sex hikaye

Bezár a Bem mozi

Aláírások a fennmaradásért

2009. június 22. - filmhu
Bezár a Bem mozi
2009. június 30-án vetít az 1908-tól moziként üzemelő Bem mozi utoljára. Az utolsó héten nagyrészt a Budapest és az Új-Budapest Filmstúdió régi és újabb alkotásaiból láthatnak válogatásokat az érdeklődők.

1908-ban, Helios mozgó néven nyílt, 1934-ben már Admirál, 1939-től Adria filmszínház, államosítás után Bem lett a neve, tulajdonosa a Budapest Film (s rajta keresztül a Fővárosi Önkormányzat). 1999-től a Kántor László vezette Budapest Filmstúdió, majd, a szintén a Kántor László nevéhez fűződő Új Budapest Filmstúdió Kft. üzemeltette és az art mozi hálózat tagjaként igazi art mozivá varázsolta - art kocsmával kiegészítve, és az Europa Cinemas hálózatba léptette. Idén 10 éve.

2009. június 6-án a fenntartó nyílt pályázatot írt ki a Bem mozi ingatlanának megvételére. A pályázat különlegessége, hogy nem tartalmaz kizárólagosságot a moziként való továbbüzemeltetésre, így megszűnhet a még létező két Budai művész mozi egyike, melyhez generációknak fűződnek emlékei.
Amint a mozi látogatottsága relevánsan bizonyította a plázák világában van még igény ilyen jellegű kult helyekre.

A 10 év alatt több, mint 200 000 néző járt a Bem moziban ahol a rendszeres art filmvetítés mellett filmklubok, fesztiválok színesítették a programot.



Ausztrál filmhét, svéd gyerekfilm nap, indiai filmhét, magyar filmek angol felirattal, visegrádi országokban készült filmek, Erdélyben készült magyar filmek, és legutoljára bosnyák díjnyertes filmek kerültek bemutatásra. Továbbá többek között a Borzongás éjszakáját, Európai Rövidfilmek éjszakáját, Független filmek fesztiválját rendezték meg, de helyt kapott a Bemben a Filmszemle programja és Táncfilm fesztivál is.  És olyan persze a filmklubok, ahol gyakran a  „csilláron is lógtak”, mint a Bem fél10, a Political Capital vagy a Tűsarok.

A mozi kávézójában számos zenekar koncertezett, Zagar-tól a Csókolomig hosszú a lista.

A kávéházban havi rendszerességgel könyv- illetve folyóirat bemutatók zajlottak. Itt működött, többek között a Korunk Budai Porta. Rendezvényeik vendégei voltak például Fejtő Ferenc, Poszler György, Romsics Ignác, és még sorolhatnánk.

És mindezt megkoronázza a kávézó előterében tartott neves művészek műveiből tartott kiállítás: Tettamanti Béla, Bencsik Sándor, Paulovics László, Konkoly-Thege György.



A Bem mozi olyan hely lett, ahol mindenki talált magának kulturált szórakozást, az egyetemistáktól a biciklis futárokon át a banki alkalmazottakig, a nyugdíjasoktól a mentő tisztekig. Az ide látogatók a szomszéd asztalnál láthatták ülni Sándor Pált, vagy Sára Sándort, Török Ferencet vagy Pálfi Györgyöt, Garas Dezsőt vagy Nagy Ervint.

Az utolsó hét programját is ennek szellemében állították össze. Nagyrészt a Budapest Filmstúdió filmjeiből (pl.: Szegénylegények, Megáll az idő) de lesznek az Új Budapest Filmstúdió filmjei (Dallas Pashamende) is és olyan rendezőktől is vetítenek, akiknek filmjei nem ez előbbi két stúdióban készült, de támogatják a Bem mozi ügyét.

Kérnek mindenkit, akinek emlékei fűződnek ehhez a helyhez és fontosnak tartja, hogy fennmaradjon, támogassa aláírásával ezen szándékát! Aláírások és hozzászólások küldhetők a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

Petíció a BEM fennmaradásáért! ITT ÍRD ALÁ! 




Az utolsó hét programja:


2009.06.25., Csütörtök

17:00 - Régi idők focija
vendég: Sándor Pál, Garas Dezső

19:00 - Pogány madonna
Vendég: Kern András

21:00 - Taxidermia
vendég: Pálfi György 


2009.06.26., Péntek

17:00 - Roncsfilm
vendég: Szomjas György, Grunwalsky Ferenc

19:00 - Szezon
Vendég: Török Ferenc, Garas Dániel, Nagy Ervin

21:00 - Kontroll
Vendég: Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Badár Sándor


2009.06. 27., Szombat

15:00 - Égig érő fű

17:00 - Megáll az idő

19:00 - Sose halunk meg
vendég: Koltai Róbert

21:00 - Rövidfilmes blokk (a Bem ½ 10 filmklub filmjeiből)


2009.06.28., Vasárnap

15:00 - Egri csillagok

17:00 - Szegénylegények
vendég: Jancsó Miklós, Cserhalmi György, Banovich Tamás

19:00 - Mephisto
vendég: Szabó István

21:00 - Eldorádó
vendég: Bereményi Géza


2009.06.29., Hétfő

17:00 - Szerelem                                                                                 vendég: Makk Károly, Törőcsik Mari

19:00 - Bűvös vadász
Vendég: Enyedi Ildikó

21:00 - Wittman fiúk
vendég: Szász János


2009.06.30., Kedd

17:00 - Dallas Pashamende

19:00 Kisfilmek: Kenyeres Bálint, Császi Ádám, Schwehtje Mihály
Vendég: a rendezők

21:00 - Némafilmek
zongorán kísér: Darvas Kristóf





(17) 
Hozzászólások
17-15  /  17
2009. július 26. vasárnap, 20:37#17| TORFER
múlt héten kinyitott újra a Bem! jobbak a filmek, büfé van
2009. július 16. csütörtök, 10:58#16| zacherlászló
Csak röviden: Most láttam a Jónás és Lilla c. Alain Tanner filmet.
Azon kevés alkotások közé tartozik, mely a világ jelenlegi helyzetéről és jövőjéről nagyon okosan beszél. Tanner nem túl optimista (pedig nem is Magyarországon él, hanen Svájcban).
 
