sex hikaye

Box office: Őfőjégkegyessége

Kánikula, hó és halál

2009. július 22. - filmhu
Box office: Őfőjégkegyessége

Úgy tűnik, jöhet bármi, befagyott az országos első helyezett a pozíciójába, talán csak egy jóféle félvér herceg, meg szemüveges barátja piszkálhatja ki onnan.

Esés jellemzi a múlt hét mozis statisztikáit, 21%-os nézőszámcsökkenés, hőmérsékletesés, premierszámesés. A ringbe ezúttal az Adventureland - Kalandpark szállt be a maga Sundance-Titanic-Apatow-s nyomvonalával, utólag mondhatjuk, pehelysúlyban, illetve Michael Mann a Közellenségekkel Johhny Depp-pel, Christian Bale-lel, Marillon Cotillard-ral, Dillingerrel, aki röpke 140 perc erejéig ismét életben van, hogy a budapesti Terézváros, akarom mondani a 30-as évek Amerikájának szesztilalmas hőskorát megidézze - minden bizonnyal szupernehézsúlyban.

De van-e nagyobb bajnok egy makkját kergető motkánynál? Kérdésünk csak részben költői, Audrey Tautou pl. negyedik hete folyamatosan a legjobb 10-ben tartja a maga öt kópiájával Coco Chanel csikorgó életrajzi moziját, a Nász-ajánlat és a Másnaposok pedig vállt vállnak vetve küzd a pozíciókért, de fogalmazzunk inkább úgy, hogy egymást támogatva immáron öt hete van állnak helyt a legjobbak között. A Brüno két hét alatt 18 491 nézőt tudot összeszedni, nem túl sokat, míg a sokáig a nyár mozijának tűnő Angyalok és démonok a 9. helyre csúszott vissza a heti 1941 nézőjével - összességében 274 079-nél tart, ami csodás eredmény.
 

Közellenségek - Nagyobb a torkolattüze, mint a lángja

De sehol nincs a Jégkorszak - A dínók hajnalához képest, amely három hét alatt 381 825 nézőt és 478 milliónál nagyobb bevételt szedett össze. Őkegyessége még két hete is tarolt, mint az atombomba, a múlt héten pedig nagy kegyesen megengedte, hogy a többi kilenc helyezett összesen több nézőt (68 315) szedjen össze, mint ő (56 776), persze az első helyét közel s távol nem fenyegette semmi. A Közellenségek lett a 2. 15 549 nézővel, ez kétezerrel haladja meg a Másnaposok nézettségét. Nagyjából ezek a perspektívák a többieknek. (Az Adentureland nem fért be a legjobb 10 országos film közé, holott az utolsó helyre már 1741 néző is elég volt.) Amerikában amúgy hasonlóan járt a film, a nyitó hét(vég)en (július 3-5) a Transformers és a Jégkorszak is beelőzte, míg a Nászajánlat és a Másnaposok szintén ott lihegtek a nyakán, ahogy a keselyűk köröznek a haldokló felett a sivatagban.

Amerika amúgy már Harry Potter-lázban ég, a félvér herceg és a dioptriás legény epizódja az év nyolcadik legjobb kezdését hozta, ugyanakkor az eddigi hat HP-epizód között az utolsó előtti helyre elég mindez (érdekes, hogy a két legrosszabb nyitó hétvégével rendelkező HP-filmet mutatták be a legtöbb moziban, több mint 4300-ban), de az utolsó helyezett Főnix Rendje helyzetét elvileg rontotta a PG-13-as besorolás, ami viszont a Tűz Serlegét nem akadályozta a 290 milliós bevétel elérésében. Félteni azért nem kell a 6. Harry Potter-filmet, rendesen dönti meg a különböző rekordokat. A kétezres évek (legalább) első 11 évét pedig szépen végigkíséri a Daniel Radcliffe által alakított varázslótanonc és kalandjai. (Több összehasonlítás itt és itt.)

Persze sokak szerint the small is beautiful - az Engedj be! három hét után 376 nézővel 20. a budapesti listán.

(Forrás: odeon.hu, box office mojo, országos forgalmazói adatok)






nka emblema 2012