sex hikaye

Hajónapló: Magam sem tudom, miért

2010. február 1. - filmhu
3-3  /  3
Hajónapló: Magam sem tudom, miért
Az Unio Film gyártásában készült 12 részes tévéfilm-sorozat 5 epizódja került be a 41. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes versenyprogramjába: Miklauzic Bence Barbárokjáról és Bodzsár Márk Levegőt venni című filmjéről már korábban írtunk, most a többi három film rendezőjét kérdeztük.
Nagy Viktor Oszkár - Szőcs Géza: Hajónapló - Én az irodalmat csinálom
Nagy Viktor Oszkár -  Szőcs Géza: Hajónapló -  Én az irodalmat csinálom (Megnézem!)

Szinopszis:
A népszerű Rimóczy Albert íróról egy kora őszi vitorlázás során lehull a lepel: egy embergyűlölő, antiszociális, alkoholista, rasszista ember portréja rajzolódik ki, aki egykori írói zsenialitásával ma már semmit sem tud kezdeni. Egy valaki elől azonban nem tud elmenekülni, elbújni, láthatatlanná válni. És az saját maga.


Nagy Viktor Oszkár (Apaföld, 40. Magyar Filmszemle, külföldi kritikusok díja) elvileg Szőcs Géza Fedélközben című novellájából dolgozott, ám az író teljes értetlenséggel fogadta az elkészült filmet, ugyanis kevés köze van az eredeti szöveghez. Nagy Viktor Oszkár ugyanis ellentétben a többiekkel, nem kész, régi szövegekből válogatott, Szőcs Géza új novellát írt számára, ám időhiány miatt a gyártás megkezdődött a novella befejezése előtt, így a csupán a motívumokra támaszkodott a Mádl Miklóssal közösen írt forgatókönyv.

hajonaplo_2_500_1_hn

Nagy Viktor filmje leginkább potréfilm, mégis a rendszerváltásról szól: "A film elején Veiszer Alinda, az m1 műsorvezetője készít interjút a valaha tehetséges íróval, és akkor fény derül múltjára, hogy az egykori nagyregénye dicsfényében élő író politikai pályára is keveredett, ami szerintem nagyon jól mutatja az előző két évtized történéseit. Eltávolodott a világtól, a film az író 2009-es állapotát mutatja" -mondja a rendező, aki állítja, nem valós figuráról mintázta hősét. "Biztosan sokan magukra ismernek, de nem volt mintám, inkább az a probléma érdekelt, hogy milyen kép él az emberekben a művészekről." Nagy Viktor Oszkár a forgatókönyvet Mádl Miklóssal közösen írta, és arra diszonanciára hívja fel a figyelmet, ahogyan az emberi-morális értékek ütközni képesek a szellemi pozícióval.

(Nagy Viktor Oszkár is duplázik a 41. Magyar Filmszemlén: Bernadett & Sanju című dokumentumfilmje a 3 esküvő sorozat részét képezi, amely a Magyarországon kötött vegyesházasságokról mesél. A három film személyes történeteken keresztül mutatja be a nem mindennapi kapcsolatokat: Nagy Viktor Oszkár főszereplői az interneten ismerkedtek meg, és két hónap után összeházasodtak.)

A 41. Magyar Filmszemlén a Hajónaplókat vetítik:

K1 - Frusztra, Hajónapló - péntek 10 óra, péntek 22:30, és szombat 15 óra

K3 - Május-június, Barbárok - péntek 13 óra, péntek 18:45, szombat 13:30

K4 - Levegőt venni - péntek 14:45, péntek 20:15 és szombat 15:15

A folytatásról

A Hajónaplóban elkészült filmek után Unio Film célja, hogy az eredeti koncepciót követve egy új projektben eleve felkérésre született filmnovellákból szülessenek rövidfilmek. Így indult útjára januárban  az Unio Film és a Litera közös, meghívásos elbeszéléspályázata Kis Magyar Dekameron címen. A felkért írók: Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Esterházy Péter, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Pallag Zoltán, Peer Krisztián, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Vámos Miklós.

Az eddig megszületett novellák ide kattintva olvashatók.




3-3  /  3

nka emblema 2012