sex hikaye

Készülő filmek 2009-ben Vol. 2

Jön. Jön! Jön?

2009. július 31. - filmhu
Készülő filmek 2009-ben Vol. 2
Folytatjuk Készülő filmek sorozatunkat, amelyből kiderül, mely filmtervek fognak várhatóan realizálódni a 41. Magyar Filmszemléig. Több adaptáció is készül (Czukor Show, A nagy füzet, Budapest, A sírásó), Tarr Béla a hírek szerint utolsó filmjén dolgozik (A torinói ló), Sas Tamás ismét kinyitja a Presszót (Presszó - 10 év), és két fiatal rendezőnő is készül a 2010-es mustrára, Szabó Réka első (Team building), Groó Diana pedig második nagyjátékfilmjével (Vespa).

Dömötör Tamás: Czukor Show

Premier és Off-side című játékfilmje után Dömötör Tamás egy színházi produkcióját, a Czukor Show-t dolgozta fel filmen. A Boldogtalanok című Füst Milán-darab cselekménye egy kibeszélőshow keretein belül elevenedik meg (ez a dráma), a filmben pedig mindez kiegészül a felvétel előzményeivel, amelyekben megismerkedhetünk a show házigazdájának (Czukor Balázs) feleségével (Kovács Patrícia) és főnökével (Árpa Attila). Dömötör Tamást egyébként egy kibeszélőshow-ban fényre derülő gyilkosság és visszahangtalansága ihlette meg.

A 2008-as POSZT-on két színészi díjat is elnyert előadást 11 nap alatt vitték filmre. Ezt a rekordnak is beillő műveletet úgy sikerült elérni, hogy több, két napig egyenesen hat kamerával folyt a forgatás. A Dropout Film - KMH Film gyártásában készülő filmnek az Anagram Produktion személyében svéd koprodukciós cége is van, az összköltségvetés 100 millió forint, ebből 22 millió szelektív, 18 millió pedig koprodukciós MMKA-támogatás. Az operatőr az 1 gazdag vizuális világáért is felelős Tóth Widamon Máté, a szereplők: Czukor Balázs, Anger Zsolt, Csonka Szilvia, Péter Kata, Szabados Mihály, Vasvári Emese, Simicz Sándor, Kovács Patrícia, Árpa Attila, Doszpot Péter, Carolnie Andréason, Göran Parkrud.



Korábbi riport
Füst Milán: Boldogtalanok
IMDB 
Bemutató: 2010, Filmszemle, mozipremier az év márciusa

Szász János: A nagy füzet

A rendező sokáig A sóhajok hídja című projekten dolgozott, de ez most egyelőre szünetel, úgyhogy Szász jelenleg Agota Kristof (azaz Kristóf Ágota) A nagy füzet című regényéből ír forgatókönyvet. A húsz évig megszerezhetetlennek tűnő jogokat három éve vette meg a Konstantin Film, idén pedig Sőth Sándor producer és az Intuit Film csapott, csaphatott le rájuk. A döntés Kristofnak is köszönhető: miután megnézte Szász korábbi filmjeit, úgy döntött, jó kezekbe kerül regénye adaptációja. "Fontos volt neki, hogy A nagy füzet visszakerüljön ide." mondja Szász.

A könyv egy ikerpár sorsát mutatja be, a gyerekek a városból falura kerülnek, ahol nagyanyjuk és az ellenséges, idegen környezet kemény és kegyetlen közege számos megpróbáltatás elé állítja őket, s ezt dokumentálják a nagy füzetben egy végletekig lecsupaszított, kopogós nyelven. Az írónő amúgy folyamatosan olvassa a készülő forgatókönyvet (amely most a második verziónál tart), kíváncsi, nyitott a feldolgozásra, de a megvalósítás mikéntjébe nem szól bele. A könyv világszerte ismert és elismert, 35 nyelvre lett lefordítva, Japánban még videojáték is készült belőle - egykor még Janisch Attila ajánlotta Szász figyelmébe.

A tervek szerint az év második felében indul a helyszínkeresés, és a kulcsfontosságú, ezért igen alapos casting, hisz a főszereplő ikerpáron sok minden áll vagy bukik. A szokásos stábjával (pl. Máthé Tibor operatőr) forgatni készülő Szász szerint a könyv nyelvéhez hasonlóan kemény képi, bressoni világot kell teremtenie. A német-holland-magyar koprodukcióban készülő film költségvetéséről még nem sokat lehet tudni, de kisebb kategóriájú lesz, és a produkció minden bizonnyal MMKA- és MEDIA-pályázatokon is indulni fog. 

