sex hikaye

Szezon után Overnight

Mai kölykök tőzsdén, grundon

2005. augusztus 8. - filmhu
Szezon után Overnight
Török Ferenc a Moszkva tér érettségizői és a Szezon pincérei után a brókerek világát tanulmányozza, ezzel elkészíti harmadik játékfilmjét a rendszerváltás idején felnőtt generációról. A rendező emellett a Pál utcai fiúkról forgat rövidfilmet. Jelenleg az Overnight előkészítése zajlik, augusztus 23-án pedig elindul a Nagy Könyv kampányfilm forgatása.

Brokerz in the night

A Madzag Filmegylet tagja a rendszerváltás idején felnőtt generációról szóló trilógiájának harmadik darabjához érkezett. Az Overnight brókerekről szól, a tőzsde világában játszódik és az eddigi két játékfilmtől eltérően feszes, határidő-dramaturgiára épít. A forgatókönyv 24 óra története, a főhősnek reggel 9 óráig kell visszaszereznie ügyfelei pénzét, amit előzőleg kockára tett és elbukott. Kettős a cím jelentése, egyfelől a sztori játékidejére, másfelől a tőzsdei tranzakció típusára utal.

Határidő-dramaturgiára építenek
Török Ferenc egy reklámfilm forgatásán
A Szezon rendezője a filmhu kérdésére következő mozijáról elmondta, hogy szeptemberben kezdik el a próbafelvételeket. A filmben nem lesz túl nagy a szereplőgárda, 10-12 színész alakítja a főbb karaktereket. Török Ferenc már tudja, kiket szeretne a legfőbb szerepekben látni, ám neveket nem akart még mondani. Ami biztos, hogy a film operatőre Garas Dániel lesz, s miután sok animációs betét szerepel a filmben, Igor Lazinnal már ezek tervezésén dolgoznak. A filmet a Katapult Film gyártja a Filmpartners közreműködésével.

A juppimozi összköltségvetése 260 millió forint körül alakul, 90 milliót kaptak az MMK-tól, beszáll egy kereskedelmi csatorna is a költségekbe és külföldi koprodukciós partnerektől is számítanak további pénzekre. Az alkotó elmondta, hogy a lehetséges francia koproducerekkel már tárgyalnak, de októbertől több német scriptmarketen is rész vesznek, az összköltség 30 %-ára számítanak külföldről. A tényleges forgatást jövő júliusban tervezik elkezdeni.

Grund és einstandolás

A Nagy Könyv program keretében 12 kampányfilm készül a 12 közönségkedvencről, az olvasás népszerűsítését a filmművészet eszközeivel megcélozva. Anélkül, hogy magát az eredeti művet adaptálnák, hiszen nem szerepelhet részlet a könyvből. Korábban már írtunk részletesen a témáról, a BBC licencről, és arról is, hogy ez egyben egy verseny is a kampányfilmek alkotói között. Valamint szakmai megmérettetés, hiszen ugyanakkora összegből kell elkészülnie mind a 12 filmnek. Török Ferenc rendezi, Csáky Attila producer gyártja a tizenkettők egyikét, a Pál utcai fiúkról szóló darabot. A helyszínekről a producer annyit mondott: „Az eredeti helyszíneken, a Józsefvárosban és a Füvészkertben biztosan fogunk forgatni. Keressük még a megfelelő grundot, de lesznek helikopterrel felvett jelenetek és animációs betétek is, melyben a regény múlt század eleji kiadásának rajzos illusztrációit keltjük életre. A ma Budapestjét is exponáljuk, mai kölykökkel forgatunk, nincs archaizáló szándékunk.” 
 

„Personal journey” to the grund?
Gyerekszereplők Fábri Zoltán '67-es feldolgozásában
Török szerint az előkészítés leginspirálóbb momentuma, hogy találtak egy amatőrfilmet a 20-as évekből, melyen Molnár Ferenc Charlie Chaplinnel és Max Reinhardttal „bohóckodik” egy svájci üdülőhelyen.

A tizenkét 26 perces kampányfilm mindegyikének elkészítése 25 millió forintba kerül egységesen. Kötelező tétel még a 3 perces trailer, az 1 perces és két 30 mp-es spot, valamint a 7 perc hosszúságú werkfilm is.

A Molnár Ferenc regényének világát megjelenítő „personal journey” műfajú dokumentum-kisjátékfilm kalauza Geszti Péter. A főszereplőket természetesen gyerekszereplők, a Pál utcai grund őrét, Janót pedig Mucsi Zoltán alakítja.



Címkék

hír



nka emblema 2012