sex hikaye

Cartoon Forum Sopronban, magyar koprodukció sikere Velencében

Gyorshírek

2010. szeptember 13. - filmhu
Cartoon Forum Sopronban, magyar koprodukció sikere Velencében

Idén Sopronban rendezik meg az egyik legfontosabb európai animációs fórumot, magyar koprodukcióban készült filmet díjaztak Velencében, Sofia Coppola nyerte az Arany Oroszlánt.

 

Magyar Cartoon Forum Sopronban

1990-es alapítása óta most először rendezik meg a régióban, nevezetesen Magyarországon a Cartoon Forum-ot, az Európai Unió MEDIA Programja által támogatott egyik legjelentősebb eseményt – adta hírül a Magyar Filmunió. Az európai animációs filmszektor elsőrangú rendezvénye, melyre több mint 700 külföldi szakmabeli érkezik, szeptember 14-én Magyar Cartoon Forum címmel kezdődik Sopronban. A rendezvény célja az európai animációs filmsorozatok koprodukciójának, forgalmazásának és gyártásának elősegítése. A Cartoon Forum az elmúlt 20 évben több mint 430 animációs sorozatot segített hozzá a pénzügyi támogatáshoz több mint 1,5 milliárd euró értékben. Sopronban 63 filmtervet mutatnak be az alkotók és producerek Európa vezető filmfinanszírozóinak, televízióinak és terjesztőinek. Évről-évre a Cartoon Forum keretében adják át a Cartoon d’Or díjat Európa legjobb animációjának. A rangos nemzetközi fesztiválokon díjazott filmek közül háromtagú zsűri dönt a díj sorsáról, amelynek magyar tagja M. Tóth Géza.

 

cartoon_forum_500



Magyar koprodukció sikere Velencében

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával a budapesti Mythberg Films koprodukciójában készült  Essential Killing - Az ölés esszenciája című filmet díjazta a szombat este véget ért velencei filmfesztivál – tudatta a Magyar Filmunió. A Quentin Tarantino által elnökölt velencei zsűri különdíját, valamint a főszereplő Vincent Gallo a legjobb színész trófeáját is elnyerte a lengyel-norvég-magyar-ír koprodukcióban készült politikai thriller, Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező legutóbbi rendezése. A 2009-ben Izraelben, Lengyelországban és Norvégiában forgatott Essential Killing című koprodukciós film vezető vágója Lemhényi Réka, fodrásza Németh Gabriella volt, az utómunkára Magyarországon került sor hazai szakemberek közreműködésével. A film magyar koproducere Berger József. (hmdb adatlap)

essential_killing_500



Sofia Coppola filmje kapta az Arany Oroszlánt Velencében

Sofia Coppola amerikai rendezőnő Somewhere (Valahol) című filmjének ítélte szombaton a Quentin Tarantino vezette zsűri a velencei filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Oroszlán díját – olvasható az MTI oldalán. A legjobb rendező a spanyol-francia koprodukcióban készült Balada triste de trompeta (A szomorú ballada trombitára) című alkotás direktora, Álex de la Iglesia lett, így ő kapta az Ezüst Oroszlánt. A férfi főszereplő kategóriában Vincent Gallo, a magyar részvétellel létrejött Essential Killing című lengyel film színésze diadalmaskodott. Gallo az életéért küzdő afgán szökevényt játszik a párbeszédek nélküli filmben. A színésznők között Ariane Labed, az Attenberg címet viselő görög film főszereplője kapta a Coppa Volpit (Volpi Kupát) a zsűri ítélete szerint.






nka emblema 2012