sex hikaye

Joe Dante az ARIFF-on

A Szörnyecskék atyja Fehérváron

2006. május 11. - filmhu
Joe Dante az ARIFF-on
A 2. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége lesz a neves rendező, Joe Dante. Ez alkalomból a fesztiválon retrospektív sorozattal tisztelegnek a szervezők a rendező munkássága előtt, melynek keretében premier előtti DVD-vetítésen lesz látható az Üvöltés (The Howling, 1981) című filmje, valamint vetíteni fogjuk az Űrrandevú (Explorers, 1985), a Szörnyecskék (Gremlins, 1984) és a Bolondok dallamok – újra bevetésen (Looney Tunes: Back in Action, 2003) című alkotásokat is.

Dante legutolsó alkotása, a Hazatérés a Showtime kábelcsatorna megrendelésében készült A horror mesterei (Masters of Horror) sorozat egy epizódjaként, ám a neves direktorok (Carpenter, Romero, Miike Takeshi) közreműködésével készült széria egyes epizódjai különálló filmként is járják a világ fesztiváljait. Az alkotás magyarországi ősbemutatója a június 3-ai, szombat esti záróünnepségen lesz, ám a szakma számára pénteken sajtóvetítést szervezünk, hogy a szombat délelőtti interjúlehetőségig megtekinthessék a filmet.

A Hazatérés története szerint a médiában fény derül rá, hogy az Egyesült Államok külföldön indított hadjáratában hősi halált halt katonák valójában „élőhalottak”: koporsóikból kiszálló „élő” mementói ők egy félresikerült háborúnak. Megjelenésük befolyásolja az amerikai elnökválasztás végeredményét. A Dale Bailey díjnyertes novellájából készült film a ponyva-kultúra elemeit alkalmazva a zombie-műfajt ötvözi társadalmunk súlyos problémáival.

Joe Dante 1946-ban született a New Jersey-béli Morristownban. A Philadelphia College of Art-ban tanult. Első „önálló” munkája, a The Movie Orgy, négyszázhúszperces kísérleti film: B-mozikhoz készült előzetesekből állította össze, amelyeket Roger Corman számára készített vágóként. Később a horror műfaj modernizálásával vívott ki magának művészi tekintélyt (Piranha, Az üvöltés). Steven Spielberg pártfogoltjaként rendezte a Szörnyecskéket, majd annak folytatását. A modern hadviselés kérdésével már foglalkozott paródia formájában (A második polgárháború, Chipkatonák). A 90-es években főleg a televízió számára kényszerült bedolgozni. 2003-as visszatérése, a Bolondos dallamok készítésébe beleavatkozott a stúdió, vitájuk következtében Dante -valótlanul- nehéz emberként híresült el a producerek körében. A Hazatérést olyan művének tartja, amely mögött „ki tudok állni, s ez ritka eset pályám e szakaszában”. Megrögzött filmínyenc lévén (főleg a fantasy és horror műfaj szakértője) mozijai gyakran tükrözik az 50-es évek filmjeinek pimasz, hektikus, olykor bizarr stílusát. 1998-ban Locarnóban tiszteletbeli Leopárd életműdíjban részesült.



Címkék

hír



nka emblema 2012