Előzmény: Minovics #15
 
2009. július 13. hétfő, 09:56#15| Minovics
Én nem érzem az átütő erőt a fiatalok filmjeiben sem. Még Pálfiét, ami tényleg a témába vág, sem éreztem kellően átgondoltnak – a zseniális kivitelezés ellenére SEM. (Faur első és Török új filmjét még nem láttam.) Én amúgy is minden szempontból kártékonynak tartom a fiatal filmesek bálványozását - kártékony a személyiségükre nézve is (ez mondjuk engem kevésbé érdekel, mert nem kívánok velük személyes kapcsolatot kialakítani, és nem csak azért nem, mert egy virtuális személyiség vagyok), de kártékony a filmjeik minőségére nézve is, mert nem ösztönzi őket az önvizsgálatra, a továbbfejlődésre.

Tegyük föl, hogy egy műalkotás esetében a „tartalmat”, meg a „formát” külön lehet választani. (Persze ez nyilvánvaló hülyeség, de tfh.) Nos, akkor azt lehetne mondani, hogy „tartalmilag” azért nem tudnak újat mondani, mert ha őszinték akarunk lenni, rajtunk kívül álló okokból, nem igazán tudjuk értelmezni, még most sem, hogy mi a fax is történik velünk. Esetünkben tovább súlyosbítja a problémát, hogy a filmes szakma nagy része (egzisztenciálisan mindenképpen) a magát „baloldali”-nak, vagy „liberális”-nak nevező, a volt pártállami diktatúrához ezer szállal kötődő, neolibbant elit érdekköreibe tartozik, ezért csak az ő perspektívájukból tudja szemlélni a történteket.
Azt meg a vak is látja, de Én ki is merem mondani: „formai” szempontból Bódy Gábor óta semmi jelentős nem történt a magyar filmművészetben. (Ildikó néni is csak azt nyomassa, női hangszerelésben.) Esetleg Tarr.

Egyébiránt kívánatosnak tartanám, ha politikai kérdésekben is legalább olyan őszintén tudnánk egymással beszélni, sőt vitatkozni, mint mondjuk ízlésbeli kérdésekben. Ehhez persze először is azt kellene elérni, hogy ne legyenek tabutémáink, és mindenki őszintén fel merje vállalni a véleményét, minden körítés nélkül. Én, virtuális személyiségként, minden tőlem telhetőt megteszek ennek érdekében.

Esterházy, Nádas nekem is nagy csalódás volt. Nádas becsületére váljék: ő azért egy bocsánatkérést szorgalmazott. Nem csak ezért, de őt továbbra is nagy írónak tartom (Esterházyt nem).
Konrád esetében egyszerű felállítani a diagnózist: szétszívta az agyát, teljesen egyértelmű.
Kornis meg még 2002ben egy TV műsorban kifakadt, hogy már látja előre, hogy ha a fidesznácik végre elmennek és jön a felszabadulás, akkor majd azt fogják harsogni innen-onnan, hogy visszajöttek a kommunisták, és mennyire nem lesz majd igazuk. Ebben speciel egyet tudtam vele érteni: nem jönnek vissza a kommunisták – hiszen EL SE MENTEK! 89-90ben még lehetett kommunistázni, 2002ben meg már nem lehet? Miért? Azért, mert az SZDSZ összeállt a kommunistákkal? Most persze próbálja menteni a menthetőt, hogy a jobboldal meg a baloldal (azaz ők, a világra nyitottak, szemben a begyepesedett konzervatívokkal) valójában azonos szinten vannak, a problémák gyökere ennél mélyebben található, ti. ott, hogy mi, magyarok ilyen kis szar alakok vagyunk, akik nem tudnak szembenézni magukkal, szemben Kádárral, aki egy zseni, mert mielőtt még alászállt a pokolba, megsejtette a mi problémáink lényegét (az általa belénk programozott mentalitást), meg amúgy is. Hát én meg azt mondom, inkább a ballibbant értelmiségnek kéne szembenéznie magával:

Teccettek volna nem összeállni Kádárék utódpártjával.
Teccettek volna nem tabutizálni a cigánykérdést.
Teccettek volna nem eladósítani az országot. (Ebben a „jobboldal” is ludas.)
stb.

Akkor most nem lenne kurucinfó százezres olvasótáborral, nem lenne Jobbik 15százalék. Fidesz meg a vérfarkas az lenne, úgyhogy nácifasisztázni lehetne őket is (mint ahogy ezt rendre meg is tették/teszik), ergo lenne kiken kiélni az ilyen irányú igényeiket is. MUHAHA.
(Félreértés ne essék, a fityiszen is van mit fikázni, de ott legalább kevesebb a vegytiszta BOLSEVIK, KOMMUNISTA. És a mai, jórészt volt KOMMUNISTÁK által vezérelt újkapitalizmushoz – azaz leegyszerűsítve, a multinacionális vállalatok világuralmához - is kritikusabban viszonyulnak. A kultúrpolitikájuk szánalmas volt, de ennél már csak az a szánalmasabb, ha valaki emiatt rákosiékéhoz hasonlítja őket.)
 
Előzmény: zacherlászló #14
 

nka emblema 2012