sex hikaye

Fliegauf és Kenyeres diadalútja

Tejút körút + Before dawn

2007. október 15. - filmhu
Fliegauf és Kenyeres diadalútja
Varsó, Bergen, London, Bécs, Moszkva - Fliegauf Benedek locarnói díjas Tejút című ambient filmjével és új forgatókönyvével járja Európát. Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása a legjobb rövidfilm díját nyerte el a kijevi Steps filmfesztiválon.

A nemrég kezdődött varsói filmfesztiválról, ahol Fliegauf Benedek jelenlétében mutatták be a Tejút-at a lengyel közönségnek, a magyar rendező új filmjével a legnagyobb norvégiai mozgókép szemlére hivatalos. Az október 17-én kezdődő bergeni nemzetközi filmfesztiválon a Norvég Filmintézet díjáért versenyez a Tejút.

Hamarosan Anglia közönsége is megismerheti a Tejút-at, hiszen a szigetország legfontosabb szemléje, az 51. Londoni Filmfesztivál is műsorra tűzi. A londoni premier érdekessége, hogy Fliegauf előző munkái is a Brit Filmintézet szervezte fesztiválon voltak láthatóak elsőízben az Egyesült Királyságban. Londont követően osztrák szomszédaink tekintélyes filmes mustrája, a 45. Viennale tűzi műsorra a Tejút-at. A bécsi filmfesztiválon, melynek díszvendége Jane Fonda lesz, 2003-óta ez az első magyar alkotás. A Tejút osztrák premierjére Fliegauf Benedek személyes részvételével kerül sor Bécsben. Október végén a moszkvai Tomorrow filmfesztivál 100 000 dolláros fődíjáért száll ringbe a Tejút, a háromnapos moszkvai filmverseny díszvendége lesz a Rengeteg és a Dealer című alkotásokat is jegyző Fliegauf. Az ifjú direktor első játékfilmjét, a Rengeteg-et nemrég ismét vetítették Moszkvában, a Carmen Vision szervezte mesterkurzus keretében, melynek előadója Fliegauf Benedek volt.

A fiatal magyar rendező a Tejút európai fesztiválkörútjával párhuzamosan a Script East forgatókönyv-fejlesztői kurzuson készíti elő The Womb címen új filmjét, amely az Inforg Stúdió és a berlini Razor Film koprodukciója. A neves európai filmalkotók részvételével megrendezett Script East fórumra benevezett több száz forgatókönyv közül nemzetközi zsűri választotta ki a 12 résztvevőt. A Script East másik magyar résztvevője legújabb forgatókönyvével Esztergályos Krisztina. A forgatókönyvek versenyképességének növelését célul kitűző kurzus állomásai: Stredyn, Berlin és Cannes.

Fliegauf munkásságát a Rengeteg és a Dealer sikereit követően a nemzetközi filmszakma fokozott figyelmemmel kíséri. Nemrég a tekintélyes filmszakmai magazin, a Screen International közölt interjút People rovatában a fiatal magyar filmrendezővel.

Újabb nemzetközi elismerést tudhat magáénak Kenyeres Bálint világot járt Before Dawn című rendezése. A tizenhárom perces alkotás ezúttal az október elején megrendezett kijevi Steps nemzetközi filmfesztiválon nyerte el a legjobb rövidfilm díját. Kenyeres Bálint 2005-ös rendezését a Cannes-i filmfesztiválon láthatta először a külföldi közönség. A Before Dawn kétéves fesztiválkörútja során közel negyven nemzetközi trófeát nyert el, köztük az Európai Filmakadémia díját.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012