sex hikaye

Box office: Nekünk Vatikán kell

A jó, a rossz és a Mázli

2009. május 25. - filmhu
Box office: Nekünk Vatikán kell
Míg a világ lélegzet-visszafojtva várta, hogy az Amerikában debütáló új Terminator-film, vagy az Éjszaka a múzeumban 2. közül melyik viszi el a pálmát, mi, magyarok, egy harmadik filmet hoztunk ki győztesnek.

Kitart a jó idő, hogy a szokásos Aignes Szilárd-os csapáson kezdjük meg vonulásunk, ennek ellenére sikerült összehozni egy jó őszi budapesti nézőszámot országosan. 82 443 nézője volt a filmeknek (29%-os visszaesés a múlt hetihez képest), és most kivételesen nem egy film vitte el a nézők zömét, hanem kettő.

Az Álom.net kihullásával nincs magyar film az országos top 10-ben, a budapesti top 20-ban találjuk meg a 17. helyen, 640 nézővel. És itt egy furcsa tüneménnyel is találkozunk: a 19. pozícióban nem más található, mint Keményffy Tamás Mázlija - az ógyarmatiak kalandjai a 138. helyről léptek elő 119 helyet,  ráadásul a film a nézettsége alapján a 11. lenne a mezőnyben (bevételi alapon lett utolsó előtti). A megoldás kulcsa valószínűleg a szabadtéri, ingyenes vetítések népszerűségében keresendő, illetve a film pár héttel ezelőtti tévés levetítésében, e kettő együtt hozta fel a Mázlit valahonnan a kollektív tudatalatti mélyéről. Forgalmazók, mozisok - irány a szabadtér!

Bár az országos lista túl nagy falat volt, a budapestire felfért James Cameron filmje a Titanicról, de ebben Kate Winslet és Leo helyett moszatok és mélytengeri rákok énekelnek duettet, ráadásul 3D-ben. A Titanic roncsaihoz vonuló, tisztán könyvtári, azaz megőrző céllal érkező expedíció egyrészt önnön technikai érdekességeivel vesz részt a produkcióban, másrészt a hajó roncsai által végez szórakoztató-megőrző animációs munkát Cameron, aki azért vagy öt bőrt lehúzott a luxushajó katasztrófájáról. Az imax-tapasztalás, vagyis a Titanic 3D - Az óceán szelleme ezen a héten 8. helyet és 2023 fővárosi nézőt érdemelt.

Bíborosok klubja

A Citromfa ellenben eltűnt, mintha a föld nyelte volna el, igaz, a Szuez Film Kft. filmjeinek nézettségéről ritka a nézettségi információ. 3090 nézőt (országosan 6. hely, Budapesten 5.) kapott A pankrátor, s mind Budapesten - ezzel az országos top 10-ben ez az egyetlen film, amely tíznél alacsonyabb, konkrétan 8 kópiával került forgalomba. Randy "Ram" tehát nem tarolt hatalmasat, de becsülettel harcolt, hozta a külvárosi átlagot.

A felsőházban pedig az arany- és az ezüstérmes érdemel figyelmet. Utóbbi volt premierfilm, az Éjszaka a múzeumban 2., előbbi pedig az Angyalok és démonok. Amerikában is most debütált a Ben Stiller-film, és persze az új Terminator-epizód és a muzeológiai vígkalandfilm között jól ki volt élezve a párharc, mint afféle tipikus vadnyugati párbaj, Gép vs. Múzeumbogár. Az amcsik persze beszopták, és ott meglepetés született: a közönség kitartott Ben Stiller mellett, és az év 23. legjobb nyitásaként 51 milliós bevételt dobott össze a 150-ből készült filmnek.

Nálunk bezzeg! Mi, minden vígjátéki vonzódásunk ellenére, a jó és rossz küzdelmét részesítjük előnyben, már csak közéleti okok miatt is - az Éjszaka a múzeumban 2. ezért csak második 21 457 nézővel (na meg majdnem feleannyi kópiával), míg az Angyalok és démonok továbbra is trónol:  35 206 nézővel immár túl van a 141 000. nézőjén is. Az új Terminator-film pedig csak a jövő héten jön.

(forrás: odeon.hu, országos forgalmazási adatok, box office mojo



Címkék

hír , box office



nka emblema 2012