sex hikaye

Kínai film nyerte az Arany Medvét

Véget ért a Berlinale

2007. február 19. - MTI
Kínai film nyerte az Arany Medvét
Kínai film, a Vang Csüan-an által rendezett Tuya's Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este. A film főszereplője Jü Nan egy önállóságra törekvő, rendkívül nehéz sorsú nőt alakít, aki a kínai gazdaság terjeszkedésének ellenállva a városba költözés helyett továbbra is Belső-Mongólia sivár vidékén kíván élni beteg férjével és két gyermekével. A díjat Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója és Paul Schrader, a nemzetközi zsűri amerikai elnöke adta át az esti gálán a berlini filmpalotában.

A héttagú nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét az Egyesült Államokban született, de Izraelben élő Joseph Cedarnak ítélte Beaufort című filmjéért. A libanoni-izraeli határon játszódó film a Beafort támaszponton szolgálatot teljesítő izraeli katonákról szól, akik miután 2000-ben elhagyják a támaszpontot, végignézik, hogy néhány órával később miként robbantják fel azt a libanoni erők.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Medvét az argentin Julio Chávez az El Otro (A másik) főszereplője kapta, míg a legjobb női alakításért járó Ezüst Medve díjazottja a Yella című német film főszereplője, Nina Hoss lett.

Bogdán Árpád Boldog új élet című filmje - amely a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb elsőfilmes díját - elismerő oklevelet kapott a berlini fesztiválon. Az úgynevezett Shooting Stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplője részesült kitüntetésben. Az immár 57-ik berlini filmfesztiválon egyébként felettébb sokszínű volt a magyar jelenlét. A különböző programokban öt magyar rövidfilm és egy játékfilm volt látható.

A fesztivál versenyprogramjában szerepelt Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje. Ugyancsak a Panoráma szekcióban került bemutatásra Esztergályos Károly Férfiakt című alkotása.

2006 legnézettebb magyar mozifilmje, a Goda Krisztina által rendezett Szabadság, Szerelem a Berlinale Special válogatásba kapott meghívást.

A Berlinalén tartották a magyar Filmszemle legjobb játékfilmjének díjával kitüntetett Bollók Csaba Iszka utazása című alkotásának nemzetközi premierjét is. A Kárpátok bányavidékein, viszontagságos körülmények között élő gyerekek, köztük a címszereplő Iszka mindennapjait bemutató film a Berlinale Generation elnevezésű versenyprogramjában nagy elismerést aratott.



Címkék

hír



nka emblema 2012