Cikk a filmterv indulásáról
2006-os Interjú Agota Kristoffal
IMDB
Tervezett bemutató: 2011

Szabó Réka: Team building
 
Kultúrák találkozása a cseh új hullám stílusában: a Grunwalsky-osztályban végzett Szabó Réka bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Team building a csapatépítő tréningek világát a Tűz van, babám! hangulatával fűzné össze. A hétvégi team building szereplői húsz és ötven közötti, multinacionális cégnél dolgozó munkatársak, a háromnapos „képzés” során egy tréner segítségével jobban megismerik egymást, hogy gördülékenyebben menjen az irodai munka.

A 103 millió forintból forgó filmet 40 millióval segítette a tévés pályázaton a Közalapítvány, a viszonylag kis költségvetést az is lehetővé teszi, hogy a szereplők egyetlen helyszínen, a Normafa szállodában játszanak majd, csak néha mozdulnak ki egy-egy paintballozás erejéig.

A magyar, ír és német koprodukcióban, a Pusztai Ferenc nevével fémjelzett KMH Film gyártásában készülő alkotás részben angol nyelven készül, és lesz egy ír szereplője is. A forgatás augusztus 2-án kezdődik és 21 napig tart majd a tervek szerint. A főbb szerepekben Nagy Zsolt, Vasvári Emese, Derzsi János, Elek Ferenc, Szalay Mariann, Blaskó  Péter, Géczi Zoltán és Fullajtár Andrea, az operatőr Gibárti Viktor.

Induló hír
Korábbi részletek
Tervezett bemutató: 2010 Filmszemle

Fliegauf Benedek: Womb/Anyaméh

Jól halad az első Fliegauf-féle szerelmesfilm, a Womb, magyarul Anyaméh, amelyről a slashfilm.com azt írta, talán megpróbál választ adni azokra a kérdésekre, amelyeket a Benjamin Button különös élete a szőnyeg alá söpört. Az eredetileg regénynek indult forgatókönyv 2008-ban két elismerésben is részesült (megnyerte a Kieslowski-díjat azaz a ScripTeast fődíját, majd bekerült a cannes-i koprodukciós fórumra, az Atelier-re), kisvártatva kiderült, Eva Green játssza a női, Matt Smith a férfi főszerepet, a kisebb szerepekben pedig Leslie Manville-t, Peter Wightot, Lénárt Istvánt, Hannay Murrey-t és Ruby O. Fee-t láthatjuk majd. A németországi forgatás sikeresen lezajlott Berlinben és az Északi-tengeren, Sylt szigetén.

A film története ("...az egyik leglenyűgözőbb, legmegejtőbb szerelmi történet, amit mostanában olvastam" ahogy a nemzetközi forgalmazó Match Factory ügyvezetője, Michael Weber fogalmazott) a klónozás etikai vetületét járja körül egy szerelmes történet által - egy nő klónozza elhunyt kedvesét, az autóbaleset áldozatául esett férfit ráadásul ő maga szüli meg. A filmhu kérdésére Fliegauf elmondta, bár két különböző műfajú filmről van szó, a Tejút és a Womb filmnyelve között "sok lesz a hasonlóság. Remélem."

Ahogy Muhi András, a film magyar producere elmondta, megvan a film első vágott verziója, a kép elfogadására augusztus 20-án kerül sor, amit este nagyszabású tűzijátékkal ünnepelnek meg az alkotók. Aztán indul a Fliegaufnál mindig nagyon fontos hangi utómunka, itt a rendező sound designerként (korábbi filmjeihez hasonlóan) tevékenyen részt vesz a munkálatokban. A filmet a  nemzetközi forgalmazó terveinek megfelelően 2010 elején, a Berlinálén vagy Cannes-ban lehet majd először látni. A költségvetés 3,6 millió euró, a gyártó az Inforg Stúdió és az a Razor Film Produktion Gmbh, akinek a Libanoni keringőt is köszönhetjük.



Első hír
Eva Green lesz a női főszereplő
Fotósorozat az Északi-tengeri forgatásról
ScripTeast-díj
Cannes atelier
IMDB
Tervezett bemutató: 2010 eleje

Tarr Béla: A torinói ló

Mivel a készülő filmről a TT Filmműhely nem ad ki információt e miatt a cikk miatt, kevesebb információ áll a közönség rendelkezésére. A magyar többségi tulajdonú TT Filmműhely és a Movie Partners in Motion Film, Zero Fiction, Vega Film koprodukciójának címe arra a lóra utalt, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.

