sex hikaye

Art-mozisok díja

A legjobb art filmnek

2007. január 16. - filmhu
Art-mozisok díja
Elsőként kerül kiosztásra január 17-én az Art-mozi Egyesület díja az év legjobb magyar és külföldi filmjének. Az elismerést első alkalommal a Fehér tenyér és a Volver kapja. Az Art-mozi Egyesület 1989 óta működő szakmai szervezet, melynek célja, hogy a minőségi filmalkotások is megjelenjenek a hazai mozik kínálatában. Az Egyesületnek jelenleg 14 Budapesti és 23 vidéki Art-mozi a tagja, összesen mintegy 70 teremmel. A hálózat szinte az egész országot lefedi.

Az Art-mozisok díjának alapításáról az Egyesület azért döntött, mert a számtalan filmfesztivál árnyékában éppen a minőségi filmeket bemutató mozisok nem juttathatták érvényre véleményüket arról, hogy mit tartanak példaadó minőségű filmalkotásnak. Az évente adományozásra kerülő Art-mozis díj célja tehát az, hogy orientáljon, és elismerje a film létrehozásában közreműködő producer és rendező, valamint a forgalmazó teljesítményét. A díjazottak az Egyesülethez tartozó Art-mozik vezetői titkos szavazatával kerülnek kiválasztásra.

A Díj két kategóriában kerül kiadásra: A legjobb magyar film (a producernek, a rendezőnek és a forgalmazónak) és a legjobb külföldi Art-film (a hazai forgalmazónak). A díjazottak elismerése egy oklevél, valamint az adott évben valamennyi Art-mozi ingyenes látogatására jogosító kártya.

2006 legjobb magyar filmje: Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs rendező életrajzi drámája a 37. Magyar Filmszemléről hat díjjal távozott. Elnyerte a legjobb rendező díját, a közönségdíjat, a legjobb operatőr díját (Nagy András), az Aranyolló díjat (Politzer Péter), a produceri díjat (Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ági, Reich Péter) és a kritikusok Gene Moskowitz-díját. A tornászvilágot bemutató történetet 2006 február 23-án mutatták be a hazai mozik. Az alkotást számos fesztivál hívta meg, és olyan nemzetközi mustrákról hozta el a fődíjat, mint Essonne és Isztambul. Ljubljanából Fipresci-díjjal távozott, Karlovy Varyból pedig az East of the West szekció elismerő oklevelével.

A filmet az HBO mozicsatorna is műsorára tűzte. Gyártója a Filmpartners és Katapult Film, forgalmazója a Hungarotop.

2006 legjobb külföldi Art-filmje: a Volver

Pedro Almodóvar keserédes vígjátékát Cannes-ban mutatták be, ahonnan a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás(ok) díját hozta el – utóbbit a teljes női szereplőgárda. Itthon szeptember 7-től láthatták a művet a spanyol rendező rajongói. Az alkotást több kategóriában is díjazták az Európa Filmdíj gáláján: Almodóvar a legjobb rendező, Penelope Cruz a legjobb színésznő, Jose Luis Alcaine a legjobb operatőr (megosztva), Alberto Iglesias a legjobb zeneszerző díjával tért haza. Az alkotás elnyerte a rangos fesztivál közönségdíját is. A Volver-t jelölték a legjobb idegennyelvű film és a legjobb színésznő (Penelope Cruz) Golden Globe-díjára is. A film hazai forgalmazója a Budapest Film.


Átadták az Art-mozi Egyesület díjait

Átadták az Art-mozi Egyesület díjait szerdán este Budapesten, a Puskin moziban. Az elismeréseket Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöke nyújtotta át a magyar film esetében a producernek, a rendezőnek és a forgalmazónak, míg a legjobb külföldi film kategóriában a magyar forgalmazónak.

"Megszállottja vagyok az artmoziknak és van egy álmom, hogy egyszer úgy fognak a mozik jegyeiért verekedni, mit az Algopyrinért a gyógyszertárban" - fogalmazott Grunwalsky Ferenc.

A Fehér tenyér című filmnek járó elismerést Hajdu Szabolcs rendező, Pataki Ági és Angelusz Iván producer, valamint Prukner Pál, a filmet forgalmazó Hungarotop Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

A Volver-nek járó díjat Port Ferencnek, a filmet forgalmazó Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatójának nyújtották át az ünnepségen. A díjazottak oklevelet, valamint az adott évben valamennyi artmozi ingyenes látogatására jogosító kártyát kaptak. Az eseményen megjelent Demszky Gábor főpolgármester, valamint Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára is.



Címkék

hír



nka emblema 2012