sex hikaye

Első film az utolsó időkről

Mátyássy áron bemutatkozik

2008. május 5. - filmhu
Első film az utolsó időkről
Mátyássy Áron 2000-ben kezdett a Filmművészeti Egyetemen Simó Sándor osztályában. Osztályfőnökük halála után az osztályt Grunwalsky Ferenc vette át. Mátyássy az osztályból (Kocsis Ágnes: Friss levegő, Faur Anna: Lányok, Gigor Attila: A nyomozó után) negyedikként készíti nagyjátékfilmjét Utolsó idők címmel.

Nemcsak a bosszú elkerülhetetlen

Mátyássy Áron 2000-ben Simó Sándor osztályában kezdett Faur Annával, Jánossy Natáliával, Kocsis Ágnessel, Szabó Rékával, Krasznahorkai Balázzsal és Gigor Attilával együtt. Simó Sándor halála után az osztályt Grunwalsky Ferenc vette át. Mátyássy az osztályból (Kocsis Ágnes: Friss levegő, Faur Anna: Lányok után, Gigor Attila: A nyomozó) negyedikként készít nagyjátékfilmjét Utolsó idők címmel. A Filmszemlék kisjátékfilmes programjában találkozhattunk eddigi munkáival: Rohatt dolog, Immanens, Nyári délután (2003), illetve 2006-ban Mínusz című filmjéről kritikusunk azt írta, hogy "már egyenesen egy közelgő nagyjátékfilm ígéretét hordozza magában."

A közelgő nagyjátékfilm ígérete: Mínusz


Mátyássy Áron számos filmben dolgozott rendezőasszisztensként osztálytársai filmjében (Gigor Attila: Rossz helyen szálltunk le, Kocsis Ágnes: A vírus), de közreműködött a Before Dawn-ban, a Miraq-ban, az Ópium-ban és a Zuhanórepülésben is.  A Bodzsár István vezette Uniofilmnél készülő Utolsó időkről az MMK is gondoskodott: a szelektív játékfilmes pályázaton 60 millió forint támogatást kaptak.

A Kelet-Magyarországon játszódó borongós hangvételű történet szerint az autószerelő Iván fogyatékos nővérével, Eszterrel él és „jövedelemkiegészítésként” olajcsempészettel foglalkozik. Egy napon Esztert megerőszakolják, de a nyomozás nem hoz semmi eredményt. Iván azonban rájön kik erőszakoskodtak nővérével, és bosszút áll, de ez sem hoz igazi megoldást.

A történetet forgatókönyvíróként is jegyző Mátyássy Áron az esetről egy ismerős ismerősén keresztül hallott, és az akkoriban benne munkáló düh ebben a formában tudott testet ölteni. Személyes okokból helyezte a történetet 1997-be,  mert ekkor érettségizett Budapesten, és csak később tapasztalta, hogy az ország addig legfeljebb csak osztálykirándulásokról ismert keleti részén ekkoriban élte virágkorát az olajcsempészet. A helyszínnek kiemelten fontos szerepe van a történetben: a határ mellett a legtöbb fiatal számára szűkösek a lehetőségek, és sorsuk szinte eleve elrendeltetve az olajbűnözéshez kötődik.

A helyszínnek kiemelten fontos szerepe van


Mátyássy szavaiból nem nehéz kiérezni az kisemberek sorsa, végzete iránti érdeklődést, de a film nem nyílt társadalomkritika lesz, inkább egyéni tragédiákon keresztül szembesülhetünk általános emberi problémákkal. A sorszerűség kapcsán Mátyássy Áron elmondta, hogy a régióban szinte elkerülhetetlen olajbűnözés mellett a bosszú is szinte bele van kódolva főszereplőjébe, aki bármennyire is küzd, nem képes megváltoztatni saját végzetét.

Nyáron indul a forgatás

Az Utolsó idők forgatása nyáron indulhat, a kamerák mögött A nyomozót is operáló Herbai Máté áll majd. A színészek egy része már megvan, de amíg nincs mindenki  leszerződtetve, addig a produkcióból nem sikerült neveket kihúzni.

Jelenet a Mínusz című filmből

Bodzsár István producertől megtudtuk, hogy a film összköltségvetése 140 millió forint. A 60 milliós MMK-s támogatás mellett van benne önrész, az alkotók élnek a 20%-os adókedvezmény biztosította lehetőséggel, és a fennmaradó részt finanszírozná a köztévé. Bodzsár szerint ez annak köszönhető, hogy az MTV valóban igyekszik értéket képviselő produkciók mögé állni, akárcsak Spiró György novellája, a Koccanás megfilmesítése esetében, amely szintén az idén nyáron készül, ugyancsak az Unio Filmmel, Török Ferenc rendezésében.

Az Utolsó idők 25 naposra tervezett forgatása a tervek szerint július 7-én kezdődik, várhatóan a 40. Magyar Filmszemlén találkozhatunk a filmmel.Címkék

hírnka emblema 2012