezett sporteseményen 11 izraeli atlétát gyilkoltak meg palesztin terroristák. A mészárlás kapcsán a rendező kemény bírálatot készül elmondani a Moszadról, az izraeli titkos szolgálatról.

Spielberg és csapata Máltán vett fel egyes jelenteket, amelyek valójában Izraelben történtek, ugyanis a szigetország tárt karokkal várta a rendezőt és a stábot, valamint olcsóbb és biztonságosabb helyszínnek tűnt a zsidó államnál.

Egy titokzatos robbanás

A bosszúhoz kapcsolódó Olimpia
Azonban a munkálatok során szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak azután, hogy egy, a forgatásra rendelt teherautó valamint annak high-tech rakománya a múlt hónapban egy titokzatos robbanásnak köszönhetően megsemmisült.

A sofőr elmondta, nagy zajt hallott, majd miután látta, hogy a teherautó lángol, kimenekült belőle. A rendőrség szerint az eseményt műszaki hiba okozta, a teherautó generátora nem bírta a hőséget. A találgatások így is elindultak, köszönhetően a helyi újságoknak, az esetről elsőként cikkező lap, a L-Orrizont nem foglalt egyértelműen állást, mi is történt valójában: ostoba véletlen vagy terrorista akció.

Terrorista merénylet nem lehetetlen Máltán, mert 1995-ben a Moszad itt ölte meg az Iszlám Dzsihad korábbi vezetőjét, Fatih Shqaqit a sliemai promenádon.

Hírzárlat a produkciónál

A történtek miatt Spielberg úgy ítélte meg, hogy nem találkozik a sajtóval. Csak ellenőrzött anyagokat adtak ki a médiának egészen eddig, míg a stáb egy tagja információkat szivárogtatott ki a film történetvezetéséről az izraeli sajtónak. A pletykák szerint a rendezőnek az izraeli kormány hirtelen támadt érdeklődésével kellett szembesülnie.

Golda Meir és J.F. Kennedy
A forgatókönyv követi a titkosszolgálat kivégzőosztagának „munkáját”, amelyre Golda Meir, az akkori miniszterelnök adott utasítást. A szolgálat embereinek a ’72-es olimpiára érkezett 11 izraeli atlétát meggyilkoló palesztin terrorista nyomába kellett erednie és likvidálnia őket. A kivégzők tíz személyt öltek meg, akik közül az egyik, Norvégiában lelőtt gyanúsítottról kiderült, hogy ártatlan.

A főszereplők egyike, a brit Daniel Craig korábban nyilatkozott az Empire magazinnak. Craig szerint a filmmel kapcsolatban sokan arra számítanak, hogy bemutatja a Moszad „küldtetése” során elkövetett melléfogásokat, és a mozi, kritizálva az izraeli beavatkozást, rávilágít arra is, a bosszú nem a megfelelő eszköz. „A vér további vérontáshoz vezet” – mondta a brit színész.

Egy másik főszereplő, az ausztrál Eric Bana korábban már hosszabb időt töltött 2003-ban Máltán a Trója forgatása során. Hektor megformálója nagy örömmel adott több interjút a múlt hónapban, amikor a szigeten tartózkodott, ám most nem lehet őt elérni. Nem valószínű, hogy a forgatás olyan zsúfolt lenne, hogy ne maradna idő a sajtónak, hiszen mindez a Trója felvételei közti szünetekben is megoldható volt, állítja a Times of Malta publicistája.

Spielbergék már a spájzban vannak!

A produkció már Magyarországon tartózkodik, de a Földközi-tengeri tapasztalatok alapján újságíróként nem könnyű a nagyhatalmú hollywoodi direktor elé kerülni. Spielberg pénteki távozásával a The Sunday Times – szintén helyi lap - munkatársának egy előre megbeszélt exkluzív interjúja maradt el. Az említett The Times of Malta újságírója pedig meglehetősen ingerülten írt arról, hogy végül még egy interjúidőpontot sem sikerült kialkudnia, és az egyeztetés során milyen tortúrán esett át. A produkció sajtósa a zsurnaliszta korábbi munkáiról faggatózott, és nem számított jó pontnak, amikor kiderült, hogy az korábban Yasser Arafat halálakor Izraelről szóló cikkeket írt. Majd a teherautótűz és a produkció máltai költségvetéséről megjelent cikkek után nem jött létre a Spielberg-interjú.

Daniel Craig, Eric Bana, Mathieu Kassovitz
és Spielberg Máltán - Kik vannak itt közülük?
A hoppon maradt újságíró azt is kifogásolta, hogy „Málta teljesen átalakult azért, hogy egy másik ország képét magára öltse, és a közönség nagy része soha sem fogja megtudni, hogy a mozi egy része itt készült.”

Egyelőre a hazai médiával sem kegyesebb Spielberg csapata. A produkció hazai partnerénél teljes a hírzárlat, így egyelőre nem tudni, hogy hányan vannak nálunk az alkotók közül, meddig tartózkodnak itt, és a máltaihoz hasonlóan lesznek-e komoly biztonsági intézkedések a forgatás védelmére.



Címkék

münchen , spielberg , hír



nka emblema 2012