sex hikaye

Elhunyt Imre István

79 éves volt

2007. július 26. - filmhu
Elhunyt Imre István
Július 11-én elhunyt Imre István animációs rendező, akinek nevéhez fűződik a Mekk mester, vagy a Stop! Közlekedj okosan! – olvasható a Comment.com -on. A hazai reklámfilmek gyártásában játszott jelentős szerepe mellett őt tekinthetjük a bábfilmkészítés és a gyerekeknek szánt ismeretterjesztő animációk atyjának is.

Imre István 1928-ban született Budapesten. Három évig jogot hallgatott, de már akkor készített amatőr bábfilmeket. 1951-ben a Híradó- és Dokumentumfilm Stúdió díszlettervezője lett. 1951-56 között reklámfilmeket rendezett. Munkáit akkor még mozikban, a nagyfilmek előtt lehetett látni, hiszen az első, hazai kísérleti televíziós sugárzás 1957-ben indult.

Összesen több mint 100 animációs film elkészítésében vett részt. Imre István rendezte többek közt A Balkéz Tóbiást (1952), a Mészöly Miklós meséje alapján készült Mese a mihaszna köcsögről című alkotást, és Móra Ferenc meséi alapján a Sosem volt király bánatát (1962) valamint a Didergő királyt (1962).

Kókler a szocreálban
Mekk mester
Ez utóbbi két mesének a bábtervezője Foky Ottó volt, akivel Imre István számos egyéb alkalommal is együtt dolgozott, legismertebb közös munkáik a Szt. Galleni kaland (1961) és az Egy világhírű vadász emlékiratai (1968-69), de a Bábok és babákban, vagy a Százarcú Billben is Foky-bábokat animált a rendező.

Foky Ottó a nála fiatalabb Imre Istvánt tekinti mesterének, és őt tartja a magyarországi bábfilmgyártás atyjának. „Egy olyan stábot vezetett, akik a gyerekeket szerették, akik a szépet mesélték el a gyerekeknek.”

Imre István 1973-ban rendezte meg a Mekk Elek-sorozatot, amelynek elkészítésében számos elismert korabeli alkotó vett részt, Koós Iván tervezte a figurákat, a sorozat zenéjét Ránki György szerezte.

Imre Istvánhoz forgatókönyvíróként is híressé vált filmek köthetők, részt vett a Dargay Attila rendezésével készült Vuk és Az erdő kapitánya könyvének megírásában.

A számos reklám- és bábfilmen kívül 1976-ban ő rendezte az egyik leghíresebb, gyerekeknek készült hazai ismeretterjesztő animációs sorozatot is. A Stop! Közlekedj okosan!-ból a világ számos országában élő kisgyermek megismerhette a közlekedés alapvető szabályait.



Címkék

hír



nka emblema 2012