Hogy ebből pontosan mi látható, mi nem, a premier idején derül majd csak ki. A torinói ló egyszerűbb, eszköztelenebb lesz, mint a formai megújulást kereső kései Tarr-filmek, bizonyos értelemben a korai filmek, mint a Családi tűzfészek expresszívebb kifejezéséhez nyúl vissza. A háromszereplős történet (a szereplői Volker Spengler, Derzsi János, Bók Erika) egy elhanyagolt tanyán játszódik, ahol egy fuvaros és lánya élik egyhangú, monoton életüket az öregedő és egyre kevésbé hasznavehető lóval.

Többek közt 240 ezer eurós Eurimage- és 30 milliós MMKA-, 100 ezer eurós Medienboard Berlin-Brandenburg-támogatást is elnyerő film Magyarországon zajló forgatási munkálatai az MMKA honlapja szerint júniusban befejeződtek. Tervei szerint ez lesz Tarr Béla utolsó filmje - a rendező saját bevallása szerint elege van a mai filmes világból.



Hír az utolsó Tarr film munkálatairól
IMDB
Tervezett bemutató: 2009 (IMDB szerint)

Walter Carvalho: Budapest

Brazil-magyar koprodukcióban készült a fővárosunkról elnevezett Budapest című film, amely az azonos című, itthon is megjelent Chico Buarque-bestseller adaptációja. Főhőse mások neve alatt ír sikerregényeket, Rio de Janeiróban él, feleségével és kisfiával, mígnem megbabonázza fővárosunk, visszatér, hogy megtanulja azt a nyelvet, "amely előtt a sátán maga is meghajlik", ahogy a könyv fogalmaz.

A nyelvtanárnőt Hámori Gabi alakítja, további főbb szerepekben Leonardo Medeiros, Giovanna Antonelli és Ivo Canelas látható. A film operatőre az a Lula Carvalho, aki a Berlinalén tavaly  díjnyertes Elit alakulat című kőkemény dokumentumfilmet fényképezte, de a film rendezője Walter Carvalho is elsősorban operatőrként ismert, olyan Walter Selles-filmeket fényképezett, mint a Központi pályaudvar vagy a Carandiru - a börtönlázadás. Gyártja az Eurofilm Studió, a Nexus Cinema ét Video és a Stopline Films. A költségvetés kb. 570 millió forint (több mint 2 millió euró).

A film már nagy sikerrel mutakozott be Brazíliában, és több külföldi országban is érdeklődnek iránta. A Budapest Magyarországon először a Filmszemlén lesz látható, ám addig még hátra van egy utómunka fázis, a tervek szerint leszinkronizálják ugyanis a brazil főszereplő magyar mondatait.

Korábbi hírünk a filmről
IMDB
Várható bemutató: 2010. Filmszemle

Groó Diána: Vespa

Mint ahogyan arról forgatási riportunk is tanúskodik, július közepén leforgott a Csoda Krakkóban-t jegyző Groó Diana második nagyjátékfilmje. A rendezőnő által a mágikus realizmus műfajába sorolt film a Budapesti Iskola hagyományait eleveníti fel, ötvözvén a dokumentarista és a játékfilmes elemeket. A Vespa egy roma kisfiú története, aki elindul a nagyvárosba, hogy átvegye csokipapíron nyert robogóját. A Vespa alapötlete Szabó Iván forgatókönyvírótól származik, aki társforgatókönyvíróként vett részt a munkában.

Az egyszerre álomszerű és hiperrealista film fele Szentesen, a helyi cigánytelepen és további helyszíneken, másik fele pedig Budapesten forgott, főként közterületeken, a város számos pontján. A Vespa főszereplője a 12 éves Tóth Sándor, akire a szentesi cigánytelepen bukkantak az alkotók, ő volt ugyanis a hosszadalmas casting első számú jelentkezője. A filmben szerepet kaptak további 'civilek' is a színészek mellett, Sanyika anyukáját Nyakó Juli alakítja, de Nagypál Gábor, Szabó Simon és Balogh Rudolf (zenész) is szerepel a filmben. Az operatőr a rendező állandó alkotótársa, Kardos Sándor, a film gyártócége a Tivoli Film, producere Szekeres Dénes. A gyártásvezető, Schmidt Péter elmondása szerint a filmnek egyelőre nincs koproducere, így nem végleges még a költségvetés sem, amelynek alapját az MMKA 2008-as normatív pályázatán elnyert 50 millió forint képezi. A rendezőnő jelenleg külföldön tartózkodik, a film utómunkálataihoz augusztus második hetében fognak majd hozzá.



