sex hikaye

Kalandozás a Macskafogó 2 világában

A pafrikai dzsungeltől Cin Cityig

2007. május 14. - filmhu
Kalandozás a Macskafogó 2 világában
Grabowsky, Fritz Teufel, Safranek, Lusta Dick régi és új társaikkal várhatóan 2007 december 20-án térnek vissza a magyar vásznakra. Addig azonban még sok meglepetést tartogatnak számunkra a Macskafogó 2 alkotói.

A Macskafogó 2. - Vámpírok harca munkálatai már két éve zajlanak, az év végére révbe ér a stáb. Az 1986-ban készült animációs film folytatása az utószinkron fázisához ért, a producerek pedig hozzáláttak a promóció megkezdéséhez. Ennek első állomásaként a SAINT Galériában megtekinthető Kalandozás a Macskafogó világában című kiállítás. A producer, Salamon Eszter a filmhunak elmondta, hogy az alkotás látványterveit, az eredeti háttérfestményeket, illetve a rajzfilmen dolgozó néhány alkotó egyéb képeit magába foglaló tárlat után még sok rendezvényen képviseltetik magukat. Kérdésünkre, hogy az kedvelt figurák miért nem kaptak helyet a kiállításon, a producer úgy felelt, hogy apránként avatják be a közönséget a várva várt folytatás kulisszatitkaiba, a figurák majd egy következő eseményen mutatkoznak be.  Legközelebb a Gyerekszigeten találkozhatnak újabb ínyencségekkel az érdeklődők.

A helyszín érdekessége, hogy a galériát a film készítésében közreműködő cégek  támogatásával üzemelteti a Szerep Művészeti Alapítvány, és az alkotás nagy része ugyanebben az épületben készül.

A mára már kultuszfilmmé vált első rész

A mára már kultuszfilmmé vált első rész végén a macska-egér játék eldöntöttnek látszott. Hőseink egy zord acél kutyába terelték nyávogó ellenfeleiket, akik báránylelkű természettel megajándékozva kerültek ki a fenevadból, majd bájosan hancúroztak egy közeli réten. Ám azóta eltelt több, mint húsz év, és nem csak a valóságban. Hőseink felett is eljárt az idő. Az Intermaus igazgatója, Bob Poljakoff szeretetotthonba vonult – emlékiratait mondja tollba egy csinos kis nővérkének -, helyére a tétlenségben elkényelmesedett Adlington lépett. Lusta Dick, a trombitavirtuóz vámpírdenevér „testvérei” között telepedett le, ahol azonban még mindig Maxipotzak az úr. A veszedelmes cicák, Giovanni Gatto, Fritz Teufel, és szolgalelkű titkára, Sanfranek is magán viseli az idő nyomait. A négy bárénekesből nyomozóvá vált - ma már koránt sem fiatalka - patkány egy újabb pálfordulattal az egértársadalom megbecsült tagjaként tengeti életét. A magyar szuperegéren, Nick Grabowsky-n is megmutatkozik az idő vasfoga, házassága a gyönyörű japán asszisztensegérrel zátonyra futott, most pocakosan, borostásan, kopaszodva, és magányosan üzemelteti jól jövedelmező spenótfarmját.

Egérszimpatizáns vadmacskatörzs

Az első látásra siralmas képet festő társág hírére azonban nem szabad elkeserednünk. A második rész új szereplőkkel gazdagodva hasonlóan izgalmas szórakozást ígér, mint elődje. Az események ugyanis igencsak felpörögnek. A pafrikai dzsungel mélyén maradt egy kisebb elszigetelt macskapopuláció, akik még nem hallottak a Macskafogóról, és pontosan úgy üldözik az egereket, ahogy azt minden tisztességes cica tette évezredeken keresztül. Folytatnák is ezt addig, amíg a forog a föld, azonban szerencsétlenségükre egyik vadászatuk alakalmával egy Stanley nevű újságíró egeret kapnak el, aki elviszi hírüket civilizált rokonaikhoz. A mentőcsapat ismét akcióba lendül, mi pedig megismerkedhetünk Torzonborzzal, az őserdőben élő egérszimpatizáns lénnyel, a vadmacskatörzs főnökével, Miókával, a dzsungelcicák törzsi varázslójával, a „macskapokol” vezérével és annak helyettesével, Cicuferrel, és Moloch-hal, ezen kívül pedig számos törzsi egérrel is.

