sex hikaye

Az Overnight a Titanicon hajózik be

Török feri nem szemlézik

2007. január 11. - filmhu
Az Overnight a Titanicon hajózik be
Török Ferenc Overnight című filmje hivatalosan csak a jövő évi Szemlén szerepel, a külföldi vendégek azonban már az idei mustrán megismerkedhetnek vele. Maga az alkotó a 38. Magyar Filmszemle idején Berlinben tartózkodik majd, ahol legújabb nagyjátékfilmje hangi utómunkáját végzik.

Török Ferenc szerint ez a plusz egy hónap kifejezetten jót tett a vágásnak
„Nagyon közel vagyunk a befejezéshez. Jövő héten már elengedhetjük a film kezét.”- fogalmazott a filmhu kérdésére Török Ferenc. A brókervilágba kalauzoló Overnight mégsem lesz ott az idei Szemlén, mivel a hangi utómunkálatok még a mustra idején is tartanak majd. A forgatás októberben ért véget, s ekkor még úgy látszott, a stáb elkészül február elejéig, ám decemberre világossá vált, hogy ez nem lehetséges. Török Ferenc szerint ez a plusz egy hónap kifejezetten jót tett a vágásnak. A nehézséget nem az jelentette, hogy mi legyen a film vége, mondta, a belső szerkezet felépítése, az arányok és a ritmus eltalálása fontosabb volt,  hiszen a film gyakorlatilag 24 óra több országon átívelő története, amelyben kulcsszerepe van az időeltolódásnak. Az Eszenyi Enikő, Bodó Viktor, Máté Gábor, Nagy Ervin és Nagy Zsolt főszereplésével készült végeredménnyel a rendező elégedett. A hathetes hangi utómunka-folyamat végén, márciusban elkészül az első kópia, így az Overnight a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon debütálhat. A Moszkva tér és a Szezon alkotója a kezdeti aggodalom után ma már kifejezetten szerencsésnek tartja, hogy így alakultak a dolgok, hiszen, mint mondta, így nagyobb hangsúlyt kaphat a filmje, mint ha másik 250 magyar film között kerülne bemutatásra. Ami a Szemlében igazán fontos, a külföldi nyilvánosság, így is kijut majd az Overnight-nak, amit a rendező távollétében a producerek, Angelusz Iván és Kovács Gábor mutatnak majd be a vendégeknek. A szeptemberben bemutatásra kerülő alkotást hivatalosan a 39. Magyar Filmszemlére nevezik majd be az alkotók. 

A kulcsfontosságú és kuriózumszámba menő jelenetek fennakadtak a vámon

Jó hír, hogy az Overnight befejezését fenyegető technikai problémák is elhárulni látszanak. A speciális határidős ügyletről elkeresztelt film egyes jelenetei ugyanis külföldön forogtak. A problémák már ott kezdődtek, hogy az eredetileg kiszemelt szingapúri helyszínt a koproducer visszalépése miatt el kellett vetni. A választás végül a sokkal olcsóbb, és rendkívül egzotikus Indiára esett, ahol nemcsak a körülmények, de a helyszínek is elkápráztatták a filmeseket. A kulcsfontosságú és kuriózumszámba menő jelenetek sorsa azonban veszélybe került, amikor fennakadtak a vámon. Mint azt Török Ferenc elárulta, az indiai belügyminisztérium cenzúrahivatalának van egy speciális listája arról, hogy mit nem lehet szerepeltetni a filmvásznon. Ide tartozik a csók és az ágyjelenetek is. Erről a magyar stáb nem tudott, az indiai szervízcég pedig nem vette komolyan, így a negatívokat elkobozták a filmesektől, s csak több hónapi huzavona után sikerült visszaszerezni azokat. A film vágását ez a közjáték azért nem zavarta, mert a teljes anyag a stáb rendelkezésére állt Beta Print-en. A procedúra részleteiről maga a rendező nem tud sokat, mert az indiai partnercég intézte, az azonban biztos, hogy az anyag kétharmada épségben megérkezett, az utolsó küldemény pedig már az isztambuli reptéren van, over customs…



Címkék

hír



nka emblema 2012