Hír a tervekről
Forgatás előtt

Mozgóképes forgatási riport
Várható bemutató: 2010. Filmszemle

Sas Tamás: Presszó - 10 év

Sas Tamás 1998-as stílusbravúrja, a Presszó folytatásának tervét régóta dédelgették az alkotók, és tíz évvel később a tettek mezejére is léptek. 2008. nyarán forgott a Presszó tíz című tévésorozat és játékfilm a Magyar Televízió rákospalotai stúdiójában, ahol hajszál pontosan rekonstruálták az 1998-as, egy helyszínen, egy kameraállásból felvett film helyszínéül szolgáló Munkácsy Mihály utcai presszót, s az azt környező utcaképet. A Presszó 10 című tizenkét részes sorozat a tervek szerint 2008. októberétől volt látható az M1 műsorán, ám a 2009. januárjára tervezett játékfilm bemutatására financiális nehézségek miatt nem került sor. Sas Tamás elmondása szerint a pénzügyi gondok rendeződtek, így a végleges vágás után már csak a filmhang keverés van hátra, amelyen a Szélcsend című Sas film utómunkálataival egy időben dolgoznak. (Lsd.: Készülő filmek című sorozatunk első része.)

A Magyar Televízió és a Greenworks produkciójában készült játékfilm középpontjában az első rész négy kulcsfigurája áll, azaz a szerelmi négyszög szereplői: Bori (Fullajtár Andrea), Anna (Söptei Andrea), Dóri (a Presszóban Kecskés Karina alakította, ezúttal Kovács Patrícia játssza a csapodár kozmetikusnőt) és a konfliktusok fő forrása, a nőcsábász Gábor (Stohl András). Míg a tévésorozatban több szálon futottak az események, a játékfilm a Presszó szerves folytatása lesz a rendező elmondása szerint. „Az ember nyugodt szívvel elköveti ugyanazokat a baklövéseket, akár évtizedekkel később is” - osztotta meg tapasztalatait Sas Tamás a filmhuval, utalva ezzel arra, hogy a Presszó 10-ben ugyanazok a történetek ismétlődnek meg, tíz évvel később, és természetesen egészen másképp.  


 
Első hírek a folytatásról
Tudósítás a helyszínről 
Várható bemutató: 2010. Filmszemle

Kardos Sándor: A sírásó

Kardos Sándor operatőr-rendező tovább feszegeti a filmkészítés határait, legújabb filmjét a Résfilmben (lsd. a fotón) is használt célfotó kamerával készíti, Rilke: A sírásó című regényét adaptálva mozgóképre. „Meg akartam próbálni egy nagyobb ívű szerkezetet, egy bonyolultabb történetet filmre vinni ezzel a technikával” - mondta a rendező vele készült interjúnkban.

A 70 percesre tervezett kísérleti alkotás idén nyáron forgott le, jelenleg az utómunkálatokon dolgoznak, amely izgalmas kihívást jelent az alkotóknak, mivel a célfotó kamera nyújtott képeket jelenít meg, nincsenek a hagyományos értelemben vett vágási pontok a filmben. Várhegyi Rudolf hangmérnök elmondása szerint az utómunka egy izgalmas játék mind neki, mind Mógor Ágnes vágónak, hiszen menet közben körvonalazódik, hogy mit bír el az anyag. „Nehéz egzakt hangi világot felépíteni, hiszen a réskamerával felvett pofon akár 20 másodperces is lehet” - mondta a hangmérnök. A filmhang alapjául szolgáló narrációt a napokban vették fel Törőcsik Marival a Gaston Stúdióban, így az már bizonyos, hogy a legendás színésznő lesz a történet mesélője. A hangmérnök elmondása szerint a rádiójáték-szerű, meditatív hangkulisszához társulnak majd esetlegesen a párbeszédek, illetve a Peter Ogi zeneszerző által szerzett zene és zörej fúziója fogja aláfesteni a képzőművészeti alkotásnak is beillő képi elemeket.

A sírásó az Inforg Stúdió gyártásában készül, producere Muhi András. A producer elmondása szerint a film összköltségvetése körülbelül 35 millió forint, amelynek gerincét az MMKA-tól kapott 24 millió forintos támogatás képezi, de a Magyar Filmlabor is komoly kedvezményekkel járult hozzá a film elkészültéhez. 



Interjú a rendezővel
Az Inforg Stúdió honlapja
Várható bemutató: 2010. Filmszemle

Folytatása következik...






nka emblema 2012