sex hikaye

Hajónapló: Magam sem tudom, miért

2010. február 1. - filmhu
2-2  /  3
Hajónapló: Magam sem tudom, miért
Az Unio Film gyártásában készült 12 részes tévéfilm-sorozat 5 epizódja került be a 41. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes versenyprogramjába: Miklauzic Bence Barbárokjáról és Bodzsár Márk Levegőt venni című filmjéről már korábban írtunk, most a többi három film rendezőjét kérdeztük.
Mátyássy Áron - Kiss Noémi: Május-június
Mátyássy Áron - Kiss Noémi: Május-június - Magam sem tudom, miért (Megnézem!)

Szinopszis:
Zsóka harminc év körüli egyedülálló nô. Krisztina recepciós egy szoláriumban, és heroinista. Zsóka kíváncsisággal, szinte tudományos célzattal tanulmányozza a drogfüggô lány viselkedését, hétköznapjait. Szép lassan azonban mindketten függôvé válnak egymástól.


Mátyássy Áron (Utolsó idők, 40. Magyar Filmszemle, fődíj) az atmoszféra miatt választotta Kiss Noémi Patronok című írását: "Egy apró momentum köré építettük vissza az egész novellát Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró társammal. Az egész egy elejtett félmondat:>>magam sem tudom, miért<<, ezt az átfordulást akartuk ábrázolni: hogyan keveredik ez a naiv tanárnő a kábítószer világába." A drogos lányt Földes Eszter alakítja, édesanyját Csere Ágnes, a tanárnőt pedig Pető Kata. Egy szoláriumban futnak össze szálak, és mielőtt észbe kaphatna, a szolid tanárnő szállítja a drogot a lánynak, ahogyan a novellában is szerepel: maga sem tudja, miért.
majus.65


Mátyássy filmjéből hiányzik a direkten megfogalmazott rendszerváltás-kritika: "Nagyon érintőlegesen jelent meg az írásokban is, az eredeti novella is egy hangulatot közvetített. De kétségkívül van egy fura társadalmi kettősség, a nehezebb sorsúak és a rendezett életűek között nem létezik kommunikáció, és talán ez is a rendszerváltás hozadéka." A Május-június nem klasszikus drog-film, még ha témájában érinti is a kábítószerek használatát. Zacher Gábor toxikológus is megjegyezte a film utáni stúdióbeszélgetésen: "Az átlag magyar droghasználóból nem lehet filmet készíteni, a tragédia, a balek lehet érdekes a laikus számára." Mátyássyt a hétköznapi viszonyok érdekelték, hogy a kényelmes, rendezett életben milyen változásokat okozhat a döntés, hogy ez a balek valójában segíteni akar, mégis a jóindulata katasztrofális következményekkel jár.

(Mátyássy a Filmszemlén egyébként duplázik: a szintén tévés megrendelésre készült Átok című négyrészes tévésorozat egy középosztálybeli család vidéki hétvégéjét meséli el. Apropója a hirtelen elhunyt apa temetése, akinek hamvait végakarata szerint a Balatonba szórják. A forgatókönyvet Gál Péter, Szászi Zsuzsanna, Tóth Csaba és Zakál Edit jegyzik, és a Budapest Film Produkciós Kft. gyártotta Fodor Gergely producer vezetésével.)




2-2  /  3

nka emblema 2012