sex hikaye

Eltűnhet az Új Eldorádó

Figyelemfelhívás Verespatakért

2004. október 6. - filmhu
Eltűnhet az Új Eldorádó
Kocsis Tibor négy éven át Verespatakról  forgatott dokumentumfilmjét a hétvégi nézettségi adatok azzal fenyegették, hogy a mozik leveszik a műsorukról. Azonban a rendező, Kocsis Tibor e-mailben tett felhívásának eredményeként a hét első felében egyre több néző látta az Új Eldorádó című filmet. Eközben Kocsis filmje elkezdte nemzetközi fesztiválokon való részvételét, amelynek első állomása Torontó volt.

Az Új Eldorádó a romániai Verespatakot fenyegető veszélyről szól, arról hogy a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai cég a falu helyén aranybányát szeretne nyitni. A románia falu sorsát bemutató mozi veszélybe került azzal, hogy a hétvégéig kevesebb, mint ötszáz néző volt kíváncsi rá. Viszont a rendező vasárnap írt e-mailjeinek hatására lassan emelkedik a film nézettsége, így az egyelőre nem fog eltűnni a mozikból, legalábbis néhány hetet még nyert az Új Eldorádó.


„A dokumentumfilm célja az volt, hogy a Verespatakon történtek bekerüljenek a köztudatba - mondta Piringer Petra a Flóra Film Kft. irodavezetője. Ennek érdekében megkezdődött a film nemzetközi fórumokon történő bemutatása is.” Kocsis Tibor éppen Torontóban tartózkodik, ahol egy vasárnap lezajlott öko-filmfesztiválon mutatta be dokumentumfilmjét. Az Új Eldorádó ugyan nem kapott díjat, viszont többek közt a kanadai sajtónak is nyilatkozott Kocsis a vetítést követően.

A rendező az alkotást további fórumokon igyekszik bemutatni, így szerepel két német filmszemle, a lipcsei és a freiburgi műsorán. Margot Wallström, aki az EU Környezetvédelmi bizottságának tagja, közreműködése nyomán, Brüsszel jelezte, hogy kíváncsi a filmre, ami Románia uniós csatlakozását is befolyásolhatja. Az Új Eldorádót látta a román nagykövet, és néhány részletét már vetítették a Magyar Parlament Környezetvédelmi Bizottsága előtt is.






nka emblema 2012