sex hikaye

Box office: mit ér a díj, ha Oscar?

A bambák földjén

2010. március 16. - filmhu
Box office: mit ér a díj, ha Oscar?

Eddig az Avatar (és a Sherlock Holmes) húzta magával a népet, majd jött (a) Valentin nap, most pedig a Viharsziget és az Alice Csodaországban váltott műszakban tesz arról, hogy ismét egy sikeres, 180 millió forintnál magasabb összbevételű országos hetet zárjunk - és tegyük hozzá, hogy az Oscar kiosztogatásának is megvolt a maga bája.

 


Bár a Cameron-féle fojtogatással végződő görbe este csak a maga arányaiban, abszolút számokban kevéssé éreztette hatását: a négy hete bemutatott A bombák földjén most ismét felkapaszkodott az országos 10. helyre - négy kópiával ez a 4328 fő nem rossz eredmény, a nyitóheti 2678 nézőt tehát sikerült megduplázni - ennyit tesz a világ leghíresebb díja.

A nem túl hepi heti premierfilmek láttán nem sokan fogadtak volna a nagyszerű eredményekre, igaz, a debütánsok közül csak kettő fért be a legjobb 10-be - a tíz kópiával érkező német überscifi Pandorum csak 2474 nézőt és 3,04 milliót hozott a konyhára, míg a A Gyűrűk Ura-rajongókat szó szerint sírba kergető Komfortos mennyország 3985 nézőt és 4,75 milliót. Rendkívül jó híreket kaptunk az Akvárium című filmről, de hát napi három előadással csak akkor lehetne szignifikáns eredményeket elérni, ha a Budapest Arénában és nem a Cirko-Gejzír moziban folyna a vetítés. Felkerült ugyanakkor a listára Werner Herzog legutóbbi filmje, a paródiaként néha szórakoztató, ám meglehetősen felesleges Mocskos zsaru-remake (a Budapest Film úgy ítélte meg előzetesen, Herzog annyival ismertebb (és sikeresebb lesz itthon) Bigelow-nál, hogy az indokol egy 15-4-es kópiaarányt), és a Sárkányvadászok "ismeretlen rendezőkkel és ismeretlen forgatókönyvírókkal, díjakat sem igazán nyert", ahogy fogalmaztunk, mégis ez lett a legsikeresebb a múlt heti próbálkozók között, erősítendő az "az animáció a szegény forgalmzó családi sikermozija"-elvet (no meg a kópia- és a nézőszám közti összefüggést is).

alicefishtank
Reality (show nélkül) az Akváriumban és a színes-szagos Alice


De mi a helyzet fent? A tél le-lecsap, mint vércse, és az idegfonnyasztó havazásban az ember elkeseredésében elindul néha moziba. És mit néz? Az Egek ura túl van az ötvenezres határon, a Valentin nap a 162 ezredik nézőjén is túllépett már, és emlékezzünk meg a Villámtolvaj...-ról is, amely szép csendben rétegsikerlett, és már a 72 ezres határt is túllépte. Az Avatart már lassan csak vidéki csőmozik vetítik diafilmről, mégis képes 20 ezren felüli hetet produkálni, míg a Viharsziget rápakol 5000 embert, ám ez csak 200 000 forint pluszbevételt hoz - ezen a héten inkább nem szűröm le a 3D-filmek gazdasági hasznát boncolgató tanulságot.

És akkor a váratlanul nagy siker, az Alice Csodaországban. Bár egyes hírek szerint a gyerekek ereiben megfagy a vér, ha meglátják Helena Bonham Carter nagyfejű királynőjét, a szülők rendületlenül hordják a család apraját a mozikba - két hét alatt több mint 129 ezer néző idehaza és 430 milliós bevétel világszerte, amiből 209 millió - azaz a film költségvetése - Amerikában folyt be. Az Alice eddig az elmúlt egy év (365 nap) 10. legsikeresebb filmje, és a 3D-sek között (stílusosan) a 3. legjobb. A Batman után ez eddig a második legsikeresebb Tim Burton-film (ideig-óráig), és ez kezdett a legerősebben (az Ed Wood annak idején 71 566 dollárral nyitott). S hogy mennyire szól ez Alice-nak, a 3D-nek ("The medium is the message" (MacLuhan)), vagy Burtonnek? Jó kérdés.

boxo100316_630


(forrás: box office mojo, forgalmazók országos heti összesítése)






nka emblema 2012