sex hikaye

Ezüst Leopárdot nyert Esztergályos Krisztina

Locarnói siker

2009. augusztus 17. - filmhu
Ezüst Leopárdot nyert Esztergályos Krisztina
Magyar sikerrel zárult a 62. locarnói filmfesztivál: Esztergályos Krisztina Variációk című rendezése nyerte „A holnap leopárdjai” elnevezésű rövidfilm verseny Ezüst Leopárd díját. Nézz bele a filmbe!

Esztergályos Krisztina 28 perces rendezői diplomamunkája variációkat mutat be „kapcsolatokra szilveszteri hangulatban egy hatalmas, kissé lerobbant, a 80-as években épült, s azóta úgy maradt, lebontás előtt álló panel-hotelben a Balatonon”.A Bálint András, Takács Kati, Kovács Patrícia, Balla Eszter, Elek Ferenc, Haumann Máté, Szabó Kimmel Tamás és Boros Bálint szereplésével készült diplomafilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Cinema Film koprodukciójában készült, producerei Bosnyák Miklós és Garami Gábor.

Céline Bolomey svájci színésznő, Denis Delcampe belga producer, Maike Mia Höne, a Berlinale rövidfilm válogatásának kurátora, Najwa Najjar, palesztin rendező-forgatókönyvíró és az egyik legígéretesebbnek tartott fiatal román rendező, Adrian Sitaru alkotta a zsűrit, mely a rövidfilm díjak sorsáról döntött.  Az Eastman Kodak által szponzorált Ezüst Leopárd díjat (Pardino d’argento) Esztergályos Krisztina személyesen vett át a locarnói Piazza Grandén tartott díjkiosztó ünnepségen, mintegy 10 ezer néző előtt.  

Esztergályos Krisztina korábban a filmhunak elmondta, hogy eredetileg egy amerika novellát szeretett volna adaptálni, de nem kapták meg a megfilmesítés jogát. "Siófok és Balatonszéplak között áttértünk a parti útra, ma már biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül. Amint az Ezüstpart hotel kerek erkélyei előtűntek a téli szürkeségből, éreztem, megtaláltuk a megoldást. Még bármiféle elképzelés nélkül, de kihagyhatatlanul besétáltunk a hatalmas szállodába, körülnéztünk, s tudtam, itt fogom forgatni a diplomafilmem. A hotel vezetése boldogan és rendkívül segítőkészen fogadott bennünket, s a filmezés ötletét. Ezek után, a helyszín ihletésére írtam meg a forgatókönyvet, s pár hónappal később valóban az Ezüstpart hotelben forgattuk a diplomafilmem."

A téli forgatás alatt az Ezüstpart Hotel kizárólag a stáb miatt tartott nyitva: "A helyzet meglehetősen hasonlított Kubrick Ragyogás című filmjére, a tél közepén, egy üres szálloda, odakint jeges-havas szélfúvás és befagyott Balaton. Soha nem forgattam még így, hogy éjjel-nappal egy helyen alszik és dolgozik a stáb. A színészek persze ingáztak, éjjel forgattak, másnap este, sőt néha délután is, színházban játszottak, fantasztikusan odaadóak voltak. Az utolsó forgatási napot este kezdtük, s csak másnap délelőtt fejeztük be az uszodában. Ha lett volna még víz a medencében, valószínűleg ott végzem, s, még ha nem is nyertünk olimpiát, én úgy éreztem ott akkor, hogy borzasztóan szerencsés ember vagyok, aki egy ilyen csapatmunkának a részese lehettem."

Nézz bele a Locarnóban díjazott filmbe!



Címkék

hír



nka emblema 2012