A pafrikai dzsungel mélyén - látványterv a második részhez

A szereplőgárdához hasonlóan a stábban sem minden a régi. Az eredeti alkotócsoportból hárman maradtak, a rendező, Ternovszky Béla, a forgatókönyvíró, Nepp József, és Maros Zoltán figuratervező, aki az első rész befejezése óta a párizsi Disney stúdióban vezető szakemberként dolgozik. Az első Macskafogó mindenki által jól ismert zenéjét Deák Tamás szerezte, az új változatban azonban Malek Miklós dallamait hallhatjuk. A vágó szerepét pedig Hap Magda helyett Vida Zoltán vette át. A fiatalabb generációból is neves alkotók képviseltetik magukat, Weigert Miklós látványtervező a Mézga család várva várt új részeiben is otthagyta a kézjegyét, a Bánfalvy Ákos festőművész a háttértervek megalkotója, Csákovics Lajos animációs rendezőt a Novák-Gauder alkotópáros Nyócker! című filmjében különös szerepben láthattunk: az iskolaigazgatónak kölcsönözte fizimiskáját. A stáblistán találkozhatunk még Tomasevics Zorka szinkronrendező, illetve Nyerges András és Zányi Tamás hangmérnökök nevével is.

A modern technikai megoldások ellenére Ternovszky ragaszkodik a „kevésbé steril”, hagyományos rajzfilmkészítéshez, így néhány tárgyon kívül – amihez 3D-s technikát használnak -, a film nagy részét, a hátteret, és a szereplőket fázisonként, kézzel rajzolják.

Macskafogó klub: rajzpályázat

A rajongóknak nem kell a decemberi bemutatóig várni: a stáb létrehozta a Macskafogó Rajongói Klubot a film honlapján. A klubtag topikokat indíthat, hozzájuthat mások által el nem érhető képekhez, a mozi bemutatót megelőzően ismerkedhet a film egyes részleteivel, és június végétől kedvezményesen vásárolhatja meg a Macskafogós márkatermékeket.

A lelkes rajzfilm barátok beléphetnek a Támogató Tagok, illetve az Aranyfokozatú Támogatói Tagok közé, és különböző összegekkel hozzájárulhatnak az alkotás költségeihez. A Támogatók nevei felkerülnek a honlapra, az Aranyfokozatú Támogatók esetében a stáblistára is.

2007. május 10-től július 13-ig a SAINT Galériában

Továbbá rajzpályázatot hirdetnek magyarországi 1-6., illetve 7-11. évfolyamra járó diákok számára. A pályázók fejenként egy darab, tetszőleges technikával készült, legfeljebb A3 méretű, saját készítésű képet nyújthatnak be, amely a Macskafogó folytatására vonatkozó elképzeléseik alapján készült. Az alkotásokat 2007. május 25-én, péntek 15 óráig kell eljuttatni a Szerep Alapítványnak postán, vagy személyesen hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között (1033 Budapest, Szentenderi út 89/93, Saint épület). A benyújtott kép hátoldalán fel kell tüntetni a pályázó nevét, születési évét, címét, telefonszámát, e-mail elérhetőségét, valamint iskolája nevét és osztályát. A két korcsoportból kikerült nyerteseket és osztályukat a 2006/2007-es tanév utolsó hetében vendégül látja a Macskafogó 2 produkció:  megismerkedhetnek a rajzfilmkészítés műhelytitkaival, részt vehetnek a film premier előtti vetítésén, és tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb alkotások a film honlapján is láthatóak lesznek.

A kiállítás 2007. május 10-től július 13-ig tekinthető meg a SAINT Galériában.
(1033 Budapest, Szentendrei út 89/93, tel: 439-1584)

A film honlapja: www.macskafogo.net



Címkék

hír



nka emblema 2012