sex hikaye

Fliegauf filmterve Cannes-ban

Esélyt kapott a Womb

2008. április 1. - filmhu
Fliegauf filmterve Cannes-ban
Minden jelentősebb nemzetközi filmes szájt hozta a hírt, miszerint Fliegauf Benedek Womb című filmterve bekerült a cannes-i Atelier koprodukciós fórum 15 kedvezményezettje közé. Az így kiemelt tehetséges alkotók tervei sokkal könnyebben valósulnak meg.

Kihirdették a cannes-i 4. Atelier 15 kiemelt filmtervét, s ezek között szerepel a Locarnóban Arany Leopárddal díjazott Tejút rendezője, Fliegauf Benedek filmterve a Womb is.

A nagyrészt Magyarországon és Németországban, angol nyelven forgatandó Womb leendő színészgárdája már korábban összeállt a rendező fejében. „Nemrégiben készítettünk pár próbafelvételt, amely nem csak a színészek kiválasztásánál volt nagyon hasznos, hanem azt is ki tudtuk kísérletezni, de legalábbis lepróbálni, hogy milyen lesz a Womb hangvétele – ez ugyanis teljesen más lesz, mint például a Dealer volt.” Fliegauf Benedek elárulta, elképzelhető, hogy a Womb nemzetközi sztárok segédletével, például a 28 nappal később című zombifilmben feltűnt Cillian Murphy szerepeltetésével készül majd. „Nála az arc volt az, ami megfogott, vannak elképzeléseim, mindenképpen meg fogjuk keresni, de más jelöltjeim is vannak.” - mondta a rendező korábban a filmhunak. Cillian Murphy a Népszabadságban egyébként azt üzente Fliegauf Benedeknek "Hogy küldje csak nyugodtan a forgatókönyvét. Várom."

Az Atielier mezőnye Ausztráliától Észtországig fogja át a fiatal alkotókat; a kínai Lou Ye (az Egy szirén szerelme című filmjét itthon is láthattuk) vagy Oleg Novkovic (Holnap reggel) egy-egy különleges szerelmi történetet készül leforgatni: a kínai film címe a sokatmondó Bitch, azaz Ringyó, míg Novkovic románca egy reménytelen bányavárosban fog játszódni (
White,
 White World
).

A Balázs Béla-díjas magyar rendező szerelmes filmjének költségvetését Muhi András producer korábban másfél millió euróra taksált. Georges Goldernstern, az Atelier igazgatója elmondta, hogy a fórumon megjelent filmtervek 60%-a megvalósul, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a mezőny fele elsőfilmes rendezőkből áll.

Az Atelier azon három Cinéfondation-kezdeményezés egyike, mely a feltörekvő, tehetséges rendezőket segíti a kibontakozásban. 1998 óta működik az a szekció Cannes-ban, amely filmiskolások műveit tárja egy filmkészítők-színészekből álló zsűri elé, s a legjobb három díjazásban részesül. 2000 óta pedig évente 12 alkotó élvezheti a Cinefondation Residence du Festival támogatását, amely produkciós és forgatókönyves kérdésekben próbál segíteni. Az Atelier elsősorban egy Cinelinkhez hasonló koprodukciós fórum,  ahol one-to one meetingek keretében találhatnak rendező-producer párosok társfinanszírozót filmtervükhöz.

Íme a résztvevők teljes listája:

 Ben Hackworth (Ausztrália): Cure For Serpents
 Lou Ye (Kína): Bitch  
 Ruben Mendoza (Kolumbia): The Stoplight Society 
 Ilmar Raag (Észtország): One More Croissant 
 Braden King (USA): Here
 Isaac Chung (USA): Lucky Life by Lee 
 Léa Fehner (Franciaország): Qu’un seul tienne, et les autres suivront 
 Fliegauf Benedek: Womb
 Nadav Lapid (Izrael): The Policeman 
 Razvan Radulescu & Melissa De Raaf (Románia): First of all, Felicia 
 Oleg Novkovic (Szerbia): White, White World 
 Abdi Ismael Jama (Szomália): Queleh
 Arvin Chen: (Tajvan/USA): First page Taipei 
 Juan Pittaluga (Uruguay): Punta del Este
 Phan Dang Di (Vietnám): Bi, don’t be afraid 

 (Forrás: variety.com , screendaily.com, festival-cannes.fr)Címkék

hírnka emblema 2012