sex hikaye

Anarchy Online - internetes filmverseny

Júliusban szavazz magyar filmekre!

2007. május 30. - filmhu
Anarchy Online - internetes filmverseny
Slamdance Filmfesztivál évek óta megrendezi az Anarchy Online elnevezésű internetes fesztiválját. Júliusban a magyar animációs rövidfilmeké a főszerep.  

A Slamdance Filmfesztivál szervezésében működő Anarchy Online fiatal filmkészítőknek kíván lehetőséget biztosítani alkotásaik internetes bemutatásával. Márciustól novemberig havonta három, tíz percnél rövidebb filmet válogat ki a fesztivál a jelentkezők közül, amik a www.slamdance.com/anarchy oldalon kerülnek bemutatásra. A szervezők a kísérleti animációktól kezdve egészen a dokumentumfilmekig minden alkotást várnak; véleményük szerint az Anarchy Online kiváló alkalom arra, hogy egy film elkezdje fesztivál-karrierjét. Az oldalon bemutatott alkotásokra bárki szavazhat, és a nyertes filmeket 2008-ban, Park City-ben a Slamdance Filmfesztiválon vetítik le. Júliusban a magyar animációs filmeké a főszerep; a program szervezésében többek között Paul Lenart, Kanadában élő, magyar származású producer dolgozik, aki évek óta kitűnő kapcsolatot ápol a Slamdance-szel, néhány éve például a Buharov-fivérek Egyvezérszavas védelem című kísérleti rövidfilmjét juttatta ki Park City-be. A vetítés után nagyszerű kritikai visszhangja volt a filmnek, többek között a Variety és a Hollywood Reporter is tudósított róla - tájékoztatta a filmhu-t Lenart.

1995-ben amerikai független filmesek egy csoportja megalapította a Slamdance Filmfesztivált, amelyet a mai napig kizarolag filmkészítők rendeznek - filmkészítőknek. A szervezők állítása szerint ezzel a Slamdance elkülönül a többi fesztiváltól, ugyanis hianyzik belőle mindenfajta bürokrácia, ellenben megvan benne az, amiért egy filmesnek érdemes elmennie egy fesztiválra: hogy érdeklődő közönségnek bemutassa a filmjet. A Slamdance alapítói abban látják a siker zálogát, hogy maguk is átestek azon a procedúrán, amin minden kezdő filmes keresztülmegy; ennek megfelelően könnyen kapcsolatot tudnak teremteni a producerek és fiatal filmkészítők között, és fel tudják hívni pályakezdő kollegáik figyelmét, mire kell odafigyelniük. 

A Slamdance mára már nem csak a filmfesztivál lebonyolításával foglalkozik, hanem többek között forgatókönyvíró pályázatokat hirdetnek, valamint rövidfilmes versenyeket szerveznek, mint például a 99 dolláros rövidfilm-készítési prjekt vagy amilyen az Anarchia Online is. A Slamdance filmesei között tarthatjuk számon többek között Steven Soderbergh-et, Christopher Nolant, Marc Fostert vagy Jared Hess-t. Az ő felfedezésüket és nagyjátékfilmes karrierjük elindulását a Slamdance támogatta, például Soderbergh Schizopolis című 1997-es rendezését, illetve Nolan első játékfilmjét, az 1999-ben bemutatott Following című filmet.



Címkék

hír



nka emblema 2012