sex hikaye

Cineclassics: Programok Szabó István védnökségével

Kertész és Korda filmek

2010. szeptember 15. - filmhu
Cineclassics: Programok Szabó István védnökségével

A CineFest filmtörténeti sorozata, a CineClassics, amelynek védnöke az Oscar-díjas Szabó István, konferenciákkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. Csütörtökön és pénteken három ritkaságot mutatnak be Miskolcon, Korda Sándor és Kertész Mihály Bécsben készült némafilmjeit, Darvas Ferenc élő zongorakíséretével, a Miskolci Galéria Kondor termében.

 

Ausztriában számos nagyszabású, látványos némafilm készült az I. világháború után magyar résztvevőkkel. A Budapestről menekült Korda Sándor a Vita Filmtől 1922-ben kapott megbízást a bibliai tárgyú Sámson és Delila megrendezésére. Korda előtt a nagy hollywoodi és olasz történelmi drámák lebegtek példaként, és a némafilm nemzetköziségét kihasználva (csak az inzerteket kellett lefordítani)  világsikerben bízott. A film viszonylag szép bevételt hozott, Dél-Amerikától Afrikán át Ausztráliáig sok országban vetítették. A főszerepeket Korda Sándor első felesége, Maria Korda, Franz Heterich és a későbbi Oscar-díjas magyar színész, Lukács Pál (Paul Lukas) játsszák. A gyártás szinte minden területén felbukkan magyar résztvevő: az egyik forgatókönyvíró Vajda László, az egyik operatőr Farkas Miklós, a látványtervező pedig Ferenczy Sándor volt.

Az 1925-ös Párizsi játékszer Margery Lawrence regénye alapján készült. A főszerepet Lili Damita játssza, akit Samuel Goldwyn a film megnézése után meghívott Hollywoodba. A Sascha Film, az osztrák mozi úttörőjeként számon tartott Alexander Kolowrat cége a film nagy sikere után további filmeket rendelt Kertész Mihálytól.

Az ifjú Medardus Arthur Schnitzler darabján alapul, forgatókönyvét Vajda László írta. A Kolowrat és Kertész Mihály közti együttműködés egyik legsikeresebb darabja volt. A napóleoni időkben játszódó filmben több kolozsvári színész felbukkan, így Janovics Jenő egykori sztárjai, Esterházy Ágnes, Várkonyi Mihály, továbbá Szőreghy Gyula, Hegyesi Mari és mások.


Program:

- Sámson és Delila - Korda Sándor
szept. 17., péntek, 11:00

- Párizsi játékszer - Kertész Mihály
szept. 16., csütörtök, 23:00

- Az ifjú Medardus - Kertész Mihály
szept. 17., péntek, 23:00






nka emblema 2012