sex hikaye

Arany Pálma Dardenne-éknek

Díjak és csalódások Cannesban

2005. május 23. - filmhu
Arany Pálma Dardenne-éknek
Várakozáson aluli volt a cannesi versenyfilmek színvonala, mondta vasárnap Emir Kusturica, a zsűri elnöke, aki nem titkolta csalódását a hivatalos program 21 filmjét illetően. Az Arany Pálmát végül a belga testvérpár, Jean-Pierre és Luc Dardenne A gyermek című filmje kapta, a nagyobb nyertesek között ott van még Jarmusch, Haneke és Tommy Lee Jones.

Pazarlás?
Jean-Pierre és Luc Dardenne L'Enfant (A gyermek)
"Az idei mezőny színvonala nem volt túl magas", mondta Kusturica a záró sajtótájékoztatón. "A legtöbb film egy kicsit gyengébbre sikerült, mint azt előzetesen vártuk volna." A zsűrielnök szerint három filmet is találtak, ami megérdemelte volna az Arany Pálmát, végül a belga  testvérpár, Jean-Pierre és Luc Dardenne L'Enfant (A gyermek) című munkáját választották, amely egy erőteljes, dokumentarista módon feldolgozott történet egy fiatal tolvajról, aki eladja a saját gyerekét a feketepiacon, azután megpróbálja visszaszerezni.

Dardenne-fivérek - legutóbb A fiú című nagyszerű filmjüket lehetett látni a hazai mozikban - immár másodjára viszik haza az Arany Pálmát Cannesból: 1999-ben Rosetta című filmjükkel érdemelték ki az elismerést. A fiú pedig 2002-ben a legjobb színész (Olivier Gourmet) és az Ökumenikus Zsűri díját nyerte el.

Sokan azonban csalódtak a zsűri ítéletében, adja hírül a Reuters tudósítója. A francia Positif magazin filmkritikusa, Michel Ciment - habár szereti a testvérpár új filmjét is, - pazarlásnak tartja, hogy 6 évvel a Rosetta után ismét ők kapják a legmagasabb cannesi elismerést. Ugyanakkor többen sajnálják, hogy díj nélkül távozott a tajvani Hou Hsiao-Hsien, akinek Three Times (Háromszor) című filmjét vetítették a fesztiválon. Ez a film három külön történetet mesél el, ugyanazokkal a színészekkel.

Egy film, két díjazott
Guillermo Arriaga és Tommy Lee Jones
Idén a legjobb színész Tommy Lee Jones lett, aki első rendezésével (The Three Burials of Melquiades Estrada) szerepelt a cannesi műsorban. A színészi díj mellett besöpörték a legjobb forgatókönyv díját is (Guillermo Arriaga jegyzi, aki többek között a 21 Grams című filmet is írta). 

A második helyen a zsűri nagydíjával (Grand Prix) Jim Jarmusch filmje, a Broken Flowers végzett. A filmben egy ötvenes éveiben járó férfi - megtudva, hogy van egy fia, - elindul megkeresni egykori szeretőjét, a gyerek anyját. A főszerepet Bill Murray alakítja, partnerei Sharon Stone és Jessica Lange. Jarmusch filmje az idei mezőny egyik leginkább közönségbarát munkája volt.  
 
Az osztrák Michael Hanake kapta a legjobb rendező díját Cache (Rejtve) című francia filmjéért, melyben a kritikusok két nagy kedvence, Daniel Auteuil és Juliette Binoche játszik. A film az egyik nagy esélynek tűnt Cannes-ban, a színészeken túl nagyon dicsérték a személyes és a nemzeti bűntudat kapcsolatának, és a múlttal való szembenézés fájdalmának ábrázolásáért.

Persze nem mindenki volt annyira borúlátó, mint a zsűritagok. Mark Cousins brit író és kritikus szerint az idei felhozatal kiváló volt a súlyos mozidarabok tekintetében, így aztán ebben az évben több fődíjra esélyes alkotás is volt. A kritikus 7 ilyen filmet is látott, pedig általában csupán 3-4 nagyszerű mű szokott lenni évente.

A súlyos mozidarabok éve
Juliette Binoche, Michael Haneke és Daniel Auteuil
Ha a filmek színvonala kérdéses is, vígasztalódni lehet azzal, hogy a hírek szerint nagyon eredményesen zárultak a fesztiválhoz kötődő forgalmazási tárgyalások.

Sztár-hiány

A sztárokra vadászó paparazzik sem lehettek teljesen elégedettek a fesztivállal. "Ez az év elég szegényes volt a sztárok tekintetében", állítja egy 22 éve Cannes-ba járó tapasztalt lesifotós. "A nyitóesten például csupa francia arcot lehetett látni, szégyen, hogy hiányoztak az igazi nagy sztárok."

Kevés olyan nagyágyút lehetett idén fényképezni, aki a mozivászon mellett bármely vörös szőnyegen is megállják a helyüket. Állítólag idén csupán Sharon Stone volt a kivétel ez alól, míg tavaly Brad Pitt, Jennifer Aniston és Charlize Theron is a fotósok örömére szolgált. De azért Hollywood mégis képviseltette magát, olyan sztárok látogattak el idén Cannes-ba, mint Bill Murray, Morgan Freeman, Mickey Rourke, Hilary Swank, Penelope Cruz és Natalie Portman. Ugyancsak személyesen megjelent George Lucas, aki a Star Wars harmadik epizódjával érkezett a fesztiválra. 

Az 58. Cannes-i Filmfesztivál díjai:

Versenyfilmek

Arany Pálma - L'Enfant (r: Jean-Pierre és Luc Dardenne)
A zsűri nagydíja (Grand Prix) - Broken Flowers (r: Jim Jarmusch)
Legjobb színésznő - Hanna Laslo (Free Zone - r: Amos Gitai)
Legjobb színész - Tommy Lee Jones (The Three Burials of Melquiades Estrada - r: T. L. Jones)
Legjobb rendező - Michael Haneke (Cache)
Legjobb forgatókönyv - Guillermo Arriaga (The Three Burials of Melquiades Estrada - r: T. L. Jones)
A zsűri különdíja - Shanghai Dreams (r: Wang Xiaoshuai)
Arany Kamera a legjobb elsőfilmért (megosztva) - Me and You and Everyone We Know (r: Miranda July); The Forsaken Land (r: Vimukthi Jayasundara)

Un Certain Regard díja - Moartea Domnului Lazarescu (Cristi Puiu)

Rövidfilmek

Arany Pálma  - Podorozhni (r: Igor Strembitskyy)
Különdíj - Clara (r: Van Sowerwine)



Címkék

hír



nka emblema 2012