sex hikaye

Box office: Pokol és Becstelenség (kétheti)

Ürgék és tengerimalacok

2009. augusztus 24. - filmhu
Box office: Pokol és Becstelenség (kétheti)
Kétheti áttekintésünkben egy harmatgyenge és egy átlagos hét nézettségei tükrében vonjuk-szűrjük le a tanulságokat, s vettjük egybe azokat estlegesen az amerikai eredményekkel.

A véletlenek összjátéka folytán két hét összefoglalóját adjuk most közre, az eredmények amúgy remekül szembeállíthatóak. Két hete pokoli hétvégénk volt - a forgalmazóknak azért, mert 86 300 ember ment el moziba országosan, ebből 55 ezren budapestiek voltak, a vidék tehát szinte tüntetőleg maradt otthon. S pokoli volt azért is, mert Sam Raimi filmje, a tüneményes (még ha nekünk hivatalosan nem is tetszett)  Pokolba taszítva nem sokaknak hozta meg a kedvet a dudásoknak szolgálati útnak tekinthető last minute-úthoz: hiába a magyarul átkozódó Mrs. Ganush, 5437 jótét lélek vállalta fel ezt a sokszínű zsánerfilmet.

A másik jelentkező Görögbe fogadva kissé jobban teljesített, a 6999-es szám inkább köszönhető a múltnak A bazi nagy görög lagzitól a Mamma Mia! görög szigetvilágbeli élménymaradványáig bezárólag. A két film eleve alacsonyabb kópiaszámmal indult (10-10). És hát persze a vígjátékot sosem győzi le holmi horror (mondjuk kíváncsi lennék egy Csányi Sándor-Dobó Kata-féle zombifilm nézettségére).

Ezt a könnyen feledhető hetet a harmadik helyen egy könnyen feledhető film, a G. I. Joe - A kobra árnyéka zárta a harmadik helyen (55%-ot zuhanván a premierhéthez képest 12 700 nézőt hozva), a második a nyár minden bizonnyal legsikeresebb filmje, a Jégkorszak 3. lett (16 859, összesen 550 537 néző), míg az első a borongós Harry Potter és a félvér herceg (20 706, összesen 410 192 néző - négy hét alatt!).

"Csak a tengerimalacok előztek be minket!"

A múlt hétvégére két film állt oda a rajtvonalra, mindketten nagy játékerőt képviseltek: a G-force - Rágcsávók nemcsak a nagy családi animációs hajlandóság miatt lehetett méltó versenyző, hanem Amerikában már bizonyított a film, annak idején a második hetes új Harry Pottert is le tudta nyomni, 31 millió dolláros nyitóhétvégét produkálva. Ellenfele pedig minden magára adó mozinéző pápájának a filmje, a már annyit emlegetett Becstelen brigantyk lett, Amerikával megegyező premierben. És ha már Amerika, a Brad Pitt által vezetett kis nácitalanító osztag 37,6 millió dolláros nyitóhétvégét produkált, amivel az első helyen zárt, be is hozván ezzel a 70 milliós költségvetés töb mint felét (nem mellesleg világszerte már 65 milliós bevételnél tart a film). Ez a Tarantino-filmek amerikai nyitása között a csúcs.

Magyarhonban 122 144, vagyis az előző héthez képest jó másfélszer annyi ember látogatott el moziba, köszönhetően a két rivális bemutatónak (melyek össznézettsége 74 ezer kröül járt). A képlet szokásos: 20-60%-nyi visszaesést könyvelhet minden film, ám a premierfilmek miatt 48%-os össznézettség-növekedést konstatálhatunk. A Másnaposok és a Nász-ajánlat immár 10 hete járnak kéz a kézben fel-le a listán, s a tízezresek kategóriája már a 4. helytől kezdődik: a Jégkorszak 3-at a Harry Potter-film követi, amelyet 433 ezren láttak már. Ennél épp 400 ezerrel kevesebben nézték meg a második helyen zárt Becstelen Brigantykat, pontosan 33 241-en, míg az első helyen a család végzett, vagyis a G-force - Rágcsávók 40 877 nézővel. Nem tudom, ki hogy van vele, én egy leheletnyivel több nézőt vártam a Tarantino-filmre.

Emlékezzünk még meg a Szerelem második látásra 10. helyéről, ami 6 kópiával, a 3. héten (1979 nézővel) igen jó helyezés.

(forrás: box office mojo, országos forgalmazói adatok)






nka emblema 2012