sex hikaye

A Világok harca harmadik típusú arca

a villámkezű Spielberg

2005. június 21. - filmhu
A Világok harca harmadik típusú arca
Június 29-én mutatják be itthon a Világok harca új adaptációját. A film elkészülése szinte maga is egy hollywoodi történet. A szuperprodukciót 72 nap alatt vették fel, és 10 hónapos rekordidő alatt fejezték be. A filmet Steven Spielberg rendezte, aki beleszeretett a digitális filmkészítésbe. Főszereplője Tom Cruise, akire a londoni premieren rálőttek egy vízipisztollyal a Channel 4 munkatársai – adta hírül a Yahoo Entertainment.

Spielberg fejlődik: kezdő rendezőként harminc éve a Cápa forgatásakor még három hónappal lépte túl a tervezett időkeretet és a költségvetés háromszorosára duzzadt. Új filmjét, a Világok harcát alig több mint két hónap alatt vették fel, 130 millió dollárba került, és további milliókat költöttek a forgalmazásra. Persze a stáb kipróbált szakemberekből áll, van olyan filmes, akivel az E.T. óta együtt dolgozik a rendező. A film producere, Kathleen Kennedy is régóta Spielberg munkatársa, aki maga is nehezen hiszi el, hogy ilyen gyorsan elkészült a film, anélkül, hogy a minőség rovására ment volna a gyorsaság.

A speciális effekteken 250 ember dolgozott. A rohamtempó oka az, hogy Spielberg és Cruise mindketten meg akarták csinálni ezt a mozit, és mivel naptáraikban hirtelen felszabadult egy kis idő, úgy döntöttek, belevágnak. Másrészt Cruise szabaddá akarta tenni magát a mindennél fontosabb július 4-i hétvégére, tehát már csak emiatt is sietniük kellett - írja a Wired Magazine újságírója.

Nem támad a Mars

A rendező vonzódása a földönkívüliek iránt nem újkeletű, az ’53-as Világok harca hatására már kamaszként összefércelte első sci-fijét. Aztán 1977-ben megrendezte a Harmadik típusú találkozásokat, az első igazi, nem csak földi életformákról szóló moziját. Ezt követte az 1982-es E.T. – A földönkívüli története. Ami a Világok harcát illeti, a kilencvenes években a hollywoodi sztárrendező megvette az Orson Welles-féle rádiójáték kéziratának egyetlen megmaradt példányát.

Tom Cruise és Dakota Fanning
Propagandafilm a hadseregnek?
2003-ban már David Koepp-pel, a Jurassic Park és Az elveszett világ forgatókönyvírójával egyeztetett arról, hogy a film ne az 1890-es években játszódjon és ne marslakók offenzívájáról szóljon, hiszen a Mars-expedíció óta biztosan tudhatjuk, hogy a vörös bolygón nincs élet. (Egy másik lehetséges világegyetemben persze van: vö. az Egér a Marson.) A karaktereken is dolgoztak: a főhős, Ray Ferrier egy átlagos képességű, családi problémákkal küszködő,  Newarkban élő apa, akinél azon a napon éppen lányával és fiával találkozik, amikor kopogtatnak az ajtón a földönkívüliek.

Spielberg a celluloidban hisz

A filmet főként Virginiában és dél-Kaliforniában forgatták. Ami a látványvilágot illeti, a produkcióban részt vett Zeno, az Industrial Light & Magic cég szuperszoftvere, amely vagy húsz egyéb korábbi program tudását összegzi. George Lucas saját programozói fejlesztették az elmúlt hét évben, és mindazt tudja, amit az eddigiek külön-külön: figurákat modellez, megvilágítja őket, robbanást szimulál, és mindezeket összehozza egy képbe egy közös felhasználói felülettel. És persze mindezeket hihetetlenül gyorsan teszi.

Spielberg emellett azt a luxust is megengedi magának, hogy filmen (celluloidon) vág. Bár a Wired-nek kijelentette, hogy egyvalaki tudná rávenni, hogy digitális kamerával forgasson: George Lucas. Az Indiana Jones negyedik epizódja kapcsán vitázott erről a két grandiózus filmes személyiség, ám a Világok harca legújabb változatának rendezője állítja: szereti azt az isteni érzést, hogy bármikor megállíthatja a filmszalagot, és belenézhet kockáról kockára.






nka emblema 2012