sex hikaye

Box office: A jó hír terjed, mint az influenza

Brigantyk egyre nagyobb becsben

2009. szeptember 7. - filmhu
Box office: A jó hír terjed, mint az influenza
Szociokommunikációs tüneménynek vagyunk a héten tanúi a Becstelen brigantyk kapcsán, más érdekes nem történt, azaz Moziünnep előtti csend van. Amerika pedig továbbra is vérben tocsog.

Három premierfilm futott neki a héten, ennek ellenére egy háromhetes alkotás vitte el a pálmát, ami mindig az aktuális felhozatal soványságára utal. Minthogy a 86 878-es össznézőszám is, ami 15%-os esés a múlt héthez képest. A vékonka premiermezőny persze nem feltétlenül rossz filmeket jelent, inkább csak a figyelmet nem sikerült eléggé felkelteniük. Mert hát ki ülne be mondjuk egy Denzel Washington-John Travolta-féle metróelrablós zsánerfilm-remake-re, ha amúgy 1, kimehet a telekre, 2, nézhet focit a tévében (különös tekintettel a magyar-svéd rémálomra), 3, napozhat a különösen szép vasárnapon, 4, teázhat a különösen ronda és hideg péntek-szombaton.

Mert rendben van, Joaquin Phoenix utolsó filmje is most érkezett ide, de hát ebből az apropóból csak kevesen kerekednek fel, öltöznek ki, vételeznek jegyet. Vagy a magyar filmhez hasonló nagyságú piacnak sokkal sikeresebben és őszintébben filmet dán filmipar Kiságyúk című alkotása, amelyben a Bűnös város dán megfelelője is leforog, tényleg annyira megfogná a kikapcsolódni vágyó magyarokat? Utólag persze könnyű rávágni, nem.
 

A jó filmet segíti a jó hír gerillakampánya, a rossz filmet a Kiságyúkban a rendezője magyarázza

Nem, de hát vannak ilyen könnyebb hetek, ugyanakkor a filmek nézettségének átlagos visszaesése 30% körül van: mentünk mi moziba, csak még várunk egy kis biztatásra, mondjuk a Moziünnepre szeptember 17-től. Addig pici böjt van, kivárás, illetve elválik az ocsútól a tiszta búza: kisül, hogy melyik film toboroz magának nézősereget, és melyik cuppan bele a süllyesztőbe 1-2 hét után.

Ennek lehetünk tehát tanúi a héten, és jó látni, hogy a Becstelen brigantyk egyre magasabbra tört (még ha ez csak relatív siker is). A 28%-os visszaesés ellenére Tarantino filmje végzett az első helyen, míg egyre marad el tőle a G-force - Rágcsávók - mindkét film túlvan már a százezredik látogatón. A hajsza a föld alatt (de tényleg, Travolta valahogy képtelen meggyőzni arról, hogy gonosz lenne, folyton paródiába hajlik, legyen szó Ál/arcról, Kardhalról) harmadik lett, elképzelhető, hogy a Jégkorszak 3. eléri a hatszázezredik nézőt a héten, amivel valószínűleg megnyeri az éves versenyt is. A Két szerető nem fért be az első tízbe, igaz, kicsivel maradt csak le, eredmények alant. A Kiságyúk eredményéről nincs hír.

Amerika eközben még mindig a hozzánk a héten 3D-ben érkező A végső állomás lázában ég, amely két hét alatt behozta termelési költségeit (47,56 milliónál tart és 40-be kerül), az All about Steve, a Gamer, az Extract nem tudtak igazán labdába rúgni mellette. 


A Két szerető eredményei:
                                               bevétel        nézőszám

hétvége:                                 2.128.890        1.867

összesen:                               2.140.890        1.891

(forrás: box office mojo, országos forgalmazói adatok)



Címkék

hír , box office



nka emblema 2012