sex hikaye

Báron György új könyve

Alászállás az alvilágba

2007. június 1. - filmhu
Báron György új könyve
Báron György Psycho-kötetét családias hangulatban mutatta be Jancsó Mikós az Odeon Lloyd kávézójában. A kötet - amelyről Jancsó Miklós azt mondta, megtanult belőle filmet csinálni - az Új Mandátum könyvkiadó legújabb sorozatának nyitódarabja. Báron György a Könyvhéten vasárnap 11 órakor dedikálja a kötetét a Vörösmarty téren.

Az Odeon Lloyd kávézójában tartott családiás hangulatú összejövetelen került bemutatásra Báron György új könyve, az Alászállás az alvilágba – a kötet Alfred Hitchcock talán legismertebb filmjének, a Psycho-nak egy részletes, filmelméleti csemegékkel teli elemzése.. A formaságoktól mentes eseményen – ahol az egybegyűltek egy nagy körben foglaltak helyet – elsőként Jancsó Miklós vette magához a szót. Jancsó hangsúlyozta, előnyt élvez a jelenlévők többségével szemben, hiszen már olvasta a könyvet, amely – a mester megfogalmazása szerint – „tényleg kurva jó.”

Elmondta továbbá, hogy roppant nagy szükség van manapság az ilyen munkákra, hiszen mára a filmkészítés – amikor már mindenkinek kamera van a kezében – nem technikai, hanem sokkal inkább filozófiai kérdés; úgy érezte a könyv elolvasása után, hogy ebből a szövegből meg lehet tanulni filmet csinálni – osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. Hitchcocknak persze könnyű volt – tette hozzá Jancsó –, hiszen ő mind technikailag, mind gondolati síkon pontosan tudta, mit csinál; persze éppen ezért tökéletes alanya a Psycho Báron György értő feldolgozásának. Jancsó régi, személyes kapcsolatuk okán elmondta, Báront szerény embernek ismerte meg, ami nagy érték egy olyan világban, ahol a legtöbb ember azt hiszi, hogy „ő szarta az Egyenlítőt.”

A kötet szerzője, Báron György örömét fejezte ki Jancsó Miklós szavai hallatán, aki az imént azt állította, a könyvéből tanult meg filmet csinálni; ez azért hangzott meglepően a szerző számára, mivel saját bevallása szerint ő sosem csinált filmet, ilyen formán fogalma sincs a filmkészítés mikéntjéről. Báron elmondta: ritka jó volt együtt dolgozni az Új Mandátum kiadóval, hiszen ők valóban gondozták, nem csak a piacra  dobták a kötetet. „Sőt, még el is olvasták is, ami a kiadók között sajnos nem mindennapi” – tette hozzá. Felmerült a kérdés, hogy mi is a könyv megjelenésének apropója, amire Báron röviden úgy felelt, hogy bár nem konkrét előadásokat gyűjtött össze, de leginkább oktatási tapasztalatai alapján összegezte gondolatait a Psycho-ról. 

Németh Istvántól az Új Mandátum vezetőjétől megtudtuk, a könyv a Nagyítás Könyvek-sorozat nyitódarabja, amelyben azoknak a szövegeit teszik közzé, akik DLA-doktori vizsgájukhoz írtak tanulmányt nemrégiben. Németh elmondta, még bizonytalan, kinek a könyve lesz a következő a sorban, de a magyar filmelméleti gondolkodók, kritikusok javát megemlítette a lehetséges jelöltek között – szóba került mások mellett Stőhr Lóránt, Gelencsér Gábor vagy Kovács András Bálint neve.

Az Alászállás az alvilágba az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelenik meg; Báron György vasárnap 11 órakor dedikálja kötetét az Új Mandátum standjánál, a Vörösmarty téren.  



Címkék

hír


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2007. június 5. kedd, 16:35#2| maciekéshauzer
akkor moderátó: báron györgy fősznob. minden külön értesítés helyett.
 
Előzmény: maciekéshauzer #1
 
2007. június 3. vasárnap, 02:45#1| maciekéshauzer
maciek és hauzer hozzászólását kimoderáltuk.

nka emblema 2012