sex hikaye

Box Office: Nemigen mondhatsz nemet az igenre

Egy sima, egy fordított

2009. január 20. - filmhu
Box Office: Nemigen mondhatsz nemet az igenre
Elfújta a szél a szmogot, beindulni látszik a gázszállítás, tűzszünet Gázában, IMF-dicséret - minden okunk megvan rá, hogy bizakodjunk egy kicsit. Talán ennek jegyében lépett elő teljes gumiarcú fegyverzetében Jim Carrey és Az igenember, hogy a komoly, sötét oldalról ismét a derűsre vándorolva mosolyt fakasszon.

A címet ezúton is köszönjük a Bagi-Nacsa duónak, akik ezt a mondatot Sváby András- és Napló-paródiájukhoz ötlötték ki. Ráadasul igazat szóltak, de erről kicsit később.

Dúl a szezon, 89 223 nézővel az egeket ostromolják a budapesti mozik - klausztrofóbiásoknak és tömegiszonyban szenvedőknek inkább a múzeumlátogatást ajánljuk. Az ilyen nagyüzemi nyomatás sosem kedvezett az ínyenceknek szóló, míves daraboknak - A csirke, a hal és a királyrák nézettségéről ugyanúgy nincs adatunk, mint a Profi bérgyilkost keresünk, nem, nem akadály-éról, de nem vizionálnánk több száz méteres sorokat a pénztár elé (sajnos) - persze a két szónál hosszabb címek már eleve szelektálnak, kirostálják a nézők jelentős százalékát.

Tanyázzunk kicsit az alsó régiókban: a Vicky Cristina Barcelona nézettsége lényegében stagnál, egy hét alatt 7%-ot esett, ami semmi, 1557 néző (15. hely) esetében 100 embert jelent, tehát Woody Allen filmje, mint a jó bor, tartja a formáját, ellenáll az idő vasfogának - a listán egyetlen idősebb film van nála fenn, a Madagascar 2, amelynek tartalékai viszont kimerülni látszanak az ünnepek végeztével, már csak 18. helyen áll 1452 nézővel.

Egy igenlő gumiarc

A Kegyetlen bánásmódról sincs semmi hír - itt is csodálkoznánk a nagyfokú népi érdeklődés hírén, jóllehet/ugyanis a magyar társadalomban erőteljesen jelen lévő, de teljességgel levegőnek nézett probléma, a családon belüli (testi avagy lelki) erőszak a témája, azon belül is a férfi áldozati pozíciója, tehát még az amúgy fogékony feminista rétegek sem tűzik majd zászlajukra az alkotást.

Anno A gépész is érdekes film volt, szintén egy létező lélektani problémát gyúrt át metafizikai horrorrá, ráadásul Christian Bale is lefogyott legalább 30 (ha nem 120) kilót a szerepére, hogy aztán felülről világítva, zöldes fényben ázva vizuálisan kicsit gyomorszájon ütlegeljen minket. A rendező Brad Anderson úgy gondolta, eljött az idő a sztyeppék flóráját-faunáját bemutatni pár A-kategóriás sztár társaságában - Ra-ra-raszputyin, russian famous sex machine. 1881 néző és a 12. hely siker-e, az itt a kérdés. A gépész felől nézve igen, a sztárparádé felől nézve kevésbé, szóval rendben van, fogjuk rá.

A Szafari 3D egyértelműen sikerrel indult, 3460 nézője a 9. helyre pakolta fel a filmet, én kíváncsi lennék az Árnyékok világa 3D-re is. A Kaméleon is úgy viselkedik, mint a Vicky Cristina Barcelona: 2%-ot vesztve múlt heti nézettségéből szilárdan tartja magát 4403 nézővel a 8. helyen, összeségében 66 681 nézőt sikerült begyűjtenie a fővárosban.

Kellemetes meglepetés Saul Dibb A hercegnője (az odeon.hu listája Stephen Frearsnek ítéli a filmet, ő A királynőtrendezte, Dibb filmjének eredeti címe pedig bárónő - a fene sem ismeri ki magát ezeken a címeken) minden értelemben: jó a film, jó Keira Knightley, 5408 nézővel és 5. helyével pedig jó a nézettség is, ami talán Pados Gyulának, a film operatőrének is szól, szeretnénk legalább is azt hinni.

A dobogón a helyzet ismerős: a 3. helyen áll, tartja magát, bírja az ütéseket az Esti mesék (659 néző, összesítve 82 538, tisztes szám), a 2. helyre csúszott vissza az eddigi kimagasló zászlóshajó (esetleg utcahosszal vezető blockbuster), pedig 15 583-as heti nézőszáma tiszteletet parancsol, 186 220-as összessége pedig még inkább. Na de újra itt van a gumiarc, Louis de Funes amerikai rokona, a most már egy sima vígjátékra egy fordított drámával válaszoló Jim Carrey egy hozzánk oly közeli filmmel: a folyton nemet mondó, besárgult-keseredett-savanyodott ember igenbe forduló személyisége a turáni átok megtörésével is kecsegtethet - talán ez a nemzetkarakterológiai effektus is közrejátszott abban, hogy Az igenembert 20 029-en látták, de gyanítom, hogy inkább az Állati nyomozoo vagy a Dumb és Dumber agyalapi lerakódásai lapulnak a jelenség megett.

(forrás: odeon.hu






nka emblema 2012